• Etusivu
  • Blogit
  • Oletko mielesi orja – sallitko mielesi sairastuttaa kehosi?

Oletko mielesi orja – sallitko mielesi sairastuttaa kehosi?

Ihminen on kokonaisuus, fyysisine, psyykkisine, emotionaalisine, sosiaalisine, ja henkisine elementteineen. Täten myös ihmisen terveyttä ja sen puutetta tulisi lähestyä kokonaisuuden hahmottamisen näkökulmasta. Eri elementit vaikuttavat toisiinsa, jolloin esimerkiksi padotut ajatukset ja tunteet heijastuvat fyysiseen terveyteen negatiivisesti. Tunteiden ilmaisemattomuuden vaikutus terveyteen tulee ilmi Johns Hopkinsin yliopiston tutkimuksessa, jossa tutkittiin lääkäreitä ja heidän kykyään ilmaista tunteita. Tutkimuksessa selvisi, että lääkäreille jotka kokivat tunteiden ilmaisun olevan heille erittäin vaikeaa, kehittyi syöpä kuusitoista kertaa todennäköisemmin kuin heidän kollegoilleen.

Mielen vaikutus fyysiseen terveyteen on erittäin tuttua stressin muodossa. Kun henkilö kokee stressiä, ilmenee henkilöstä riippuen kehossa erilaisia fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, lihasten jännitystä ja vatsakipua. Myös haavat parantuvat stressaantuneena hitaammin. Tämä tulee esille tutkimuksessa, jossa tutkittiin opiskelijoiden haavojen parantumista. Tutkimuksessa havaittiin, että haavojen parantuminen kesti tenttikaudella 40 % pidempään kuin lomalla. Stressin aikaansaamat oireet kehossa ovat kaikille jossakin määrin tuttua. Huomattavaa kuitenkin on, että stressi on mukana useiden tutkimusten mukaan yli 90 %:ssa eri vaivoissa ja sairauksissa. Samalla oleellista on tunnistaa, että stressi on muutakin kuin tekemättömät kotityöt, pitkät, intensiiviset työpäivät tai epämukava pomo töissä. Oleellista on se, millaisen merkityksen henkilö antaa asioille. Tyypillisesti stressitilanteessa henkilö antaa tilanteelle merkityksen, että hän ei selviä siitä. Tällöin stressaantuva henkilö kokee pöydällä olevan paperipinon uhkana. Huomattavaa on, että henkilö joka ei stressaannu samassa tilanteessa antaa tilanteelle eri merkityksen, hänen mieltäessä pöydällä olevan paperipinon kiinnostavaksi haasteeksi.

 

Paikoin mieli saa aikaan voimakkaita oireita, joita ei kyetä selittämään fysiologisesti. Vuosia sitten Kambodžassa oli 200 naista, jotka eivät kyenneet näkemään. Lääketieteellisissä tutkimuksissa heidän silmistään ei kuitenkaan löytynyt mitään vikaa. Kun selvitettiin milloin näkökyky oli hävinnyt, selvisi että heidät oli pakotettu katsomaan kun heidän aviomiehiään kidutettiin ja tapettiin. Naiset kertoivat itkeneensä kunnes eivät kyenneet enää näkemään. Itse asiassa lääketieteellinen tekninen toteamus ”Ei fyysistä sairautta” on melko yleinen, sillä arvioiden mukaan 25 – 50 % yleislääkärin vastaanotolla käyvien henkilöiden vaivoista ei ole selitettävissä fysiologisella vaivalla. Tällöin on helppo todeta mielen vaikutus kyseisen vaivan kokemiseen, olipa kyseessä krooninen väsymys tai flunssan oireiden kokeminen. Entä mikä on tilanne kun jokin fyysinen vaiva kyetään löytämään, esimerkiksi ihottuma, selkäkipu, sydänvaivat tai syöpä, kuinka helposti tällöin lähdemme tutkimaan mielen vaikutusta kyseiseen sairauteen tai vaivaan? Entä jos kaikissa sairauksissa ja vaivoissa on mukana psykosomatiikkaa?

Osa ihmisistä kieltää itseltään mielen vaikutuksen terveyteensä pyrkien pitäytymään täysin fysiologisissa selityksissä vaivojensa ja sairauksiensa syihin. Heille voi olla vaikea paikka myöntää miten heidän ajatuksensa ja tunteensa ovat osaltaan vaikuttaneet sairauksiin ja pitäneet niitä yllä. Huomattavaa on, että usein tämä vain pitkittää paranemista. Joidenkin henkilöiden mitta tulee täyteen sairauden kroonistuessa tai oireiden uusiutuessa vähän väliä. Tällöin he alkavat tutkiskella itse vaivaansa psykosomaattisesta näkökulmasta käsin tai hakevat apua ammattihenkilöltä, joka voi auttaa selvittämään fyysisten oireiden taustalla olevia seikkoja ja laskemaan niistä irti. Totta kai toipumisen edistämiseksi voi hyödyntää fysioterapiaa, kiropraktiikkaa, ja ylipäänsä fysiologisia hoitokeinoja, jotka henkilö kokee tilannettaan hyödyntäviksi. Samalla oleellista on kuitenkin vapauttaa tukahdutettuja tunteita, ajatuksia ja rajoittavia uskomuksia. Tällöin henkilö saattaa havaita, että keho alkaa ottamaan vastaan fysiologisia hoitojakin paremmin. Huomattavaa kuitenkin on, että paikoin fyysiset oireet, vaivat ja sairaudet häviävät kokonaan henkilön pelkästään laskiessa irti tukahdutetuista tunteista, ajatuksista, sekä rajoittavista uskomuksista ja itseä rajoittavasta identiteetistä.

 

Olipa sairaus tai vaiva mikä tahansa ja olipa se kestänyt kuinka kauan tahansa, voi itseltä kysyä rentoutuneessa tilassa: Mikä on sairauteni syy? ja Miten paranen? Vastauksena voi pintaan tulla erilaisia itseä rajoittavia uskomuksia, sekä padottuja ajatuksia ja tunteita. Näistä ei kannata alkaa syyttämään itseä. ”Miksi olen pitänyt näitä tunteita näin kauan sisälläni”, ”olenko minä itse aiheuttanut itselleni kaiken tämän kärsimyksen luomalla itse tämän sairauden” -tyyppiset kysymykset ovat turhia, ne eivät palvele paranemista ja hyvinvointia. Sen sijaan mikäli erilaisia padottuja tunteita ja ajatuksia tulee pintaan, oleellista on laskea niistä irti. Samaa toimimatonta ajattelu- tunne- ja käyttäytymismallia ei kannata toistaa mikä on ollut sairauden taustalla. Nyt on aika toimia toisin. Fokus kannattaakin suunnata ratkaisukeskeisesti oman hyvinvoinnin edistämiseen.

 

Aiheesta voit lukea lisää maaliskuussa 2016 ilmestyneestä kirjasta: Virolainen & Virolainen: Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Helsinki, Viisas Elämä.
Seuraavat tohtori Ilkka Virolaisen ja tohtori Harri Virolaisen Mielen voimaan liittyvät luennot ovat Hengen ja tiedon messuilla, Tampere-talossa Tampereella 2.4.2016 klo 11.00 Valaistumisen etsintä, Pieni sali ja klo 14.30 Parantumattomasta paraneminen, Seminaaritila. Standille voi tulla keskustelemaan uudesta kirjasta kirjailijoiden kanssa, standipaikka: 39-40.

 

Lähteet

Broom, B. 2010. Sairaus täynnä merkityksiä. Tampere PT-Kustannus.
Leader, D. & Corfield, D. 2008. Miksi ihmiset sairastuvat. Helsinki, Teos.

Rankin, L. 2013. Mind over medicine. Lontoo, Hay House.

Virolainen, H. & Virolainen, I. 2016. Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Helsinki, Viisas Elämä.

Kommentoi!

kommenttia