• Etusivu
  • Blogit
  • Asenne ratkaisee: menestymisen psykologialla kohti kasvua ja mielekästä elämää

Asenne ratkaisee: menestymisen psykologialla kohti kasvua ja mielekästä elämää

Asenne ratkaisee: menestymisen psykologialla kohti kasvua. Heittäydy rohkeasti kasvamisen prosessiin. Kokeile, tee virheitä ja opi. Seuraa, mihin pystyt.  

Luonteenpiirteet eivät ole kuin ihmiselle jaetut pelikortit, joiden kanssa on vain tultava toimeen. Ominaisuuksia voidaan kehittää. Jokainen voi muuttua ja kasvaa.

Mitä jos voisit murtautua vapaaksi rajoittavista uskomuksista, jotka sanelevat, kuka olet ja millainen sinusta voi (tai ei voi) tulla? Mitä jos haasteet, kritiikki ja vastoinkäymiset eivät tarkoittaisikaan epäonnistumista ja saisi sinua lannistumaan, vaan näkisit ne tilaisuuksina oppia ja kasvaa?

Tästä on kysymys kasvun asenteessa (growth mindset). Sen vastakohta taas on muuttumattomuuden asenne (fixed mindset). Muuttumattomuuden asenteen omaksuneet ajattelevat, että heidän perusominaisuutensa – kuten älykkyys tai lahjakkuus – ovat pysyviä eikä niille ole tehtävissä juuri mitään. Kasvun asennetta ilmentävät ihmiset taas uskovat, että heidän perusominaisuuksiaan voidaan kehittää.

Juuri suomennetussa kirjassaan Mindset – menestyksen psykologia psykologian tohtori Carol Dweck kertoo, miten nämä sinänsä yksinkertaiset oivallukset mielen toimintamalleista voivat muuttaa elämän mielekkäämmäksi ja auttaa menestymään. Kasvun asenteen omaksuminen saa meidät muun muassa innostumaan uuden oppimisesta ja kannustaa sinnikkyyteen, mikä muodostaa pohjan suurille saavutuksille kaikilla elämänalueilla.

Kirjan ohjeet auttavat toivottamaan haasteet ja kasvun paikat tervetulleiksi, ottamaan oman potentiaalin paremmin käyttöön ja nauttimaan matkasta – riippumatta siitä, mitä elämä milloinkin tielle heittää.

Kaikki haluavat kasvaa ja kehittyä

Jokaisella on syntyessään kiihkeä halu oppia. Lapset kehittävät kykyjään joka päivä, eivätkä ainoastaan tavanomaisia kykyjään, vaan kaikkein vaikeimpia asioita, kuten kävelemistä ja puhumista. He eivät koskaan ajattele, että se on liian rankkaa tai että se ei ole ponnistelemisen arvoista. Vauvat viis veisaavat virheistä tai itsensä nöyryyttämisestä. He kävelevät, kaatuvat ja nousevat ylös. He vain ryntäävät eteenpäin.

Kun kehitämme itsessämme kasvun asennetta, ennen uhkaavilta tuntuvat asiat – kuten haasteet, arvostelu ja epäonnistumiset – eivät enää tunnukaan niin pelottavilta. Saavutusten sijaan keskitymme oppimiseen ja kehittymiseen – virheistähän ihminen parhaiten oppii. Ymmärrämme, ettei kritiikin ole tarkoitus lytätä, vaan osoittaa, missä meillä on vielä kasvun varaa ja kannustaa toimimaan seuraavalla kerralla fiksummin. Avaudumme omalle potentiaalillemme ja uskallamme paneutua ilman pelkoa kykyjemme ja lahjojemme kehittämiseen.

Omaa asennettaan voi aina muuttaa – muuttumattomuuden asenne ei siis missään nimessä ole muuttumaton. Jo se, että ymmärtää näiden kahden asenteen välisen eron, auttaa ajattelemaan ja reagoimaan uudella tavalla. Alat ehkä saada itsesi kiinni toistamasta vanhaa kaavaa: jätät väliin tilaisuuden oppia, annat epäonnistumisen masentaa, luovutat liian suurelta tuntuvan urakan edessä. Silloin voit päättää toimia kokeeksi toisin.

Jokaisella on mahdollisuus edetä kohti kasvun asennetta.

