• Etusivu
  • Blogit
  • Hengen ja lihan liitto – haastattelussa Marko Meretvuo

Hengen ja lihan liitto – haastattelussa Marko Meretvuo

Marko Meretvuon esikoisteos Seksin ja uskonnon vaiettu historia (Salakirjat 2016) avaa moniulotteisen näköalan ihmisen kahden perusvietin jännitteiseen suhteeseen. Lukijat voivat myös sukeltaa syvemmälle aihepiiriin osallistumalla aihetta käsittelevään biisikilpailuun, josta tarkemmin haastattelun lopussa.

Länsimaissa ihmisen henkinen ja lihallinen luonto on perinteisesti nähty toisilleen vastakkaisina. Seksuaalisuutta on pyritty kontrolloimaan ja se on pidetty visusti erillään hengellisyydestä. Meretvuon mukaan taustalla on alkuvoimaisen energian pelko.

– Suuri osa ihmisistä pelkää omaa ja toisten ihmisten seksuaalisuutta, ja yhteisön näkökulmasta tämä pelko on aina synnyttänyt tarvetta kontrolloida toisia. Tätä pelkoa on usein vaikea tunnustaa itselleenkään, sillä mielemme tiedostamattomalta tasolta kumpuavat viettimme ja vaistomme ovat usein hyvin erilaisia kuin sosiaalisiin normeihin mukautuva käsityksemme itsestämme. Pohjimmiltaan ei siis ole kyse siitä, että ihminen ei hyväksyisi itseään, vaan siitä, että hän ei tunne itseään.

Institutionaalisista uskonnoista poiketen modernin henkisyyden piirissä on useimmiten korostettu myönteistä suhdetta ruumiillisuuteen ja seksuaalisuuteen. Meretvuon esittelemät henkilöt ja perinteet eivät kuitenkaan useinkaan muistuta sen enempää modernia seksimyönteistä henkisyyttä kuin perinteistä uskonnollisuuttakaan.

– Monissa kirjassa esiteltävissä perinteissä ei ole kyse pelkästään myönteisestä tai tietoisesta suhtautumisesta seksuaalisuuteen. Tietoinen läsnäolo hetkessä on vain ensiaskel, oli kyse sitten seksistä tai mistä tahansa hetkestä. Pitäisikin kysyä, mihin tämä myönteinen tai tietoinen suhtautuminen voisi olla avain? Entä mikä on se päämäärä mihin halutaan päästä? Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole mitään päämäärää tai tavoitetta asian suhteen, mistä syystä seksuaalinen vapautuminen synnyttää vain kaupallistunutta ja sisällöllisesti merkityksetöntä pornografiaa ja tyhjiä ihmissuhteita. Vapautunut ilmapiiri on kuitenkin tästä huolimatta hyvä kasvualusta aiheen syvemmän kokemisen mahdollistamiseen.

Seksin ja uskonnon vaietun historian sivuilla lukija kohtaa niin länsimaisten mystikoiden eroottisia Kristusvisioita kuin modernien noitien sadomasokistisia rituaaleja. Herääkin kysymys, mikä näitä kirjavia perinteitä yhdistää.

– Itse näen yhdistävänä tekijänä sen, että nämä henkilöt ovat uskaltaneet irrottautua laumasta ja toimia edes jonkin verran oman tahtonsa mukaisesti. Tämä kuitenkin järkyttää usein ympärillä olevan yhteisön tasapainoa, sillä yhden persoonallisuuden muuttuminen pakottaa muut kyseenalaistamaan sen, mitä he ovat pitäneet omana itsenään. Mutta koska tämä on varsin tuskallinen prosessi, ihmiset mieluummin leimaavat yleisesti hyväksyttyjen käyttäytymiskoodien hypnoosista itsensä poisohjelmoineen yksilön poikkeavaksi tai vaaralliseksi ja juuri näin on käynyt useimmille kirjassa esitellyille henkilöille.

Seksin ja uskonnon suhde tuokin epäilemättä useimmille mieleen uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Seksuaalisuus on paitsi kiehtova, myös vaarallinen alue, johon liittyy monimutkaisia tunteita ja valta-asetelmia.

