12 oivallusta täydellisyydentavoittelusta

12 oivallusta täydellisyydentavoittelusta.Seuraavat oivallukset ja vinkit auttavat pääsemään eroon täydellisyydentavoittelusta ja ohjaavat kohti aitoa itseä

Mitä ihmisetkin ajattelevat? Ja mitä tapahtuisi, jos päättäisit olla välittämättä siitä? Seuraavat oivallukset ja vinkit auttavat pääsemään eroon täydellisyydentavoittelusta ja ohjaavat kohti aitoa, todellista itseä – sitä mahtavaa tyyppiä, jota muiden mielipiteet eivät horjuta. Toipuvana täydellisyydentavoittelijana ja nykyisenä itsemyötätunnon puolestapuhujana olen havainnut nämä Brené Brownin määritelmät ja neuvot hyödyllisiksi.

1.

Täydellisyydentavoittelu ei ole sama kuin pyrkimys tehdä parhaansa. Perfektionismissa ei ole kyse terveistä saavutuksista ja kasvusta. Sen taustalla on uskomus, että jos elämme täydellisesti, näytämme täydellisiltä ja toimimme täydellisesti, pystymme välttämään syytösten, arvostelun ja häpeän aiheuttaman kivun. Täydellisyydentavoittelu on eräänlainen suojakuori.

2.

Täydellisyydentavoittelu on yksi kontrolloinnin muoto. Haluamme, että meidät nähdään – no, täydellisinä. Todellisuudessa emme kuitenkaan voi määrätä sitä, miten muut meidät näkevät. Vaikka käyttäisimme siihen miten paljon aikaa ja energiaa, se ei ole meidän käsissämme. Vanha viisaus kuuluu: se mitä, muut minusta ajattelevat, ei kuulu minulle. Haastava, mutta harjoittelemisen arvoinen suhtautumistapa.

3.

Millä elämänalueilla täydellisyydentavoittelu on sinulle ongelma? Tämä yksinkertainen kysymys voi auttaa ymmärtämään pelkoa perfektionismin taustalla. Kohdistuuko perfektionismisi esimerkiksi äitinä tai isänä olemiseen? Vai työelämään? Millaisena puolisona, naisena, miehenä tai työntekijänä et halua muiden pitävän sinua? Mistä tämä viesti on peräisin ja miten paljon valtaa olet valmis antamaan sille elämässäsi?

4.

Täydellisyydentavoittelu ei ole sama kuin itsensä kehittäminen. Perfektionismin ytimessä on pyrkimys saada hyväksyntää ja arvostusta. Tutkimusten mukaan useimpia perfektionisteja palkittiin lapsuudessa saavutuksista ja suorituksista (kouluarvosanoista, hyvistä käytöstavoista, sääntöjen noudattamisesta, toisten miellyttämisestä, ulkonäostä, urheilusuorituksista). Jossain matkan varrella omaksuimme vaarallisen uskomuksen: olen sitä, mitä saan aikaan ja miten hyvin sen teen. Terve itsensä kehittäminen lähtee sisältäpäin, omista haluista ja tarpeista. Perfektionismissa huomio on ulkopuolella, toisissa ihmisissä.

5.

Niin, mitä ihmisetkin ajattelevat? Tämä kysymys pyörii usein täydellisyydentavoittelijan mielessä. Seuraavan kerran, kun huomaat olevasi siitä huolissasi, pysähdy ja kysy itseltäsi: mitä minä ajattelen? Miltä minusta tuntuu? Se on paljon tärkeämpää.

6.

Täydellisyydentavoittelu hankaloittaa menestymistä. Lisäksi se johtaa usein masennukseen, ahdistukseen ja riippuvuuksiin. Se saattaa myös lamauttaa: emme tartu meille tarjottuihin tilaisuuksiin, koska pelkäämme, ettemme suoriudu haasteista täydellisesti. Emme toteuta unelmiamme, koska pelkäämme epäonnistumista, virheiden tekemistä ja pettymyksen tuottamista toisille. Perfektionistilla on aina pelissä koko itsetunto; siksi riskit hermostuttavat.

