Enneagrammin viisaudesta

Viisas elämä -kirjojen suomentajana minulla on vuosien mittaan ollut ilo sukeltaa toinen toistaan inspiroivimpien kirjojen maailmaan. Yksi vaikuttavimmista on ilman muuta nyt keväällä ilmestynyt Don Richard Rison ja Russ Hudsonin Enneagrammin viisaus. Vaatimattomat 405 sivua sisältävä teos on eräänlainen alansa raamattu, ja on hienoa, että se on nyt saatavana suomeksi. Opuksen parissa vierähti kuukausi jos toinenkin, mutta se kannatti – sellainen viisaus, lämpö ja ymmärrys kirjasta huokui. Matkan varrella oivalsin paljon niin itsestäni kuin läheisistäkin.

Mikä enneagrammi?

Enneagrammi on nopeasti suosiotaan kasvattava erilaisia ihmisluonteita kuvaava malli. Se on ikivanha ja samalla huikean moderni ja tarkka katsaus ihmisten erilaisuuteen. Sana enneagrammi tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa yhdeksänkulmaista kuviota.

Enneagrammisymbolin yhdeksän kulmaa kuvaavat erilaisia persoonallisuustyyppejä, joihin ihmiset mallissa jaetaan. Kullakin tyypillä on oma näkökulmansa ja suhtautumistapansa maailmaan. Voidaan myös puhua yhdeksästä selviytymisstrategiasta: olemme oppineet toimimaan tyyppimme mukaisesti eri tilanteissa.

Eri tyypit kohtaavat maailman, muut ihmiset ja itsensä varsin eri tavalla. Silti luulemme usein, että muut toimivat samoista syistä ja samojen motiivien ohjaamina kuin me. Näin ei tietenkään ole. Usein toimimme alitajuisesti, tiedostamatta syytä käytökseemme. Enneagrammin kantavana ideana onkin syventää itsetuntemustamme: mikä meitä motivoi, mitä pelkäämme, mitä välttelemme, mitä kaipaamme? Miksi minusta tuntuu tältä, miksi toimin näin? Voisinko toimia toisin?

Itsetuntemuksen työkalu

Enneagrammi on ennen kaikkea luotettava itsetuntemuksen työkalu. Jokaisella tyypillä on esimerkiksi peruspelko (vaikkapa pelko siitä, ettei ole rakkauden arvoinen), joka saa hänet toimimaan kerran toisensa jälkeen tietyllä tavalla (esimerkiksi miellyttämään toisia oman hyvinvointinsa kustannuksella). Rehellinen itsetutkiskelu enneagrammin avulla auttaa meitä tiedostamaan omat vahingolliset toimintamallimme ja muuttamaan niitä.

Omien heikkouksien ja haasteiden myöntäminen ja kohtaaminen ei aina tunnu mukavalta, mutta enneagrammin lähestymistapa on myötätuntoinen ja lempeä: niin sanotut heikkoutemme ovat yksinkertaisesti toimintatapoja, joihin olemme oppineet turvautumaan siinä vilpittömässä uskossa, että tarvitsemme niitä selviytyäksemme. Usein taustalla ovat lapsuudessa saamamme viestit tai niistä tekemämme väärät tulkinnat. Tällaiset väärinkäsitykset saattavat kuitenkin maksaa meille mielenrauhamme, aitoutemme ja elämänilomme. Kun näemme selkeämmin omat heikkoutemme, voimme alkaa työstää niitä ja vapautua näin persoonallisuutemme luomista turhista kahleista ja rajoituksista.

Sama pätee toki myös toisinpäin: heikkouksien lisäksi meillä on tyypillemme ominaiset vahvuudet. Niitä ilmentäessämme olemme parhaimmillamme ja aidoimmillamme. Tarkoitus onkin vähitellen kuoria pois valheellista ja turhaa, jotta sisäinen voimamme, valomme ja rakkautemme pääsevät loistamaan. Vähitellen peruskaipuumme täyttyy ja löydämme oman, todellisen identiteettimme.

Avain toisten ymmärtämiseen

Enneagrammi auttaa meitä myös ymmärtämään toisiamme paremmin: ahaa, tämän takia puolison on tärkeää saada avautua tunteistaan, tuosta syystä isä korosti aina ahkeruutta ja työntekoa. Tarkoitus ei tietenkään ole ryhtyä analysoimaan muita kriittisesti ja tuomiten, vaan oppia lempeästi ymmärtämään ja arvostamaan toisen ihmisen sisäistä maailmaa. Parhaimmillaan enneagrammi auttaa rakentamaan yhteyksiä ihmisten välille. Sen tärkeimpiä ulottuvuuksia on kyky lievittää erilaisuudesta johtuvaa suvaitsemattomuutta.

Henkisen kasvun polku

Kasvuprosessi on jatkuvaa luopumista vanhoista tavoista ja avautumista uusille mahdollisuuksille itsessä”, kirjassa todetaan viisaasti. Vaikka enneagrammin perusasiat oppii nopeasti, se on monitasoinen ja syvällinen ihmisyyttä ja henkisyyttä avaava menetelmä, jota voi tutkia vuosikymmeniä aina uutta oppien ja oivaltaen. Enneagrammin viisaus -kirja on todellinen aarreaitta, joka viitoittaa eteemme selkeän polun ja tarjoaa keinoja itsensä työstämiseen ja henkiseen kasvuun. Kun tutustumme omaan tapaamme elää maailmassa, löydämme yhteyden niin itseemme kuin läheisiimme. Todellisen luonteemme oivaltaminen vapauttaa meidät vähitellen persoonallisuutemme harhaluuloista, jolloin pystymme olemaan aidossa vuorovaikutuksessa hetkestä toiseen, sisäistä rauhaa tuntien. Tiedämme, keitä olemme.

Siihen on hyvä pyrkiä.

Leena Siitonen

Tutustu kirjaan:

Don Richard Riso & Russ Hudson: Enneagrammin viisaus. Opas yhdeksään persoonallisuustyyppiin.

 Enneagrammin viisaus

 

 

 

 

 

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia