Annatko ikäsi rajoittaa sinua?

Onko sinulle sanottu: ”Kun kerran olet tuon ikäinen, on ihan normaalia, että sinulla on niitä ja näitä vaivoja tai että et enää pysty tekemään tai harrastamaan jotakin?”. Entä oletko uskonut nuo väitteet absoluuttisina totuuksina? Jos olet, millainen vaikutus sillä on ollut toimintaasi? Entä kehoosi?

Ikääntymiseen ja fyysiseen suorituskykyyn liittyy useita rajoittavia uskomuksia. Tokihan osa näistä uskomuksista pitää paikkansa tilastollisesti tarkasteltuna, esimerkiksi ikääntyessä juoksunopeus ja ponnistusvoima heikkenevät. Huomattavaa kuitenkin on, että muuttamalla omia uskomuksia ja asenteita sekä ryhtymällä toimeen, voi henkilö kehittää fyysistä suorituskykyään vaikka ikää tuleekin lisää. Tohtori Mark Petersonin tutkimuksessa iäkkäät henkilöt harjoittelivat säännöllisesti kuntosalilla ja kuinka ollakaan heidän lihasvoimansa kasvoi. Oiva esimerkki on myös 69-vuotias Mikko Seikkula, joka vuoden 2016 alussa nosti penkkipunnerruksessa 202,5 kg. Hän on kehittynyt penkkipunnerruksessa vuosien varsilla hyvin, sillä 13 vuotta aiemmin hän nosti penkiltä 115-120 kg.

Entäpä notkeus – ajatteletko että kun henkilö tulee tiettyyn ikään, keho tulee jäykäksi, eikä sille mitään voi. Kun tämän ajatuksen ottaa annettuna ilman kyseenalaistamista, ei sitä juuri mitään teekään notkeutensa eteen. Täten kengännauhojenkin solmiminen on vaikeaa. Kuitenkin tohtori Malgorzata Grabaran ja professori Janusz Szoban tutkimus osoitti, että säännöllinen joogan harrastaminen kehitti tutkimuksessa mukana olevien iäkkäämpien ihmisten notkeutta. Joten ajattelumalli ”rautakangeksi” muuttumisesta iän karttuessakin on vain uskomus.

Omat rajoittavat uskomukset voidaan löytää myös huippu-urheilusta. Vuonna 1992 Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pentti Matikainen ei valinnut 28-vuotiasta Raimo Helmistä MM-kisoihin koska piti häntä liian vanhana. Häntä seuranneet päävalmentajat eivät kuitenkaan ajatelleet samalla tavalla ja Helminen nähtiinkin tämän jälkeen monissa olympialaisissa ja MM-kisoissa. Huomattavaa on, että viimeiset MM-kisansa Helminen pelasi vuonna 2002, jolloin hän oli siis 10 vuotta vanhempi kuin vuonna 1992 jolloin hän ei tullut iän takia valituksi. Itse asiassa useat urheilijat ovat olleet mitaleilla olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa vieläkin vanhempina, yli 40-vuotiaina. Mäkihyppääjä Noriaki Kasai oli vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa yksilökilpailussa toinen ollessaan 41-vuotias. Uimari Dara Torres oli vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa 41-vuotiaana niin ikään toinen henkilökohtaisella uintimatkalla. Jääkiekkoilija Teemu Selänne valittiin 43-vuotiaana Sotshin olympialaisissa turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi Suomen ollessa kolmas. 44-vuotias Jaromir Jagr pelaa jääkiekkoa edelleen NHL:ssä. Koripalloilija Greg Joyner valittiin ensimmäisen kerran Suomen maajoukkueeseen hänen ollessa 42-vuotias. Ja listaa voisi jatkaa.

On useita ihmisiä jotka ovat näyttäneet erinomaista esimerkkiä siitä, että vaikka ikää karttuu, voi silti olla hyvin toimintakykyinen ja tehdä asioita joista itse nauttii. Täten he eivät ole tehneet ikään liittyvistä rajoittavista uskomuksista itselle absoluuttista totuutta. Aira Samulin opettaa tanssia ja toimii yrittäjänä edelleen ollessaan 88-vuotias. Japanilainen Yuichiro Miura kiipesi ensimmäisen kerran maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille ollessaan 70-vuotias. Vuonna 2013 hänen ollessa 80-vuotias, hän kiipesi jälleen kyseisen vuoren huipulle. Ennen saavutukseensa liittyvää lehdistötilaisuutta hän lasketteli suksilla Mount Blanc vuorella 99-vuotiaan isänsä kanssa. Fauja Singh aloitti maratonien juoksemisen yli 80-voutiaana ja kilpailee yhä ollessaan 104-vuotias.

Ajattelutavalla ja omilla uskomuksilla on merkittävä vaikutus ikääntymiseen. Kuinka ajattelet iästäsi ja kehostasi vaikuttaa siihen kuinka ikääntyneeksi kehosi koet. Rentoutuminen, meditaatio, aktiivinen ote elämään hidastavat ikääntymistä.
Aiheesta voit lukea lisää pian ilmestyvästä kirjasta: Virolainen & Virolainen: Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin.

Kommentoi!

kommenttia