Songkran Songkran!

Iso osa Kaakkois-Aasiaa juhlii tällä hetkellä vesifestivaalia. Thaimaassa juhlan nimi on Songkran, Burmassa Thingyan ja Kambodzhassa puhutaan vain uudesta vuodesta, mutta kaikkialla juhlitaan melko samalla tavalla: laajalle levinneellä vesisodalla.

Songkran Chiang Maissa Pohjois-Thaimaassa (Kuva: Takeaway/Wikimedia Commons)
Songkran Chiang Maissa Pohjois-Thaimaassa (Kuva: Takeaway/Wikimedia Commons)

Perinteisesti Songkranin aikaan kaadettiin kulhosta vähän vettä perheenjäsenten tai naapureiden päälle. Nykyisin juhlinnassa käytetään vesipyssyjä, ämpäreitä ja puutarhaletkuja, ja vedestä saa osansa kuka tahansa. Sanuk eli hauskanpito on olennainen osa kulttuuria ja sosiaalista kanssakäymistä Thaimaassa. Elämän on oltava  hauskaa; asioiden on oltava sanuk tai niissä ei ole mitään järkeä. Sanuk näkyy siis myös Songkranin juhlinnassa. Vesifestivaali tuo samalla apua helteeseen: Songkranin aikaan Thaimaa lähialueineen on kuumimmillaan ja päivälämpötila nousee helposti 40 asteeseen ja ylikin.

Songkran eli uusi vuosi liittyy puhtauteen ja puhdistautumiseen, ja traditioihin kuuluu mm. ajan viettäminen perheen kanssa, kodin siivous ja temppelivierailut. Perinteisesti nuoret kaatavat tuoksuvaa vettä vanhempien ihmisten kämmenille kunnioituksen osoituksena. Songkranin rituaaleihin kuuluu myös Buddhan patsaiden peseminen eli tuoksuvan veden kaataminen patsaiden päälle sekä temppeleissä että kodeissa. Koska Songkran on uusi vuosi ja uuden alku, vedellä on myös symbolinen merkitys. Se pesee pois epäpuhtaudet ja edellisen vuoden epäonnet, ja samalla käännetään uusi sivu ja toivotaan onnea alkavalle vuodelle.

Songkranin aikana useimmat virastot, pankit, pienet kaupat ja monet ravintolat ovat kiinni, koska kaikki ovat kadulla suihkuttamassa vettä toistensa päälle. Thait pitävät Songkranin aikana pitkän loman ja monet kaupunkilaiset matkustavat maalle sukulaisten luokse.

Thingyan-festivaali Rangoonissa, Burmassa (Kuva: Sluj/Flickr.com)
Thingyan-festivaali Rangoonissa, Burmassa (Kuva: Sluj/Flickr.com)

Vesifestivaalin aikana on mahdotonta astua kotiovesta ulos kastumatta läpimäräksi. Vettä suihkutetaan puutarhaletkuista ja mukana kulkevista vesipyssyistä; kuorma-autojen lavoilta kaadetaan ohikulkijoiden niskaan kylmää vettä johon on usein vielä lisätty jääpaloja hellettä viilentämään. Kuuluisimmat juhlat ovat mm. Pohjois-Thaimaan Chiang Maissa, missä kaupungin keskusta täyttyy valtavista vesiasein varustautuneista väkijoukoista. Vesipistoolit, ämpärit ja muut aseet voi täyttää kätevästi vanhaa kaupunkia kiertävästä vallihaudasta. Kaduilla kulkee enimmäkseen sortseihin tai bikineihin pukeutuneita, vesipyssyin ja ämpärein varustautuneita paikallisia ja turisteja. Juhlinta on varsin vilkasta myös mm. Bangkokissa, missä kokonaiset kadut ja kaupunginosatkin muuttuvat valtaviksi bileiksi.

Thaimaan Songkranin surullisempi puoli on vuosittain kasvava määrä liikenneonnettomuuksia. Kun vedetään kunnon kännit ja lähdetään ajelemaan moottoriteillä ja ruiskuttamaan jäistä vettä vieressä ajavien autojen päälle, seurauksena on vakavia onnettomuuksia. Tänä vuonna Songkran-viikon ensimmäisen neljän päivän aikana liikenneonnettomuuksissa on ehtinyt kuolla 259 ihmistä ja tuhansia on loukkaantunut.

Tämän vuoden vesifestivaalia varjostaa sekin, että Thaimaa ja sen lähialueet kärsivät pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin. Mm. Thaimaassa juhlinnan kestoa on lyhennetty vesipulan vuoksi ja bileiden on päätyttävä iltayhdeksään mennessä.

Kuvat:

Songkran Chiang Maissa: Takeaway/Wikimedia Commons

Thingyan-festivaali Rangoonissa, Burmassa:  Sluj/Flickr.com

Kommentoi!

kommenttia