Anna valosi loistaa – 6 vinkkiä aitouteen

Anna valosi loistaa - 6 vinkkiä aitouteen. Mitähän tapahtuisi, jos antaisimme aidon itsemme kurkistaa esiin?

Lapsina olemme aitoja ja rohkeita, mutta vuosien kuluessa saatamme eri syistä alkaa peitellä aitoa minäämme. Menemme tavallaan piiloon. Se on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää. Pelkäämme torjutuksi tulemista ja haluamme, että meidät hyväksytään ja meitä rakastetaan. Olemme huolissamme siitä, millaisina muut meidät näkevät. Ehkä haluamme vaikuttaa päteviltä ja vakavasti otettavilta, ehkä meitä kauhistuttaa ajatus toisten suututtamisesta. Sopeudumme, mukaudumme, ja vähitellen unohdamme, keitä oikein olemme suojakuoren alla.

Aitouden haasteet

Miellyttämisentarve voi ilmetä esimerkiksi niin, että miettii sanomisiaan liian tarkkaan. Itse pelkään, että vaikutan yliherkältä ja tunteelliselta tai vaihtoehtoisesti tiukkapipoiselta pomottajalta, joten joskus pysyttelen hiljaa, vaikka voisin hyvin avata suuni. Se, uskaltaako sanoa oman mielipiteensä tai tuoda esiin omat ideansa, onkin hyvä aitouden mittari.

Toinen yleinen merkki kamppailusta oman aitouden kanssa, on halu antaa itsestään siloteltu kuva. Emme uskalla ”paljastaa” itsestämme noloja tai niin sanotusti kielteisiä asioita, vaan pidämme kulisseja yllä tilanteessa kuin tilanteessa. Meidän on vaikea kohdata heikkoutta itsessämme. Juu, hyvin menee ja hienosti sujuu, kiitos!

Tällä tavoin saatamme toki vaikuttaa ulospäin vahvoilta, päteviltä ja fiksuilta, mutta joukkoon sopeutumisella on hintansa. Jos ei uskalla olla rehellisesti oma itsensä, on vaikea muodostaa syvää ja aitoa yhteyttä toisiin ihmisiin. Ihmiset etsivät toisistaan aitoutta ja tunnistavat kyllä muoviset suojakuoret.

Omana itsenä töissä ja vapaalla

Usein suojaudumme varsinkin työympäristössä. Monilla on jonkinlainen erillinen ”työminä”. Tällainen rooli on hyvin yleinen, mutta vähän hassu. Emmekö kuitenkin ole – tai eikö meidän olisi tarkoitus olla – oma itsemme aina ja kaikkialla? Ei kai se oma itsemme niin kamala ole, ettei sitä töissä uskalla päästää irti?

Mutta on aitous on haastavaa muuallakin kuin työelämässä. Aina, kun suostumme tekemään jotain, jota emme oikeastaan haluaisi tehdä tai toimimme pelkästä velvollisuudentunnosta, olemme hiukan epäaitoja. Aina, kun emme uskalla ihmissuhteessa pyytää, mitä haluamme, olemme hiukan epäaitoja. Aina, kun teeskentelemme, että homma on hanskassa, vaikka tosiasiassa olemme peloissamme ja hukassa, olemme hiukan epäaitoja.

Esiin piilosta

Mitähän tapahtuisi, jos antaisimme aidon itsemme kurkistaa esiin? Aitouden esiin kaivaminen kannattaa aloittaa pienin askelin. Sopivankokoinen riski voi olla vaikkapa se, että on neuvottelutilanteessa hieman jämäkämpi kuin yleensä tai kertoo napakasti oman näkemyksensä.

Myös huumori on hyvä keino vahvistaa aitoutta. Omat nolot sähläykset ovat toisten korvissa vain hauskoja tarinoita, mutta niiden kertominen voi olla vapauttavaa. Uskaltaudumme näyttäytymään epätäydellisinä ja opimme, ettei meitä torjutakaan sen vuoksi.

Yksi askel kohti aitoutta on kieltäytyä tekemästä asioita, joita ei halua, jaksa tai ehdi tehdä – vaikka vähän pelkäisikin toisten pahoittavan mielensä. Aitoutta on myös säilyttää oma tyyli ja tapa tehdä asioita, vaikka se poikkeaisikin toisten tavasta.