7.

Mieti, millaisen hinnan täydellisyydentavoittelusta maksat. Mistä unelmista olet luopunut? Millaista luovuutta estät virtaamasta? Toinen tunnettu viisaus esitetään usein kysymyksen muodossa: mitä tekisit, jos tietäisit, ettet voi epäonistua? Kannattaisiko tehdä se kaikesta huolimatta? Epäonnistumistakin raastavanmpaa on se, ettei koskaan uskalla edes yrittää.

8.

Yksi hyvä tapa päästä eroon täydellisyydentavoittelusta on alkaa luoda. Piirrä, maalaa, kirjoita, laita ruokaa, leivo, väritä, ota valokuvia – mikä ikinä innostaa ja ilahduttaa. Sotke, tee virheitä, ole epätäydellinen. Perfektionistit väittävät usein, etteivät ole luovia. Todellisuudessa me kaikki olemme luovia, kun vain otamme luovuutemme käyttöön.

9.

Opettele jotain uutta. Ilmoittaudu kurssille. (Alta löytyy yksi hyvä kurssivinkki!) Usein perfektionistit eivät halua tehdä asioita, joissa kokevat olevansa huonoja. Silloin ei tule kokeiltua mitään uutta. On hyvä kokeilla erilaisia asioita, vaikka tuntisikin aluksi olonsa hölmöksi tai kömpelöksi. Se on vapauttavaa. Epämukavuusalueella saattaa löytää itsestään aivan uusia puolia.

10.

Täydellisyydentavoittelu on tarttuvaa. Tarkkaile, millaisia viestejä välität läheisillesi: lapsillesi, puolisollesi, työkavereillesi, ystävillesi. Vaaditko muiltakin täydellisyyttä? Pyri antamaan epätäydellisyydelle tilaa. Jos koti on sekaisin, myöhästyt tai päivällinen pala pohjaan, ole itsellesi armollinen. Anna itsellesi ja toisille lupa olla epätäydellinen.

11.

Etsi ihmisiä, joilla on samoja tavoitteita. Täydellisyydentavoittelusta luopuminen on pelottavaa. On mukavaa, jos sen voi tehdä luotettavassa porukassa. Kun jakaa ajatuksia toisten kanssa, omatkin ajatukset selkiytyvät.

12.

Osoita itsellesi myötätuntoa. Ole ystävällinen ja lempeä. Usein puhumme itsellemme tavalla, jolla emme voisi kuvitellakaan puhuvamme toisille. Arvostelemme itseämme ankarasti. Täydellisyydentavoittelusta luopumisessa on pohjimmiltaan kyse oman arvon ymmärtämisestä. Siinä auttaa, kun muistamme, että epätäydellisyys ja haavoittuvaisuus yhdistävät kaikkia ihmisiä, kaikkialla. Silti olemme kaikki arvokkaita.

Leena Siitonen

Tunnistatko itsessäsi täydellisyydentavoittelijan? Torstaina 1.9. klo 18 alkaa Viisas elämä -tiloissa Leena Siitosen ja Anna Rossin suosittu Täydellinen vai riittävän hyvä -kurssi. Käytännönläheiseltä workshop-kurssilta saat työkaluja, jotka auttavat itsen hyväksymisessä ja opastavat kohti eheää, oman näköistä elämää. Lämpimästi tervetuloa! Lisätietoa ja ilmoittautuminen kurssille täältä.

Artikkeli perustuu amerikkalaisen tutkijaprofessori Brené Brownin vinkkeihin. Brown tarkastelee työssään erityisesti sitä, miten häpeän ja pelon kokemukset vaikuttavat ihmisiin ja miten oman epätäydellisyyden ja haavoittuvaisuuden hyväksyminen voi muuttaa koko elämän aidommaksi ja täydemmäksi. Brownilta on suomennettu seuraavat Viisas elämä -kirjat:

Epätäydellisyyden lahjat

Uskalla haavoittua

En olekaan yksin

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia