5 salaisuutta stressittömään joulukuuhun

5 salaisuutta stressittömään joulukuuhun. Mitä jos tänä jouluna unohtaisimme turhan stressin ja ottaisimme vähän rennommin? Lue tästä vinkit.

Lapsena – ja vielä teininäkin – joulukuu oli vuoden hauskinta aikaa. Pääsi moniin kivoihin juhliin ja sai suunnitella, millaisia ihania joululahjoja ostaisi perheelle ja kavereille pikku pennosillaan. Oli jännittävää avata joka aamu adventtikalenterin uusi luukku, laskea pulkkamäkeä ja rakentaa lumilinnoja. Jouluna herkkuja (suklaata!) riitti, samoin mukavia elokuvia, joita köllähdettiin sohvalle katselemaan.

Kuulostaa unelmien joululta – ja jotenkin kovin kaukaiselta ja saavuttamattomalta. Meillä vastuuntuntoisilla aikuisilla on usein kova kiire pysyä aikataulussa ja saada projektit valmiiksi ennen joulua. Lahjojen miettiminen aiheuttaa lähinnä stressiä kiireen keskellä, niiden kivojen juhlien suunnittelemisesta puhumattakaan. Herkkujakaan ei voi mutustella mielin määrin, koska kalorit. Ja jaksaako sinne pulkkamäkeenkään lähteä…

Mitä jos tänä jouluna unohtaisimme turhan stressin ja ottaisimme suorittamisen sijaan vähän rennommin? Jos kiireen ja huolehtimisen sijasta huokaisisimme ja antaisimme joulukuun täyttyä ilosta, joulumielestä ja ripauksesta taikaa? Seuraavien vinkkien avulla onnistut.

  1. Luovu turhista velvollisuuksista. Onko joulukuun tehtävälistallasi asioita, joita mielestäsi nyt vain kuuluu tai on pakko tehdä? Tai asioita, jotka ovat (olleet) tärkeitä jollekulle toiselle, mutta joista et itse oikeastaan niin välitä? Aseta tänä vuonna etusijalle tehtävät, tapahtumat ja perinteet, jotka ovat sinusta aidosti mukavia ja tuovat joulutunnelman. Ehkä voitte jättää väliin jokavuotisen tylsän tilaisuuden, jossa kukaan ei oikein viihdy, ja tehdä sen sijaan jotain kivaa? Ehkä lapsille kelpaa tänä vuonna kaupasta ostettu joulukalenteri omatekoisen sijasta? Kysy perheenjäseniltä, mitä he haluavat tehdä. Saatat yllättyä. Muista kysyä samaa itseltäsi ja toteuta oma toiveesi.
  1. Älä yritä ehtiä kaikkea. Jos kaikki kutsut, tapahtumat ja puuhat eivät millään mahdu aikatauluun, älä stressaannu. Et voi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Jouluvalmistelut saattavat olla rempallaan, koska olet keskittynyt muuhun, ja joulukortit jäivät ehkä tänäkin vuonna lähettämättä. Ei se mitään. Pikkujoulumekoksi kelpaa hyvin se viimevuotinen ja kuka niitä pölypalloja kynttilänvalossa huomaa. Keitä mukillinen glögiä, nosta jalat pöydälle ja kuuntele pari joululaulua. Kyllä se siitä.
  1. Keskity siihen, mikä on tärkeintä. Millaisia arvoja haluat joulussa painottaa? Kiirettä, kaupallisuutta ja panikointia? Vai rauhaa, joulumieltä ja antamisen iloa? Tavarataloissa kiertelyn sijasta tai lisäksi voitte vaikka osallistua vapaaehtoistoimintaan tai tehdä yhdessä jotain hauskaa ja ilmaista (se pulkkamäki?) Hössötyksen sijaan voit istua rauhassa lukemaan hyvän mielen kirjaa tai vaikka tuijottelemaan kynttilänliekkiä.
  1. Sano ei. Miten usein suostut vain siksi, ettet kehtaa kieltäytyä tai halua tuottaa pettymystä? Jälkeenpäin manailet itseksesi, kun et taaskaan pitänyt puoliasi. Kieltäytymisen voi hoitaa ystävällisesti ja kohteliaasti niin, ettei kenellekään jää paha mieli. Uskalla asettaa omat rajasi joulun allakin.
  1. Pidä tauko. Tämä on tärkein vinkki! Välillä täytyy saada rauhassa huokaista ja olla vaan. Reippaimmaltakin touhuajalta loppuu puhti, jos ei malta hetkeksikään hellittää. Katso se hyvän mielen jouluelokuva tai käperry ilman syyllisyyttä sohvannurkkaan selailemaan lehtiä tai kirjaa. Maailma ei kaadu, vaikka loikoilisit sohvalla pidempäänkin. Päinvastoin, pirteämpänä saat joulusta enemmän irti. Oikeastihan joulu on kaunis ja lämpöinen juhla, rauhaa ja hyvää tahtoa tulvillaan. Nautitaan siitä!

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia