Joogisia soundeja

Jooga on innoittanut valtavan määrän erilaista kulttuuria, myös musiikkia. Kaikki joogasaleilla käyneet ovat kuulleet new age –musiikkia ja luultavasti myös hindulaisia bhajaneita. Myös intialainen taidemusiikki assosioituu helposti joogaan, kuten myös George Harrisonin Hare Krishna –mantrat.

Jooga on kuitenkin inspiroinut myös aivan toisenlaista musiikkia. Ohessa pari omasta mielestäni kiinnostavinta esimerkkiä.

  • Ensimmäinen joogaa käsittelevä pop-kappale saattaa hyvinkin olla Elvis Presleyn Yoga is as Yoga Does, joka sisältyi Easy Come, Easy Go –leffan soundtrackiin. Elokuvassa on  kohtaus, jossa Elvis tuskailee asanoissa värikkääseen kaapuun (!) pukeutuneen opettajan valvovien silmien alla.
  • Floridalainen progemetalliyhtye Cynic on ammentanut joogafilosofiasta jo vuonna 1993 ilmestyneestä Focus-ensilevystään asti. Yhtyeen kitaristi-laulaja Paul Masvidal on pitkän linjan kriyajoogi ja hän on myös kehottanut yleisöä tekemään yksinkertaisia joogaharjoituksia keikoillaan.
  • Singaporelainen, hindulaisen myrskynjumalan mukaan nimetty Rudra kutsuu musiikkiaan termillä ”Vedic Metal”, perustaa levyjensä tematiikan intialaiseen mytologiaan ja on esimerkiksi tehnyt Bhagavadgitaan perustuvan musiikkivideon. Äkkiseltään ei tulisi ajatelleeksi, että joogan ja metallin kuvasto sopivat näin hyvin yhteen.
  • Myös punkkarit ovat löytäneet inspiraatiota joogasta. Etenkin Suomen astangajoogien parista löytyy monia punk-aatteelle omistautuneita. Vaikka esimerkiksi joogaopettaja Petri ”Rähjä” Räisäsen luotsaaman A-oluen musiikissa joogiset teemat eivät ole mitenkään itsestään selvästi pääosassa, se osoittaa, että joogit kuuntelevat muutakin kuin mantroja.

Tämä lista on kaikkea muuta kuin kattava. Mitkä ovat omat joogamusiikkitärppisi?

Kuva: Saraswati – musiikin, taiteen ja tiedon jumalatar.

Erakkomajoista kuntosaleille on ilmestynyt! Saatavilla nyt Basam Booksin verkkokaupasta ja pian kirjakaupoista kautta maan!

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Tule kuuntelemaan Matin luentoa joogan matkasta erakkomajoista kuntosaleille Viisas elämä -messuille syyskuussa: www.viisaselamamessut.fi

Matti Rautaniemen muuhun tuotantoon voit tutustua osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

Kommentoi!

kommenttia