Älä lukitse väärää vastausta! 

Heikki Peltola

Maailman menestynein tv-kisailuformaatti palasi lauantai-iltojemme iloksi. Vastaamalla oikein viiteentoista kysymykseen voittaa miljoonan. Useimmat eivät voita mitään, koska ani harva pääsee edes kisaamaan. 

Ihan oikeaan elämään kaikki saavat osallistua haluamallaan tavalla. Käytämme oljenkortemme jo helpoissa kysymyksissä ja vastoin viisaiden vihjeitä lukitsemme usein väärän vastauksen.

Ihmismieli on metka juttu. Sillä on kaksi tehtävää ja molemmissa se mokaa. Mielemme avulla tulkitsemme todellisuutta ja tuotamme asioita. Koska jokainen tulkitsee maailmaa omalla tavallaan, elämme egojen kehittelemässä kuplassa.

Kaikki inhimilliset ongelmat syntyvät egokuplan törmätessä aitoon todellisuuteen. Elämä ei ole toivekonsertti. Toivoa saa, mutta tuubista ei aina tule sitä, mitä tilaa.

Mutta elämä on siitä metka, että se yllättää meidät myös ylöspäin. Koemme jotakin niin mahtavan ihmeellistä, että sanat eivät pysty sitä selittämään. Laskin kerran, että jos puolen tunnin välein kokee jotain upeata, ehtii elämänsä aikana kerätä miljoona mukavaa kokemusta.

Kaksi ehtoa mukavan kokemiselle kuitenkin on.

Ensimmäinen on se, että elää aistit auki: katselee, kuuntelee, näkee, lukee, haistaa, maistaa, muistaa, laistaa, kysyy, tutkii, ihmettelee, ällistelee ja pällistelee elämän moninaisia ilmenemismuotoja. Valoa pitää päästää sisään mieleen ja tarvittaessa pitää suurentaa aukkoa avaamalla kaikki yhdeksän aistia.

Toinen ehto on työläämpi. Se edellyttää tahtoa tuottaa mahtavia juttuja. Tilaisuuksia on kyllä tarjolla yllin kyllin. Minkä tahansa tehtävän voi tehdä MAHtavan hyvin! Jokainen kohtaaminen tarjoaa mahdollisuuden kohota, mutta liian moni kulkee onnensa ohi, koska on kutistanut mielensä.

Perusoletuksemme ajattelusta ja mielestä ovat pahasti pielessä. Liian moni ”etsii itseään” aivan väärästä paikasta ja jos ”löytää”, lukitsee väärän vastauksen. Elämä on elävää, sen kuuluu virrata.

Todellinen onni ei löydy korvien välistä, aivopoimuista eikä opittuja mantroja hokemalla. Se löytyy aidosta ja suorasta yhteydestä itseensä, toisiin, luontoon ja koko kosmokseen.

Kaikki ihmisen luomat ongelmat ovat seurausta itsekkyyttä pönkittävästä ihmiskuvasta. Maailman kaaos on pääosin ihmisen aiheuttamaa. Köyhyydellä, ympäristön tuhoutumisella ja silmittömällä väkivallalla on yhteinen alkujuuri. Kaikki ne johtuvat pahasti edustamamme lajin vinksahtaneesta maailmankuvasta.

Kaikkiin yksilön ja yhteisön ongelmiin on ihan yksinkertainen ratkaisu. Meidän on päivitettävä päämme ja räjäytettävä mielenmallimme. Elämä on liian iso mahtuakseen pieneen mieleen. On uskallettava asettaa isoja kysymyksiä ja antaa elämän vastata. Se tietää kaiken. Kaiken.

Käytämme aikamme ja energiamme väärin, jos näpertelemme vain oman egomme onkaloissa. Mielemme softassa on vakava virhe, jota emme itse havaitse edes peilistä. Nyt tarvitaan uudenlaista yhteistyötä ja uudenlaista ymmärrystä. Maailman vauras vähemmistö keskittyy omaan napaansa, eikä osaa, jaksa tai viitsi ratkaista maailman köyhän enemmistön kasaantuvia ongelmia.

Elämme pelottavan itsepetoksen vallassa. Fyysikko David Bohm kuvasi henkistä tilaamme osuvasti kolluusioksi, kollektiiviseksi illuusioksi. Olemme menettäneet yhteyden siihen, mikä on totta ja todellista. We got a problem here! 

Petos ilmenee uskossamme yksilölliseen erillisyyteen. Se on väärä ja vaarallinen virhe, jota olemme alkaneet toitottaa totena siksi, että muutkin elävät saman harhan vallassa. Minäksi kutsumamme kuvitteellinen olento estää meitä näkemästä todellisuutta sellaisena kuin se oikeasti on.

Tiede ja uskonto eivät meitä auta. Kaikki toivomme on siinä, että havahtuisimme näkemään, mitä oikeasti olemme. Maapallo on yhteinen kotimme, ei kenenkään oma. Lakataan pilkkomasta maailma osiin ja aletaan nähdä, että tyhjä tila kehojemme välillä ei erota, vaan yhdistää meidät.

Egon täyttämä mieli elää mustassa aukossa. Kun egon liike lakkaa, mieli vapautuu tajunnan tyranniasta näkemään, tekemään, elämään ja rakastamaan. Se saapuu paikkaan, jonne egoilla ei ole asiaa. Sen ei enää tarvitse valita annetuista vaihtoehdoista, ei tarttua oljenkorsiin eikä se edes vahingossa lukitse väärää vastausta.

 

Kuva: Miia Paakkanen (Heikki Peltola luennoi Viisas elämä -messuilla)

Tutustu Heikki Peltolan kirjaan Mielen tuolle puolen.

Mielen tuolle puolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotisivut: www.nostetuotanto.fi

Kommentoi!

kommenttia