Intian festivaaleja: Navratri ja Dasara

Intiassa viikonloppuna alkanut Navratri-festivaali on omistettu jumalattaren eri muodoille. Yhdeksän päivän ja yön aikana juhlitaan feminiinisen energian, Shaktin, yhdeksää eri muotoa ja kymmenes eli viimeinen päivä on Dasara, joka juhlistaa Durga-jumalattaren voittoa demonipäällikkö Mahishasurasta. Jumalatar ilmentyy monissa eri muodoissa: on peloton Durga ja häntäkin hurjempi Kali, mutta on myös kaunis varallisuuden jumalatar Lakshmi, ja oppimisen ja tiedon jumalatar Saraswathi. Durga kuitenkin on vahva, voimakas ja peloton jumalatar, joka ratsastaa leijonalla tai tiikerillä ja joka surmasi puhvelipäisen demonin Mahishasuran verisessä taistelussa.

Durga (kuva: Wikimedia Commons)
Durga (kuva: Wikimedia Commons)

Entisessä kotikaupungissani Mysoressa Durga tunnetaan nimellä Chamundeswari, ja hän on kaupungin suojelija, jonka kunniaksi on pystytetty myös temppeli kaupungin laidalla kohoavalle Chamundi-kukkulalle. Chamundeswarin legenda kuuluu näin: Mahishasura oli asuroiden eli demonien päällikkö. Kun demonit olivat vahvoilla demonien ja jumalien pitkässä sodassa, jumalat yhdessä loivat mahtavan Chamundeswarin, joka ratsasti leijonalla taisteluun Mahishasuraa vastaan. Vaikka demonipäälliköllä oli miljoonia sotureita,  voitokas Chamundeswari surmasi demonijoukot ja leikkasi myös lopulta Mahishasuran pään irti.

Navratrin aikana Mysore täyttyy konserteista, teatteriesityksistä ja muista kulttuuritapahtumista joita tullaan seuraamaan paitsi lähiseuduilta myös jopa ulkomailta asti. Kymmenentenä päivänä kaupungin halki kulkee juhlallinen Dasara-paraati, jossa norsut kantavat selässään Chamundeswarin patsasta ja joka houkuttelee Mysoren kaduille valtavia väkijoukkoja.

Kuva: Srijan Kundu
Voitokas Durga (Kuva: Srijan Kundu)

Monissa hindujumaliin liittyvissä tarinoissa taistellaan niin, että veri virtaa, ja Durgan ja Kalin kaltaiset jumalattaret eivät ole vienoja lempeitä seinäkukkasia vaan voitokkaita sotureita ja suorastaan raivokkaita hahmoja, jotka helpostikin saattavat leikata pään irti vastustajalta. Esimerkiksi Chamundeswari surmasi paitsi Mahishasuran joukkoineen myös demonit Chandan ja Mundan. Tarinat voi kuitenkin ymmärtää myös vertauskuvana ikuiselle taistelulle hyvän ja pahan, valon ja pimeän välillä. Näissä kertomuksissa taistelut ovat pitkiä ja verisiä mutta hyvä lopulta voittaa aina pahan. Tarinat muistuttavat myös siitä, että minkä tahansa sisäisen tai ulkoisen esteen tai vaikeuden voi voittaa niin kuin Durga voitti Mahishasuran ja tämän demoniarmeijan.

Kirjoitin Intian jumalattarista ja jumalista sekä eteläintialaisesta kulttuurista myös kirjassa Monsuunimantroja: kirjoituksia joogasta ja Intiasta.

Kuvat: 1) Wikimedia Commons käyttäjä AKS.9955 2) Srijan Kundu

Kommentoi!

kommenttia