Kaksi filosofia

SuomentajaJaakko Hämeen-Anttila ja Taneli Kukkonen
ISBN9529842511
SidosasuSidottu
Sivuja143
Julkaisupäivämäärä1.8.2001
Kirjastoluokka11.2

20,00 

Avicennan ja al-Ghazalin omaelämäkerrat nyt ensimmäistä kertaa suomeksi!


Saatat pitää myös näistä:

Aivot ja paranemisen ihme
Kuunsilta
Mestareita tapaamassa
Varjoista aamunkoittoon
Kutsumuksen anatomia
Löydä leijonanvoimasi
Astrologia ja hyvinvointi
Syitä pysytellä hengissä
Onko vapaa tahto illuusio?
Kaksi tragediaa: Faidra ja Oidipus

Kuvaus

Keskiajan tunnetuimpiin filosofeihin kuuluvat Avicenna (Ibn Sina, k. 1037) ja al-Ghazali (Algazel, k. 1111) kirjoittivat lähinnä arabiaksi, mutta heidän teoksiaan käännettiin jo keskiajalla latinaksi. Avicenna vaikutti suuresti sekä islamilaisen että eurooppalaisen filosofian kehittymiseen, ja al-Ghazalilla oli määräävä rooli kaikessa myöhemmässä islamilaisessa filosofiassa ja teologiassa.

Avicenna oli oman aikansa ihmelapsi, joka jo alle kaksikymmentävuotiaana oli vakiinnuttanut paikkansa suurten oppineiden joukossa. Avicennan lyhyttä kertomusta lapsuudestaan ja nuoruudestaan jatkaa hänen oppilaansa kertomus mestarin myöhemmistä vuosista. Al-Ghazalin hengellistä etsintää kuvaileva Totuuden etsijät on eräs kuuluisimmista keskiaikaisista omaelämäkerroista. Hänen äärimmilleen viety epäilynsä ennakoi Descartesin Metodin esitystä, ja tarkkuus jolla hän kuvailee omia sielunliikkeitään tuo mieleen Augustinuksen Tunnustukset. Totuuden etsijät on samalla erinomainen yhteenveto 1000-luvun lopun islamilaisesta filosofiasta ja hengenelämästä.

Kaksi filosofia tuo keskiaikaista arabialaista filosofiaa suomalaisen lukijan ulottuville asiantuntevana käännöksenä. Teoksen on toimittanut arabian kielen ja islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila, joka on myös kääntänyt teokseen Avicennan omaelämäkerran ja kirjoittanut siihen valaisevan esipuheen. Al-Ghazalin omaelämäkerran on suomentanut TM, FM Taneli Kukkonen (Helsingin yliopisto), jonka väitöskirja käsittelee arabialaista filosofiaa.

Kommentoi!

kommenttia

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Kaksi filosofia”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *