Viisi hyvää joogakirjaa

Jos minulta kysytään, mitä joogasta kannattaa lukea, suosittelen yleensä klassisia tekstejä: Yogasutra, Bhagavadgita, Hathayogapradipika… miksei myös jokin valikoima keskeisimpiä Upanishadeja. Ne tarjoavat loputtomasti inspiraatiota, ihmeteltävää ja niiden rikas kommentaariperinne auttaa ymmärtämään joogan monimuotoisuutta.

Toisaalta monet joogan harrastajat hyötyisivät mielestäni paneutumisesta akateemiseen joogatutkimukseen. Niin esimodernista kuin modernistakin joogasta on kirjoitettu monta hienoa kirjaa – olkoonkin, että monet niistä edellyttävät jonkin verran perustietoja indologiasta ja uskontotieteestä.

Omistan myöhemmin omat blogitekstit niin joogafilosofian klassikoille kuin joogatutkimuksellekin. Tällä kertaa haluaisin kuitenkin käsitellä hyviä, yleistajuisia kirjoja, jotka lähestyvät joogaa mielenkiintoisella tavalla. Joogan nykyisen suosion huomioon ottaen tällaisia kirjoja on kirjoitettu merkillisen vähän.

Valikoin hyllystäni viisi kirjaa, joita suosittelisin kelle tahansa joogan harrastajalle. Ne eivät välttämättä ole olleet itselleni kaikkein merkittävimpiä, mutta yhtä kaikki hyviä ja tarpeellisia teoksia.

T. K. V. Desikachar: The Heart of Yoga – Developing a Personal Practice (Inner Traditions, 1999)

Tirumalai Krishnamacharyan pojan ja oppilaan, T. K. V. Desikacharin (synt. 1938) The Heart of Yogan kaltaisia kirjoja toivoisi löytävänsä enemmänkin. Kirja esittelee joogan filosofiaa ja menetelmiä syvällisesti, ymmärrettävästi ja käytännönläheisesti. Kirja sisältää myös lyhyen Krishnamacharyan elämäkerran, sekä käännökset Patanjalin Yogasutrasta ja vähemmän tunnetusta Yoganjalisaram-tekstistä. Se ei ole pelkkä harjoitusopas, vaan pikemminkin johdattaa lukijan ymmärtämään, mistä joogassa on kyse.

Philip Goldberg: American Veda – From Emerson and the Beatles to Yoga and Meditation – How Indian Spirituality Changed the West (Harmony Books, 2010)

Philip Goldbergin ensyklopedinen teos esittelee itämaisen ajattelun historian Yhdysvalloissa. Käytännössä se kattaa suuren osan tarinasta, miten jooga saapui länteen. Perinpohjainen teos sisältää häkellyttävän määrän tietoa siitä, miten joogan ideat ja harjoitukset ovat muuttuneet, mitkä aatesuuntaukset niihin ovat aikojen kuluessa vaikuttaneet ja ketkä ovat olleet joogaperinteen tärkeimmät muokkaajat. Silti se säilyttää lukijaystävällisyytensä loppuun asti.

A. G. Mohan: Krishnamacharya – His Life and Teachings (Shambhala, 2010)

Voidaan liioittelematta sanoa, että jokainen suomalainen joogi on ainakin jonkin verran velkaa Tirumalai Krishnamacharyalle. Siksi toinenkin hänen elämäänsä käsittelevä kirja tässä listassa ei ole liioittelua. Krishnamacharyaa on hyvällä syyllä kutsuttu modernin joogan isäksi. Nekin joogasuuntaukset, jotka eivät suoraan palaudu häneen, ovat hyötyneet hänen seuraajiensa työstä joogan tunnetuksi tekemisessä. A. G. Mohanin kertomus suhteestaan suureen guruun on helppolukuinen ja inspiroiva. Se nostaa esiin myös Krishnamacharyan vähemmän tunnetun uskonnollisen puolen.

Ravi Ravindra: The Spiritual Roots of Yoga – Royal Path to Freedom (Morning Light Press, 2006)

The Spiritual Roots of Yoga on harvinainen yhdistelmä syvää oppineisuutta, henkisen harjoituksen tuomaa kokemusta ja käytännöllisyyttä. Ravi Ravindra ammentaa intialaisen kulttuurin tuntemuksestaan, uskontotieteilijän koulutuksestaan ja omasta harjoituksestaan uppoutuessaan kysymykseen, mistä joogassa henkisenä harjoituksena on kyse, ja mitä Yogasutrassa ja Bhagavadgitassa oikeastaan sanotaan. Yksi harvoista yleistajuisista joogan metafysiikkaa käsittelevistä kirjoista, joka ei ole sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.

Rampuri: Autobiography of a Sadhu – A Journey into Mystic India (Destiny Books, 2010)

18-vuotias kalifornialaishippi matkustaa Intiaan vuonna 1969 ja tulee lopulta vihityksi Intian vanhimpaan askeetikkojoogien järjestöön, naga baboihin. Rampurin lennokkaasti kirjoitettu muistelmateos tarjoaa sisäpiirin näkökulman ulkopuolisilta täysin suljettuun esoteerisen joogan maailmaan, joka vilisee värikkäitä hahmoja ja outoja tilanteita. Teoksen kumppaniksi suosittelen muuten Aki Cederbergin teosta Pyhiinvaellus (Salakirjat, 2012), jossa hän kuvaa omaa matkaansa samaisen Rampurin oppilaaksi.

Tämä lista ei ole missään nimessä kattava. Tiedän monia muitakin loistavia kirjoja. Nyt olisin kuitenkin kiinnostunut kuulemaan, mitkä ovat sinun mielestäsi hyviä joogakirjoja?

Matti Rautaniemi (synt. 1981) on joogan historiaan perehtynyt uskontotieteilijä, toimittaja ja kääntäjä. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta ja tekee parhaillaan Åbo Akademissa väitöskirjaa joogan historiasta Suomessa. Joogin lukulamppu -blogissa Matti tarkastelee joogamaailman nykyilmiöitä, menneisyyttä ja tulevaisuutta omaperäisellä otteella.

Basam Books julkaisee Matin esikoiskirjan Erakkomajoista kuntosaleille, eli miten jooga valloitti maailman syksyllä 2015.

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Matin aiempiin julkaisuihin kuuluvat suomennokset D. T. Suzukin ja Erich Frommin teoksesta Zen ja psykoanalyysi (FT Mika Pekkolan kanssa, Basam Books 2012), sekä Daniele Bolellin kirjasta Luo oma uskontosi (Basam Books 2014). Kirjat ovat saatavilla hyvinvarustelluista kirjakaupoista ja tilattavissa täältä: www.basambooks.fi

Tule kuuntelemaan Matin luentoa joogan matkasta erakkomajoista kuntosaleille Viisas elämä -messuille syyskuussa: www.viisaselamamessut.fi

Matti Rautaniemen muuhun tuotantoon voit tutustua osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

Kommentoi!

kommenttia