Ensimmäinen suomalainen joogakirja

Vastoin yleistä käsitystä jooga ei saapunut Suomeen 1960-luvulla, vaan jo paljon aiemmin, 1800-luvun lopulla.  Kuten muuallakin länsimaissa, myös Suomessa joogan varhaisvaiheet ovat kiinteästi liitoksissa teosofiaan. Teosofeille jooga merkitsi asanoiden sijaan meditaatiota ja moraalisesti puhtaan elämän tavoittelua.

Joogaa sivuttiin jo tuolloin myös painetussa sanassa. Useissa vuosisadan vaihteen teosofisissa kirjoissa jooga näyttelee ainakin jonkinlaista osaa. Bhagavadgita, eräs tärkeimmistä joogateksteistä, käännettiin ensi kerran suomeksi jo 110 vuotta sitten. Swami Vivekanandan Karmajooga – Toiminnan tie täydellisyyteen puolestaan suomennettiin 1912.

Pekka Ervast (1875–1934)

Ensimmäisenä varsinaisena suomalaisena joogakirjana voidaan kuitenkin pitää Pekka Ervastin vuonna 1923 julkaisemaa teosta Alempi ja ylempi jooga. Kiitos Ervastin perinnön jatkajien uutteran työn, kirja on varsin helposti saatavissa vielä 92 vuotta julkaisunsa jälkeenkin.

Alempi ja ylempi jooga heijastaa hyvin maassamme 1900-luvun alussa vallinnutta käsitystä joogasta. Kirjan nimi viittaa siihen, että Ervast piti muiden aikansa teosofien tavoin fyysisiin harjoituksiin keskittynyttä hathajoogaa ”alempana” menetelmänä, jolla voi saavuttaa ainoastaan terveyden ja menestyksen kaltaisia materialistisia päämääriä.

”Ylempi” jooga tarkoittaa Ervastin teoksessa sitä vastoin esoteerisia harjoituksia, joiden päämääränä on kehitys henkisellä tasolla. Ervastille tämä ei ollut pelkästään joogan, vaan itse asiassa kaikkien uskontojen syvin olemus. Niinpä kirjassa käsitellään myös jesuiittojen, kristittyjen ja rosenkreuzilaisten henkisiä harjoituksia esimerkkeinä ”länsimaisesta joogasta”.

On selvää, että Alempi ja ylempi jooga käsittelee jotain aivan muuta kuin mitä useimmat  ajattelevat kuullessaan sanan ”jooga”. Tästä huolimatta suosittelen teosta kaikkien nykyjoogien hyllyyn. Kulttuurihistoriallisen arvonsa lisäksi se saattaa avartaa lukijan käsityksiä joogan merkityksestä, menetelmistä ja päämäärästä.

Erakkomajoista kuntosaleille on ilmestynyt! Saatavilla nyt Basam Booksin verkkokaupasta ja pian kirjakaupoista kautta maan!

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Tule kuuntelemaan Matin luentoa joogan matkasta erakkomajoista kuntosaleille Viisas elämä -messuille syyskuussa: www.viisaselamamessut.fi

Matti Rautaniemen muuhun tuotantoon voit tutustua osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

Kommentoi!

kommenttia