Miksi aitouden riski kannattaa ottaa?

Itse olen kokenut seuraukset lähes yksinomaan myönteisiksi. Olo on kevyempi ja koen yhä vahvemmin eläväni omaa elämääni omilla ehdoillani. Ihmissuhteeni ovat syventyneet. On vapauttavaa, kun voi huoletta olla sellainen kuin ja antaa toistenkin nähdä sen. Saan myös useammin, mitä haluan ja tarvitsen, koska en enää odota ihmisten lukevan ajatuksiani. Minusta on tullut eheämpi ja iloisempi.

Aitous tekee elämästä onnellisempaa ja tyydyttävämpää.

Jos haluat antaa aidon minäsi loistaa, seuraavista vinkeistä voi olla hyötyä.

  1. Kuvittele, että tapaat itsesi vanhempana ja annat nykyiselle itsellesi neuvoja.

Kuvittele, että vanhempi minäsi keskustelee tämänhetkisen minäsi kanssa ja antaa viisaita neuvoja elämän matkalle. Mitä hän sanoisi? Kehottaisiko hän sinua varomaan ja hissuttelemaan koko loppuikäsi vai olemaan rohkea ja antamaan valosi loistaa?

  1. Tutustu itseesi uudelleen.

Jos on elänyt kauan epäaitoa elämää, ei välttämättä enää itsekään tiedä, mitä tuntee ja tarvitsee. Meditoi tai pysähdy muuten kuulostelemaan itseäsi tai kirjoita ajatuksiasi päiväkirjaan. Anna itsellesi lupa tuntea kaikki tunteesi ja suhtaudu niihin uteliaasti. Mitä ne viestittävät sinulle? Miten voisit olla rehellisempi itsellesi?

  1. Etene pienin askelin.

Etene kohti aitoutta kaikessa rauhassa, pikkuhiljaa. Sano ääneen asioita, joita et normaalisti sanoisi. Pidä puolesi. Pyydä, mitä haluat. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Muista, että se on prosessi.

  1. Varaudu toisten reaktioihin.

Toiset eivät todennäköisesti tiedä, että ole tukahduttanut joitakin puolia itsestäsi. Kun alat käyttäytyä eri tavalla, he joutuvat totuttelemaan uudenlaiseen minääsi. Useimmat suhtautuvat varmasti myönteisesti, mutta kaikki eivät oikein tiedä, mitä ajatella. Hyvä niin.

  1. Aitous ei ole tekosyy huonoon käytökseen.

Epäkohteliasta ja epäkunnioittavaa käytöstä ei voi oikeuttaa sanomalla ”Olin vain rehellinen” tai ”Yritin vain olla aito”. On täysin mahdollista olla samaan aikaan sekä aito että ystävällinen. Kunnioita toisia.

      6. Huomaa, että pystyt sietämään epämukavaa oloa.

Tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumus yliarvioida etukäteen, miten ikävältä heidän olonsa tuntuu epämiellyttävän tapahtuman jälkeen ja kauanko tuo ikävä olo kestää. Vaikka valintasi eivät siis saisikaan kaikkia hihkumaan riemusta, tilanne ei todennäköisesti ole lainkaan niin paha kuin odotit.

Oscar Wilden kuolemattomin sanoin: ”Ole oma itsesi; kaikki muut on jo varattu”.

Leena Siitonen

Jos haluat lisätä aitoutta omassa elämässäsi, torstaina 1.9. klo 18 alkaa Viisas elämä -tiloissa Leenan ja Anna Rossin suosittu Täydellinen vai riittävän hyvä -kurssi, joka pidetään tällä kertaa viitenä torstaina kahden viikon välein. Käytännönläheiseltä kurssilta saat työkaluja, jotka auttavat itsen hyväksymisessä ja opastavat kohti eheää, oman näköistä elämää. Lämpimästi tervetuloa! Lisätietoa ja ilmoittautuminen kurssille täältä. Huom! Ilmoittautuminen päättyy tiistaina 30.8. joten varmista paikkasi ja ilmoittaudu heti. Tervetuloa!

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

 

Kommentoi!

kommenttia