AWAKE: The Life of Yogananda

Erilaisia joogasuuntauksia on tänä päivänä kymmenittäin, mutta joogagurujen määrää on mahdoton edes arvioida. Vaikka Erakkomajoista kuntosaleille esitteleekin useimmat nykyisen, kansainvälisen joogailmiön kannalta keskeisimmät hahmot, jäävät muutamat lähihistorian merkittävät gurut sen sivuilla lähinnä maininnan tasolle. Yksi näistä on Paramahansa Yogananda (1893–1952).

Yogananda tunnetaan nykyisin etenkin Joogin omaelämäkerta –kirjan (1947) kirjoittajana. Kirjoittajansa elämää, opettajia ja uraa kriyajoogan guruna kuvaava teos on mahdollisesti maailman tunnetuin joogakirja. Se on käännetty 39 kielelle ja sillä on monia nimekkäitä faneja, kuten edesmenneet George Harrison ja Steve Jobs.

Vaikka Yoganandan kasvot saattavat olla monille tutut joko Joogin omaelämäkerran tai The Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band –albumin kannesta, joogamedian valtavirrassa häntä ei juurikaan nähdä. Syy on luultavasti hänen opetuksensa puhtaasti mystinen luonne. Vaikka Yogananda opetti sekä asanoita, että kehoa energisoivia yogoda-harjoituksia, hänen opetuksensa keskeinen sisältö oli meditaatio. Täydellistyneillä mestareilla, Babajin ja Kristuksen kaltaisilla valaistuneilla olennoilla on niin ikään keskeinen asema Yoganandan opettamassa kriyajoogassa.

Katsoin tänään Paola di Florion ohjaaman dokumentin Awake (2014), joka kartoittaa Paramahansa Yoganandan elämää ja vaikutusta. Elokuva maalaa kuvan henkisen inspiraation ohjaamasta pyhimyksestä, joka toi muinaisen viisaustradition kulttuuristen mullistusten vallassa olevaan länsimaailmaan ja vastuksista huolimatta jätti lähtemättömän jäljen maailman henkiseen tilaan.

Dokumentin ja teoksiensa perusteella Yogananda tosiaan vaikuttaa erityislaatuiselta hahmolta. Joogin omaelämäkerta on kiistatta henkisen kirjallisuuden klassikko. Myös Awake on erittäin mielenkiintoinen siltä osin, että se sisältää valtavan määrän arkistomateriaalia Yoganandasta, jota täydennetään hyvällä maulla tehdyillä dramatisoinneilla.

Olisin kuitenkin henkilökohtaisesti kaivannut elokuvalta laajempaa historiallista kontekstualisointia, sekä Yoganandan persoonan lähempää tarkastelua. Vaikka Yogananda oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä intialaisista guruista, hän ei suinkaan ollut ainoa, joka levitti joogaa länteen 1920-luvulla. Yhdysvalloissa vieraili tuolloin myös muita joogeja, jotka dokumentti sivuuttaa tyystin.

Yoganandan veli Bishnu Charan Ghosh ei esiinny dokumentissa.

Dokumentissa kuullaan asiantuntijoiden ja Yoganandan seuraajien lisäksi hieman yllättäen myös ristiriitaista mainetta nauttivaa, tällä hetkellä rikossyytteissä rypevää Bikram Choudhurya. Tämä selittynee sillä – vaikkei sitä dokumentissa mainita – että nuorukaisena Bikram opiskeli joogaa ja kehonrakennusta Yoganandan nuoremman veljen, Bishnu Charan Ghoshin (1903–1970) ohjauksessa. Tätä sivupolkua olisi mielellään seurannut pidemmällekin, sillä pyhimysmäinen Yogananda ja joogamaailman rocktähti Bikram Choudhury ovat kuin yö ja päivä. Myös Yoganandan korostetun hengellisyyden ja hänen veljensä ruumiillisuuden välillä on mielenkiintoinen kontrasti. Se olisi voinut tuoda inhimillisempää näkökulmaa Yoganandan mystiseen hahmoon.

Eräs dokumentin mielenkiintoisimpia puolia on, että siinä todetaan Yoganandan esittäneen joogan ”tieteellisenä menetelmänä” Jumalan tuntemiseen, samoin kuin Swami Vivekananda oli tehnyt 30 vuotta aiemmin. Dokumentissa korostetaan, että tieteestä ja teknologiasta hullaantuneessa lännessä olisi tuskin koskaan kiinnostuttu joogasta, jos se olisi esitetty hindulaisuuteen pohjautuvana uskonnollisena harjoituksena. Toisin kuin dokumentti antaa ymmärtää, tämä seikka ei mielestäni kerro varsinaisesti siitä, mitä jooga on, vaan millaiseen kulttuuriseen ympäristöön jooga saapui 1900-luvun alkupuolella, ja miten se muuttui asettuessaan länteen.

Awake onkin selvästi tehty ennen kaikkea Yoganandan seuraajien tarpeita silmällä pitäen ja jättää kriittiselle katsojalle jonkin verran toivomisen varaa. Joogan historiasta ei kuitenkaan ole tehty liikaa dokumentteja, joten Awake on ehdottomasti suositeltavaa katsottavaa kaikille aiheesta kiinnostuneille. Se on lopulta hyvin mielenkiintoinen, viihdyttävä ja huolella tehty elokuva.

Hauskana yksityiskohtana voidaan mainita, että dokumentin lopussa näytetään kuva Yoganandan seuraajista Suomessa. Tiettävästi Helsingissä toimi pieni kriyajoogapiiri jo niinkin varhain kuin 1950-luvun puolivälissä. Sen toiminta on muodossa tai toisessa jatkunut näihin päiviin asti. Joogin omaelämäkerta julkaistiin suomeksi vuonna 2006.

Dokumentin kotisivut

Erakkomajoista kuntosaleille on ilmestynyt! Saatavilla nyt Basam Booksin verkkokaupasta ja kirjakaupoista kautta maan!

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Matin aiempiin julkaisuihin kuuluvat suomennokset D. T. Suzukin ja Erich Frommin teoksesta Zen ja psykoanalyysi (FT Mika Pekkolan kanssa, Basam Books 2012), sekä Daniele Bolellin kirjasta Luo oma uskontosi (Basam Books 2014). Kirjat ovat saatavilla hyvinvarustelluista kirjakaupoista ja tilattavissa täältä: www.basambooks.fi

Matti Rautaniemen muuhun tuotantoon voit tutustua osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

 

Kommentoi!

kommenttia