• Etusivu
  • Blogit
  • Intian festivaaleja: Holi, kevään ja värien juhla

Intian festivaaleja: Holi, kevään ja värien juhla

Pian vietettävä Holi, kevään ja värien juhla, on Intian juhlista riehakkain. Tänä vuonna sitä vietetään 24. maaliskuuta ja suurimmat juhlat ovat pohjoisessa Intiassa, vaikka Holi kyllä näkyy katukuvassa kaikkialla. Tunnetuin Holi-perinne on tietysti tuttujen ja tuntemattomien peittäminen värijauheeseen.

Holi Hyderabadissa (kuva: Rajesh_India)
Holi Hyderabadissa (kuva: Rajesh_India)

Holiin, kuten kaikkiin Intian festivaaleihin, liittyy useampiakin legendoja. Tunnetuin niistä on tarina demonikuningas Hiranyakshyapista, joka piti itseään jumalana ja vaati palvontaa. Kuninkaan oma poika Prahlad alkoi kuitenkin isänsä harmiksi palvella Vishnu-jumalaa. Hiranyakshyap päätti hankkiutua eroon pojastaan ja pyysi sisartaan Holikaa astumaan rovioon Prahlad sylissään; Holikalla oli nimittäin suojanaan taika, joka suojelisi naista tulelta. Prahlad kuitenkin pelastui liekeistä vahvan uskonsa ansiosta, kun taas paha Holika paloi kuoliaaksi. Tästä legendasta juontaa perinne, jossa Holin aattona sytytetään rovioita ja niissä poltetaan Holikan patsaita tai kuvia. Kuten yleensäkin intialaisiin festivaaleihin liittyvissä perinteissä ja tarinoissa, kaikessa on kyse tietysti siitä, että hyvä voittaa lopulta aina pahan ja että vahva usko kestää vaikka rovion liekit.

Holi-värejä Hyderabadissa (Kuva: Rajesh_India)
Holi-värejä Hyderabadissa (Kuva: Rajesh_India)

Näkyvin osa Holin juhlintaa on värijauheen heittely tuttujen ja tuntemattomien päälle. Moderni ja tehokas tapa levittää väriä ympärilleen on sekoittaa värit veteen ja käyttää vesipyssyjä. Holin viettoon on parasta lähteä sellaisissa vaatteissa, jotka voi päivän jälkeen heittää pois; lisäksi on hyvä suojata silmät aurinkolaseilla ja varustautua itsekin värijauhein. On nimittäin turha kuvitella, että voisi kävellä kadulla rauhassa joutumatta vedetyksi mukaan värisotaan. Kannattaa siis varautua jatkuviin värikylpyihin – tai pysyä neljän seinän sisällä.

Perinteisesti värit on tehty kasveista, mutta nykyisin käytetään myös kemikaalivärejä, joten allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Värit eivät aina lähde pois ensimmäisessä tai toisessakaan pesussa, ja juhlijat levittävätkin usein iholle kasviöljyä ennen ulos lähtöä, jotta värit voi myöhemmin poistaa helpommin.

Holin juhlintaa (Kuva: Amre)
Holin juhlintaa (Kuva: Amre)

Holi on Intian juhlista riehakkain ja sen aikana otetaan vapauksia, joita muulloin ei ehkä otettaisi. Käyttäytymistä ja arkielämää yleensä tarkasti säätelevät sosioekonomiset rajat ja normit unohdetaan Holin aikana, ja kuka tahansa voi periaatteessa heittää värijauhetta kenen tahansa päälle. Nämä vapaudet yhdistettynä kannabisjuomien ja alkoholin reippaaseen käyttöön takaavat sen, että juhlinta voi niinsanotusti lähteä käsistä. Ulkomaalaisten suhteen otetaan usein erityisiä vapauksia, naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleistä, ja joissakin osissa Intiaa suositellaan jopa, että naiset eivät liikkuisi yksin ulkona Holin aikana.

Jos siis olet Intiassa Holin aikana, pukeudu sellaisiin vaatteisiin jotka voi huoletta heittää pois päivän jälkeen. Jos olet nainen, lähde ulos mieluummin ystävien seurassa kuin yksin. Ja varaudu siihen, että halusit tai et, väriä sataa ihan joka suunnasta!

Kuvat: Rajesh_India, Rajesh_India ja Amre (Flickr.com)

Kirjoitin intialaisista juhlista ja eteläintialaisesta kulttuurista myös kirjoissa Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa ja Monsuunimantroja: kirjoituksia joogasta ja Intiasta.

Kommentoi!

kommenttia