Erimielisyyksien kupla

Erimielisyyksien kupla

Kun kahden tai useamman ihmisen välille syntyy erimielisyys eli riita, tarkoittaa se sitä, että jokaisen ”minä” on valinnut uskovansa voimakkaasti vain omaan näkökulmaansa. He haluavat saada toisen näkemään samoin, kuin itse näkevät. Oman tahdon läpivieminen muodostuu vastustamattoman voimakkaaksi. Tämä on lukkotilanne eikä ratkea itse tilanteesta käsin.

Tätä voisi kuvata symbolisesti myös seuraavasti:

Riidan osapuolet erottavat itsensä toisesta hyvin voimakkaasti. Tämä tapahtuu sisällä heräävän tunteen vuoksi. Vahva puolustamisen tai hyökkäämisen tarve saa valtaansa ja negatiivinen tunne muodostaa olemuksemme ympärille ikään kuin energeettisen kuplan. Molemmille osapuolille muodostuu tällainen oman tuntemuksensa rakentamana. Tällöin oikea kommunikaatio katkeaa eikä energiainformaatio pääse virtaamaan vapaasti näiden henkilöiden välillä. Voisimme ajatella, että kyseessä on peli, jossa molemmilla on oma ohjauspaneelinsa kuten vaikkapa wii-kapula. Ohjainta on siis paineltu siten, että kuplat ovat rakentuneet. Tästä kuplasta käsin, molemmat kuulevat vain omat ajatuksensa ja kaikki puhe toisen taholta jää kuulematta. Kupla on nimittäin energiaäänieristetty. Sanat tavallaan kuuluvat, mutta niitä ei ymmärretä eikä kyetä vastaanottamaan oikein.

Samalla, kun toinen on laukaissut oman kuplansa, laukaisee vastapeluri omansa automaattisesti. Tässä tilanteessa kaiken selvittäminen on turhaa. Mitä voimakkaammin pyrkii ratkaisemaan tilannetta kuplastaan käsin, sen vahvemmaksi kupla muodostuu. Peli voi jatkua vaikka kuinka pitkään ja joissain tapauksissa tilanne vie siihen, ettei kuplista päästä enää lainkaan eroon ja ne matkustavat elämässä omiin suuntiinsa. Näin ei kuitenkaan tarvitse käydä, jos tuntee pelin säännöt.

Minä painoin ohjainta oman kuplani osalta ja mikäli haluan tilanteeseen muutoksen, on minun pysäytettävä peli ja mentävä purkamaan oma kuplani. Tämä tarkoittaa sitä, että otan etäisyyttä asiaan enkä pyrikään ratkaisemaan sitä siinä hetkessä kuplasta käsin. Menen vaikka kävelylle ja etsin peliohjaimestani oikeat painikkeet, jotta saan vapautettua itseni omasta kuplastani. Se on nimittäin edellytys sille, että myös toinen osapuoli voi vapautua kuplastaan.

Kuplat

Kun löydän oikean näkemyksen ja ymmärrän, että toinen esittelee peilauksen kautta kuplaa, jonka itse laukaisin, ymmärrän myös sen, että voin vapauttaa toisen osapuolen kuplastaan vain vapauttamalla ensin itseni.

Kun näin käy ja lähestyn toista osapuolta jälleen kuulevin korvin, rakkaudella ja ilman omaa kuplaani, huomaan, että tuon toisen kupla haihtuu ilmaan. Tämän jälkeen on kommunikointimahdollisuus palautettu ja yhteinen ratkaisu voidaan saavuttaa. Energia virtaa jälleen vapaasti näiden kahden välillä yhdistäen heidät saman yhteisymmärryksellisen päämäärän tavoitteluun.

Ihminen on herkästi tunteeseen reagoiva. Toisen tunnereaktio käynnistää vastareaktion toisessa henkilössä. Jos annamme tuon heränneen negatiivisen tunteen ottaa vallan, on konfliktitilanne väistämätön. Monesti emme tule ajatelleeksi, että meillä itsellämme on kontrolli asiaan. Jokin alitajuinen tiedostamaton minuuteen liittynyt käsitys hyökkää tunteena pintaan puolustamaan itseään ja monesti jää kokonaan huomaamatta, että näin kävi. Emme ymmärrä mistä ”minä” muodostuu joten kaikki ikään kuin vaan tapahtuu.

Alkuun pääsee tunnistamalla mahdollisimman pian, kun kiistelyyn ohjaava tunne syttyy ja sen kautta pysäyttää heti koko muodostumassa olevan tilanteen. Ottaa aikalisän. Jos kyseessä on puoliso, on hyvä sopia yhteiset pelisäännöt etukäteen ja päättää, että se kumpi osapuoli ensin huomaa muodostumassa olevan tilanteen pyytää aikalisää. O-ou, kupla!

Näin molemmat voivat tahoillaan ensin palauttaa itsensä rauhan tilaan ja lähteä uuteen yritykseen asian selvittämiseksi paljon sopuisammasta näkökulmasta.

Joku viisas on sanonut, että ”ongelma ei koskaan ratkea itse ongelmasta käsin”. Ensin on siirryttävä etäämmälle, haihdutettava tunnereaktio pois, jolloin kaiken näkee huomattavasti selkeämmin. Näin toimimalla saamme etäisyyttä egojen väliseen yhteenottoon eikä ongelmatilanne syvene. Toisinaan huomaa, ettei mitään selvitettävää edes jäänyt jäljelle.

Tarkkailemalla ajatuksiaan ja tunteitaan, oppii myös yhä nopeammin tunnistamaan milloin aletaan liikkumaan vaaravyöhykkeellä. Minulla tämä on toiminut joten uskon, että myös teillä.

Hauskoja harjoitushetkiä kaikille.

~Mila Boström~

On ilo olla mukana Viisas Elämä bloggarina ja painotan blogikirjoitukseni tänne.
Linkitän ne myös omien sivujeni blogiin http://mindmaster.fi sivustolle.
Facebookissa: MindMaster

Olen myös mukana luennoimassa mahtavilla Viisas Elämä -messuilla, Järvenpää-talolla 30-31.1.2016
http://www.viisaselamamessut.fi/esiintyjat/

Viisas Elämä kirjavalikoimasta löytyy värityskirjani ”Meditoi Värittäen”.
http://basambooks.fi/kirja/978-952-260-464-4/meditoi-varittaen/

Kommentoi!

kommenttia