Intian festivaaleja: Mahashivaratri, Shivan yö

Ensimmäinen kokemukseni Mahashivaratrista: helmikuussa 1999 saavuimme reppureissaajakaverini kanssa keskellä yötä Gokarnaan, rantakohteenakin tunnettuun Shiva-pyhiinvaelluskohteeseen Intian länsirannikolla. Pitkänmatkanbussi oli jättänyt meidät kauas Gokarnasta, taksi oli tuonut meidät lähemmäs kylän keskustaa, ja astuimme taksista tienvarteen keskelle pimeyttä – Gokarnassa ei silloin ollut kovin monta toimivaa katuvaloa.  Lähdimme pilkkopimeässä etsimään kylän keskustaa, ja kävellessämme huomasimme kadunvarressa rivissä tummia möykkyjä. Kun aamu alkoi valjeta, selvisi että möykyt olivat ihmisiä: satoja, jopa tuhansia ihmisiä nukkumassa huopiin kääriytyneenä vieri vieressä sorassa ja hiekassa, hyttysten syötävinä. Kaikki olivat tulleet Gokarnaan muutaman päivän päästä vietettävää Mahashivaratria varten. Pienessä kylässä ei riittänyt hotellihuoneita eikä majataloja, eikä monella tulijalla varmasti olisi ollut rahaakaan hotelliin. Yösijan puute ei kuitenkaan ollut estänyt tuhansia ihmisiä matkustamasta Shiva-jumalan suurimpaan juhlaan.

Shiva (Murudeshwara, Karnataka,Intia)
Yksi maailman suurimmista Shivan patsaista on Murudeshwarassa, Karnatakan osavaltiossa (kuva: Sam Valadi)

Mahashivaratri, Shivan yö, on Intiassa yksi vuoden tärkemmistä juhlista. Sitä vietetään länsimaisen kalenterin helmi-maaliskuussa, uuttakuuta edeltävänä yönä, ja tänä vuonna Mahashivaratri osuu maaliskuun 7. päivälle.

Shiva on osa hindulaista kolmioppia jossa Brahma on kaiken luoja, Vishnu säilyttäjä ja Shiva tuhoaja. Shivan koti on Kailash-vuorella Himalajalla, mutta hän on kuitenkin läsnä kaikkialla ja kaikessa. Shivan pitkästä takkuisesta tukasta virtaa pyhä Ganges-joki, ja hän istuu tiikerintaljalla kaulassaan käärme ja otsassaan kolmas silmä. Shiva voi ottaa eri muotoja; Natarajan muodossaan Shiva tanssii ikuista tuhon ja luomisen tanssia, ja toisaalta hän on myös Pashupathi, eläinten hallitsija. Kerran Shiva ja hänen uskollinen puolisonsa Parvati yhdistyivät Ardhnariswaraksi, joka on puoliksi mies ja puoliksi nainen. Shiva esitetään monesti mietiskelyasennossa, ja hän on ensimmäinen joogi eli Adijoogi: legenda kertoo että Himalajan vuoristossa Shiva antoi joogan opit Parvatille ja seitsemälle rishille eli tietäjälle, jotka veivät opit mukanaan eri puolille Intiaa ja maailmaa.

Shiva on lisäksi ihanteellinen puoliso ja rakastaja, ja Shivan yönä naimattomat naiset rukoilevat itselleen Shivan kaltaista aviomiestä. Mahashivaratri on samalla Shivan ja Parvatin hääpäivä. Shivan symboli on kivinen lingam, maskuliinisen energian vertauskuva, jonka pari on feminiinistä energiaa edustava yoni. Mahashivaratrina lingamit kodeissa ja temppeleissä koristellaan kukkasin ja niiden päälle kaadetaan maitoa ja vettä.

Shivalingam
Kukkasin koristeltu shivalingam (kuva: Natesh Ramasamy)

Mahashivaratrin rituaaleihin kuuluu mm. paastoaminen ja meditointi, ja koska kyseessä on Shivan yö,  Shivalle omistetut temppelit ovat auki ympäri vuorokauden ja niissä valvotaan läpi yön. Intiaan Mahashivaratrin aikana osuva turistikin voi päästä seuraamaan juhlintaa joissakin temppeleissä. Yksi suurimmista kokoontumisista on tosin Nepalin pääkaupungin Kathmandun liepeillä Pashupatinath-temppelissä, jonka Mahashivaratri-seremonioihin saapuu Shivalle omistautuneita saddhuja, ”pyhiä miehiä”/askeetikkoja, eri puolilta Nepalia ja Intiaa.

Saddhus in Pashupathinath on Mahashivaratri
Intialaisia saddhuja Pashupathinathissa Mahashivaratrin aikaan (kuva: Pramod/Wikimedia Commons)

Mahashivaratria pidetään erityisen suotuisana ajankohtana henkisille harjoituksille. Lisäksi Mahashivaratrin juhlintaan liittyy bhang  eli kannabis, jota sekoitetaan maidon, jugurtin ja mausteiden kanssa pirtelöksi. Kannabis on Intiassa laitonta, mutta Shivaratrin aikana sen käyttöä katsotaan läpi sormien ja jopa suositellaan. Bhang-valmisteiden käytön uskotaan rentouttavan, parantavan terveyttä ja vievän niiden nauttijan lähemmäs Shivaa, korkeampaan tietoisuuden tilaan.

Kuvat:

Shiva Murudeshwarassa: Sam Valadi (flickr.com)

”Flowers on Shivalingam”: Natesh Ramasamy (flickr.com)

Saddhut Pashupathinathissa, Nepalissa: Pramod (Wikimedia Commons)

 

Kommentoi!

kommenttia