Tärkeintä on matka

Kasvun asenne antaa meille luvan rakastaa sitä, mitä teemme. Muuttumattomuuden asennetta ilmentäessämme tavoittelemme lopputulosta ja odotamme, että pääsemme nauttimaan siitä. Kasvun asennetta ilmentäessämme taas nautimme koko prosessista ja iloitsemme jatkuvasti omasta kasvustamme. Siksi jaksamme jatkaa sinnikkäästi vaikeuksista huolimatta.

Kaikki todella menestyneet ihmiset ovat rakastaneet aidosti sitä, mitä tekevät. He eivät välttämättä mitenkään erityisesti tähdänneet huipulle; he päätyivät sinne, koska tekivät täydellä sydämellä sitä, mitä rakastivat. Muuttumattomuuden asenteen omaksuneet hinkuavat usein menestystä hinnalla millä hyvänsä, kun taas kasvuorientoituneet menestyvät siinä sivussa, puuhaillessaan intoa puhkuen itselleen tärkeiden asioiden parissa.

Muuttumattomuuden asenne on: jos ei voita, häviää. Kasvun asenteella taas itse matka on paras palkinto – silloinkin, kun asiat eivät suju suunnitelmien mukaan. Työmme on arvokasta lopputuloksesta riippumatta. Keksimme ratkaisuja, luomme uutta, työskentelemme tärkeiden aiheiden parissa. Ehkä emme koskaan tee maailmoja mullistavaa keksintöä, mutta etsintämme on silti merkityksellistä.

Perhe ja parisuhde kasvun näkökulmasta

Kasvun asenteen mukaan kaikkea voidaan kehittää. Kaikki – ihminen itse, kumppani ja suhde – voivat kasvaa ja muuttua.

Myös läheiset ihmissuhteemme muuttuvat, kun luovumme muuttumattomuutta edustavista ihannekuvistamme ja suhtaudumme esimerkiksi parisuhteeseen pikemminkin tilaisuutena oppia itsestämme uutta. Erimielisyydet kuuluvat jokaiseen suhteeseen. Ongelmat voivat kuitenkin olla väline ymmärryksen ja läheisyyden kehittämiseen. Älä siis pidä kumppanin eriäviä mielipiteitä uhkana, vaan anna hänen kertoa omat näkemyksensä ja kuuntele tarkasti. Ole valmis katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. On hienoa, että haastatte toisianne kasvamaan.

Erityisen tärkeää olisi puhua lapsille kasvun asenteesta käsin. Jos viestitämme lapsille, että heidän piirteensä ovat kiveen hakattuja, he alkavat itsekin uskoa niin. Sen sijaan olisi hyvä pyrkiä välittämään kasvuun kannustavia viestejä: ei haittaa, ettei tällä kertaa mennyt ihan nappiin; mietitäänpäs yhdessä, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin.

Dweckin mukaan jopa lapsen kehuminen älykkääksi tekee hallaa lapsen motivaatiolle. Saatamme ajatella sen vahvistavan itseluottamusta, mutta tosiasiassa vaikutus onkin päinvastainen: se saa lapsen epäilemään itseään heti, kun hän kohtaa haasteita tai jokin menee pieleen. (“Fiksujen kuuluu aina onnistua. En minä taidakaan olla kovin fiksu.”) Parempi olisikin kannustaa lasta innostumaan haasteista ja nauttimaan niiden voittamisesta sekä uuden oppimisesta. Näin lapsi lakkaa olemasta riippuvainen kehuista ja oppii itse vahvistamaan omaa itseluottamustaan.

Anna itsesi kukoistaa

Meillä kaikilla on paljon erilaisia kykyjä ja lahjoja, jotka voivat puhjeta kukkaan. Älä anna muuttumattomuuden asenteen estää sinua huomaamasta omia voimavarojasi. Kaikki lahjakkuus edellyttää kukoistaakseen uteliaisuutta ja halua vastata haasteisiin. Kasvun asenteen omaksuneet tarttuvat mahdollisuuksiin, sillä he uskovat menestyksessä olevan kyse oppimisesta. Muuttumattomuuden asenteen omaksuneet sen sijaan eivät uskalla paljastaa heikkouksiaan (joita pitävät pysyvinä ominaisuuksina) eivätkä näin ollen ota riskejä ja kehity.

Luovu turhista muuttumattomuden uskomuksista. Kasvun asenne perustuu siihen, että uskoo muutokseen. Heittäydy siis rohkeasti kasvamisen prosessiin ja nauti siitä. Kokeile, tee virheitä ja opi. Seuraa uteliaana, mihin kaikkeen pystyt.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Lainaukset ovat kirjasta Mindset – menestyksen psykologia, johon voit tutustua tästä.

Kommentoi!

kommenttia