Ehdoton itsensä rakastaminen

Rakastatko itseäsi?

Kysymys ei viittaa narsistiseen itsensä korostamiseen, jonka taustalla on usein itsensä rakastamattomuus. Narsisti tyypillisesti janoaa huomiota ja ylistystä saadakseen kokea rakkautta, koska hän ei itse rakasta itseään. Narsistilla on tarve tuoda itseään esillä, koska hän pelkää, ettei häntä rakasteta sellaisena kuin hän on.  Otsikon alla oleva kysymys viittaa itsensä kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen ja oman sydämen päivittäiseen kuunteluun.

 

Itsensä ehdoton rakastaminen tarkoittaa, että hyväksyt tämän hetkisen kehosi ehdoitta. Et tuomitse kehoasi katsoessasi peiliin. Et ala kertomaan tarinaa millainen kehosi tulisi olla tai ei tulisi olla nähdessäsi malleja, urheilijoita, tunnettuja elokuvatähtiä tai muita henkilöiden kenen kehollisuutta korostetaan medioissa ja mainoslehdissä. Sen sijaan rakastat kehoasi juuri nyt sellaisena kuin se on. Tämä ei tarkoita ettetkö voisi syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa – joilla on vaikutusta kehon ulkonäköön. Lähtökohtana on kuitenkin oman ulkoisen olemuksen hyväksyminen sellaisena kuin se on juuri nyt.

 

Entä miten itsensä rakastaminen tulee esille omasta hyvinvoinnista huolehtimisen suhteen. Kun rakastat itseäsi, välität hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti. Tällöin lepäät kun olet väsynyt, sen sijaan että raadat erilaisten asioiden parissa rättiväsyneenä. Ruokailun suhteen itsensä rakastaminen ei tarkoita ehdotonta askeettisuutta. Paikoin erittäin terveellinen ruokavalio perustuu pelkoon, sen sijaan että se tulisi rakkaudesta. Henkilö saattaa pelätä erilaisia sairauksia ja täten hän seuraa viimeisimpiä terveysmuoteja pilkun tarkasti ilman että kyseinen ruokavalio tuo hänelle mitään nautintoa. Usein kuitenkin on löydettävissä erilaisia ruokia, jotka ovat terveellisiä ja maistuvat hyvältä. Samoin henkilö voi suoda itselle herkuttelun hetkiä. Tähän pätee sanonta: ”Sillä ei ole niin suurta merkitystä mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä. Sillä on merkitystä mitä syöt uuden vuoden ja joulun välissä.”.

 

Onko sinulla paljon velvoitteita, joita kiroat että se ja se asia täytyy tehdä, sinne ja sinne tilaisuuteen on pakko mennä vaikka ei yhtään huvittaisi. Välillä erilaisia tällaisia tilaisuuksia voi toki tulla eteen. Mikäli kyseiset ajatukset ja tunteet ovat päivittäisiä, on syytä havahtua siihen kenen elämää elät. Sen sijaan että pyrkisit jatkuvasti miellyttämään muita, hakemaan muiden hyväksyntää – alakin kysyä itseltäsi päivittäin: Mitä minä tänään haluan tehdä? Mikä saa sydämeni tänään laulamaan? Kun päivittäin teet asioita joita todella rakastat, jotka inspiroivat ja energisoivat sinua, tällöin toimit enemmän itsesi rakastamisen tavoin.

 

Vaaditko itseltäsi jatkuvasti erilaisia suoritteita? Pakotatko itsesi työskentelemään väsyneenä ja painat eteenpäin tahdonvoimalla? Onko tunne että mikään ei riitä? Kun yksi projekti loppuu, niin sen sijaan että juhlistaisit sitä ja nauttisit hedelmistä, painatkin niska kyyryssä jo seuraavan parissa. Saatat havaita, että itseesi kohdistamasi vaatimukset uuvuttavat. Kun todella rakastat itseäsi työskentelet enemmän oman aikataulun ja tavan mukaan. Työskentelyssä on mukana ilo ja kepeys. Ymmärrät että olet kokonainen ja eheä ilman suoritteitakin. Täten sinulla ei ole tarvetta hakea hyväksyntää, täydennystä ja rakkautta ulkoisista suoritteista. Sen sijaan työskentelet enemmän ja enemmän asioiden parissa jotka inspiroivat sinua.