– Mielestäni me olemme kaikki jossakin mielessä sekä hyväksikäyttäjiä että hyväksikäytettyjä. Yleensä vain seksuaalinen hyväksikäyttö huomataan, vaikka hyväksikäytetyksi tuleminen laajemmin on eräänlainen sosiaalisen kanssakäymisen väistämätön lainalaisuus, oli kyse sitten parisuhteista, työasioista tai vain siitä, että olemme osa ketjua, jossa tuotetaan, ostetaan ja myydään hyödykkeitä. Kyse on lähinnä siitä, että tiedostaa asian ja tekee päätöksen siitä millä hinnalla on valmis tarjoamaan voimavaransa jonkun toisen tahon käyttöön, ja mitä on valmis tarjoamaan toisten resurssien saamisesta käyttöönsä. Tässä mielessä koko maailma on iso bordelli.

Seksin ja uskonnon vaietun historian kaltaista kirjaa ei ole aiemmin julkaistu suomeksi ja kansainvälisestikin vastaavanlaiset yleisteokset ovat harvinaisia. Meretvuon mukaan kirja pyrkiikin täyttämään selkeää aukkoa henkisen kirjallisuuden kentällä ja tuoda tuoreita näkökulmia.

–Kirjan tavoitteena on nostaa tätä vähän käsiteltyä aihetta keskusteluun ja avata uusia näkökulmia siihen. Tavoitteena on samalla myös rikkoa tabua, jollaisena tämä aihe osittain koetaan. Tässä mielessä katson tavallaan seuraavani monien kirjassa käsiteltyjen henkilöiden jalanjälkiä. Esimerkiksi Richard Payne Knight kirjoitti 1700-luvulla hieman samantyyppisen kirjan mutta joutui vetämään sen pois myynnistä, sillä sitä pidettiin niin paheellisena. Ainakaan toistaiseksi kirjani ei ole joutunut kiellettyjen listalle, joten aika tuntuu olevan kypsä aiheen käsittelyyn.

Kirjansa tematiikkaan liittyen Meretvuo on jo kolmatta kertaa järjestämässä kirjansa tiimoilta Okkultismia ja erotiikkaa -kilpailua, jossa henkisyyden ja seksuaalisuuden teemoja on mahdollista tutkia taiteen keinoin. Aiempina vuosina lajeina ovat olleet kuvataide (2014) ja runous (2015). Tänä syksynä on vuorossa musiikki. Tuomaristossa ovat mukana Kauko Röyhkä, Inferno-lehden päätoimittaja Matti Riekki sekä Svart Records -levy-yhtiön Jarkko Pietarinen. Pääpalkintona on 1000 € rahapalkinto.
31.10.2016 päättyvään kilpailuun ehtii vielä osallistua yhdellä ennen julkaisemattomalla musiikkikappaleella. Kappale voi olla enintään 10 minuuttia pitkä, mitään tyylillisiä rajoituksia ei ole. Kappale ei saa sisältää tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. Osallistuvan muusikon tai bändin kotipaikan tulee olla Suomessa tai vähintään yhden bändin jäsenen tulee olla suomenkielinen. Osallistuminen tapahtuu lataamalla kappale tiedostonjakopalveluun (esim. Mikseri.net tai Soundcloud) ja lähettämällä linkki kappaleeseen yhteystietoineen yksityisviestillä tai sähköpostilla osoitteeseen frateralx@gmail.com.

Lisätietoja: www.facebook.com/okkultismiajaerotiikkaa

Kuva: Marcus Cyron

Matti Rautaniemi: Erakkomajoista kuntosaleilleErakkomajoista kuntosaleille on saatavilla Basam Booksin verkkokaupasta ja kirjakaupoista kautta maan.

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Maailmanpuu – ensimmäinen suomalainen joogapodcast on kuunneltavissa ilmaiseksi netissä!

Lisätietoja Matin tuotannosta ja tulevista esiintymisistä löytyy osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

Kommentoi!

kommenttia