Elämä luovana taideteoksena

Mitä elämä merkitsee meille ihmisille? Ehkä pohdimme sitä joskus nukkumaan mennessämme tai aamulla herätessämme. Saatamme ajatella elämän olevan jonkunlainen pakollinen korttipeli, jonka kortit ovat jaettu syntymähetkellämme. Voimme ajatella näin ja jäädä paikoillemme murehtimaan kasvatustamme, traumojamme ja jopa horoskooppiamme. Miksemme voineet saada toisenlaisia kortteja? Miksi minusta juuri tuli tällainen?

Jooga-opettaja Paramahamsa Yogananda on kirjoittanut kirjassaan Joogin omaelämänkerta itselleni tärkeän ajatuksen. Hänen mukaansa horoskooppi (sekä muu geneettinen perimä) on vain lähtökohta tälle elämälle. Me voimme tyytyä siihen ja jäädä paikoillemme. Mutta me voimme myös kehittyä ja muuntaa elämäämme paremmaksi kuin mitä lähtökohtamme meille tarjoaisi.

Me voimme itse valita tuleeko elämästämme korttipeli jossa pelaamme tiukoilla säännöillä. Me voimme myös valita tekevämme elämästämme taideteoksen. Tällöin me itse luomme omat mahdollisuutemme ja sääntömme. Korttipeli muuntuu luovaksi elämän leikiksi. Siitä tulee elävä taideteos, jonka luojina me toimimme yhdessä maailmankaikkeuden kanssa!

Nykytiede on päätynyt tyrmäämään Darwinin evoluutioteorian (lue tästä lisää). Sen sijaan, että perimämme DNA-rakenne vaikuttaisi muuttumattomasti koko elämäämme, onkin huomattu että DNA-rakenteemme muuttuukin ympäristön vaikutuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvuympäristömme, elämäntapamme ja ennen kaikkea ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat DNA-rakenteeseemme.

Jos on totta, että ympäristömme ja sisäisyytemme vaikuttavat DNA:ta myöten olemukseemme, olemme vapaampia kuin luulemmekaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä että toimiminen, ajatteleminen ja tunteminen ovat luovan elämäsi työkaluja! Jos esimerkiksi haluat, että elämäsi on nelikulmainen laatikko, ajattele laatikkomaisesti, tunne ja toimi sillä tavalla.

Se, miten toimimme vaikuttaa elämäämme ainakin yhtä paljon kuin se, mitä teemme. Jos haluamme olla suorittajia, suorittakaamme ajattelussamme, tuntemisessamme ja ulkoisessa elämässämme. Tällainen toimintatapa jää kehoomme ja mieleemme, ja muuttaa koko olemustamme sen mukaiseksi. Siksi on meidän hyvä huomioida tapojamme ajatella ja toimia. Jos toimimme tyynesti vain joogamatolla tai ystävien kesken, ja arjessamme olemme kokoajan stressaantuneita ja kiireisiä, tulee joogaminenkin muuntumaan stressaavaksi ja kiireiseksi.

Elämän muuntuminen taideteokseksi alkaa tästä hetkestä. Jos luulen voivani odottaa kunnes rauhoitun, tulen viemään tämän hetken olotilan mukana sinne. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, kuinka olemme juuri nyt. Voimme päivämme aikana tarkastella omaa toimintaamme.

Pysähdy muutamaksi hetkeksi, tunne miten kehosi voi ja miten kannat sitä. Keskity sydämeesi ja tunteisiisi, kuinka kuuntelet ja kohtelet niitä? Huomioi lopuksi hetki vielä ajatuksiasi, millaista huomiota ne saavat?

Jokainen meistä osaa olla luova ja taiteellinen. Se ei ole ammattilaisten ja taitavien ihmisten etuoikeus. Vaikka taide onkin saanut suppean määritelmän yhteiskunnassamme, ei sen tarvitse rajoittaa omaa taiteellista vapauttamme.

Me voimme liikkua taiteellisesti, me voimme ajatella taiteellisesti ja me voimme tehdä työmme taiteellisesti. Tämä ei tietenkään tarkoita kieli-poskessa läpällä -asennetta. Taiteellisuus on mielestäni enemmänkin merkityksen löytämistä kaikesta siitä mitä teen, ajattelen ja kohtaan. Ikäänkuin olisin luomassa jokaisella hetkellä suurta taideteosta. Taideteosta, joka tämä elämä itse on. Jokaisesta päivästämme voi tulla taide-elämys.

Kun alamme elää näin, voi elämämme muuntua iloisemmaksi ja vapaammaksi. Jokainen hetki voi tuntua samalta kuin, että olisimme lavalla luomassa hienointa elämystä. Tällaista taidetta ei tarvitse arvioida, sitä voi vain arvostaa. Jos tulemme arvostamaan jokaista kokemaamme asiaa, jokaista tekoamme, ajatustamme ja tunnettamme, tulee elämämme muuntumaan mitä kauniimmaksi, eläväksi taideteokseksi.

Olen puhumassa Tietoisuudesta ja ihmisen voimavaroista Natural High Healing -festivaaleilla 7.-10.7. Aiheeni on Tietoisena olemisen Taide. Tervetuloa mukaan!

pink-bird-cage

Kommentoi!

kommenttia