 

Onko sinulla tapana miellyttää muita ja painaa pinnan alle omat tarpeet? Kenties et ilmaise omaa mielipidettä palaverissa, vaikka olet eri mieltä esitetyn asian kannalta. Kenties sanot ostaessasi tuotetta tai palvelua ”Se on ihan hyvä”, vaikka tuote tai palvelu ei vastaakaan sitä mitä toivoit. Kun rakastat itseäsi vähenee tarpeesi miellyttää muita. Tämä ei tarkoita öykkärimäistä käyttäytymistä toisia kohtaan. Päinvastoin, kykenet ilmaisemaan omat mielipiteesi ja tarpeesi asiallisesti ja samalla myös kunnioittamaan muita. Näin lisäät myös omaa hyvinvointiasi. Mikäli aina asetat muiden tarpeet etusijalle, ennen pitkään todennäköisesti väsähdät.

 

Onko sinun vaikea sanoa ei? Teetkö muiden töitä palkatta? Lupaatko hoitaa monia asioita senkin kustannuksella, että mielesi ei tee yhtään tehdä niitä ja tunnet jo lupauksen hetkellä väsymystä. Rakastaessasi itseäsi kykenet kuuntelemaan kehosi viestejä ja levätä, sen sijaan että säntäät hoitamaan vielä yhden keikan. Arvostat myös itseäsi, omaa aikaasi ja voit pyytää palveluksistasi asianmukaisen korvauksen. Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi myös olla mukana hyväntekeväisyydessä. Kun tunnet paljon rakkautta, on sinulla paljon mistä ammentaa, sillä rakkaus on ehtymätön ”luonnonvara”.

 

Välillä pienten lasten vanhemmat saattavat sanoa, että tuo kaikki kuulostaa hyvältä, mutta minulla on pieni lapsi hoidettavana, en ehdi pitää itsestäni huolta. Itsensä rakastaminen tarkoittaa että pitää itsestään huolta, vaikka olisi pieni lapsi hoidettavana. Lastakin jaksaa hoitaa paremmin kun pitää itsestään huolta.

 

Rakastaessasi itseäsi ehdoitta sinulla ei ole tarvetta korostaa itseäsi erilaisin sankaritarinoin ja pyrkiä niiden avulla saamaan muiden ihailua. Samalla kykenet kuitenkin iloitsemaan niin omista kuin myös muiden onnistumisista.  Kun jokin asia ei onnistu, et kerro itsellesi tarinaa siitä, että et ole tarpeeksi hyvä. Kyseiset tarinat eivät palvele ketään. Jos jokin asia ei sillä hetkellä onnistu, ei se kerro sinun identiteetistäsi mitään. Et ole puutteellinen tai viallinen sen takia. Sen sijaan ymmärrät olevasi kokonainen ja eheä omana itsenäsi juuri nyt. Rakastaessasi itseäsi ehdoitta et kerro itsellesi tarinaa siitä, miten elämäsi olisi kuulunut mennä eri tavalla. Et myöskään murehdi huomisesta. Sen sijaan fokuksesi on tässä hetkessä, tästä hetkestä nauttimisessa täysin rinnoin.

 

Oleellinen osa itsensä rakastamista on myös suhtautua hyväksyen ilmeneviin ajatuksiin ja tunteisiin. Sen sijaan että patoaa ne, salliikin niiden tulla ja mennä jäämättä niihin kiinni. Tunteiden patominen ei edistä hyvinvointia, päinvastoin.

Kokeile hyväksyä itsesi tänään ehdoitta. Aloita sillä, että tiedostat pintaan nousevat ajatukset, tunteet ja kehon tuntemukset. Salli niiden tänään tulla ja mennä ilman tuomitsemista. Tarkastele millainen vaikutus tällä on hyvinvointiisi.

  

Seuraava luento Mielen voima työssä-kirjaan liittyen on lauantaina 15.10. klo 15.30 Hengen ja tiedon messuilla, Helsingissä.

Virolainen & Virolainen: Mielen voima työssä

mielen-voima-työssä-kansi

Kommentoi!

kommenttia