Ethän sinä ole alkoholisti!

Voithan sinä nyt yhden ottaa? Ei sinulla mitään alkoholiongelmaa ole. Älä ole tylsä!”

Alkoholi voi kuitenkin olla iso henkilökohtainen ongelma, vaikka läpäisisi Päihdelinkin alkoholitestit, vaikka juomismäärät olisivat pieniä ja vaikka joisi vain kalleinta samppanjaa sille suunnitellusta designlasista. Voi olla henkisesti täysin koukussa, vaikka olisi fyysisesti huippukunnossa ja hoitaisi työt, kodin ja lapset tip top.

Suuri osa alkoholitesteistä on sellaisia, että ne antavat hälyttävät lukemat vasta, kun ongelma on jo todella paha. Ne on luultavasti suunniteltu alun perin miehille.

Naiset yleensä hoitavat viimeiseen asti kaiken tip top: eivät aloita juomista aamusta, eivät jätä tekemättä tehtäviään, hoitavat työnsä, kotinsa ja lapsensa. Vasta kun ongelma on kehittynyt todella pahaksi, se alkaa näkyä ulospäin.

Milloin alkoholi sitten on ongelma?

Silloin, kun se tuntuu siltä.

Silloin, kun se alkaa hallita ajatuksia. Kun illanistujaisissa joudut keskittymään siihen, ettet joisi nopeammin kuin muut. Kun odotat malttamattomana hetkeä, jolloin voit korkata. Kun häpeät juomistasi ja tunnet siitä syyllisyyttä.

Siihen ei tarvita fyysistä krapulaa eikä edes hirveitä juomamääriä. Joku voi olla totaalisesti riippuvainen, vaikka joisi vain lasillisen joka ilta. Jos se lasillinen on pakko saada, se on ongelma.

Suomessa on yli puoli miljoonaa suurkuluttajaa. Kuinkahan moni heistä on riippuvainen alkoholista, mutta ei tiedä sitä, koska ei ole ikinä kokeillut olla ilman? Alkoholikulttuurimme on sellainen, että ongelmajuominen voi näyttää ihan normaalilta.

Alkoholi kuuluu nykyään lähes kaikkiin tilanteisiin, ja lähestulkoon kaikki aikuiset käyttävät alkoholia. Vaatii rohkeutta olla erilainen.

Moni jatkaakin juomista siksi, että ei halua erottua ja jäädä vähemmistöön. Alkoholista luopuminen saattaa pelottaa, koska se muuttaa elämää. Mitä jos ystävyyssuhteet katkeavat? Mitä jos elämä muuttuu?

Elämä tosiaan muuttuu, kun lopettaa juomisen. Se muuttuu paljon paremmaksi.

 

Tule messuille kuulemaan, mitä kaikkea ihanaa seuraa siitä, kun pistää korkin kiinni! http://www.viisaselamamessut.fi/esiintyja/koivu-ira/

Kirjan voit ostaa ennakkoon täältä: http://www.basambooks.com/kirja/9789522605313/vapaa-viinista/

 

Kommentoi!

kommenttia