Haavahoitoa

Kauan sitten maailmanympärimatkalta palattuani alkoi siitä puolen vuoden päästä ilmetä kaikenlaisia oireita: vatsatauteja, korkeita kuumeita ja paiseita eri puolille kehoa. Pahin tulivuorta muistuttava patti oli oikeassa takareidessä. Lopulta se piti leikata pois ja kahden viikon ajan oli käytävä päivittäin lääkärillä puhdistuttamassa syvä haava, jotta se paranee sisältä päin. Pinta ei saanut mennä umpeen. Hoito oli kivulias, mutta lopputulos hyvä.

 

Sisäiset haavat

Sama pätee henkisiin haavoihin. Meillä jokaisella on omat haavamme, jotka mieluiten pikaliimalla korjaisi. Aika hoitaa osan haavoista, mutta sitten on sellaisia, jotka vaativat erityistä huomiota ja hoivaa. Itselläni suuren osan elämää vaivannut ulkopuolisuuden tunne ja hylätyksi tulemisen haavat ovat olleet tosi syvällä. Vaikka jo monta kertaa olen luullut, että nyt ne on käsitelty, niin eikös vaan tule jokin tilanne, joka taas nostaa vanhat tunteet pintaan.

Niin kauan, kuin näin tapahtuu, on haava edelleen auki. Vasta, kun haavan aiheuttajaan liittyvä ajatus on käännetty, tunne täysin tunnettu ja hyväksytty, on asia loppuun käsitelty. Silloin ei enää mikään tai kukaan toimi triggerinä herättämään reaktioita.

 

Laastaria päälle, vai…?

Hyvin usein ajatellaan, että kunhan pistää laastarin ikävän asian päälle, niin kyllä se siitä paranee. Pinta paraneekin, mutta syvällä oleva ydin jää avoimeksi. Niin kauan kuin se on auki, se märkii tai oireilee jollain lailla. Kieltäminen ja kohtaamattomuus on pahinta, mitä itselleen voi tehdä.

Se, ettei suostu käsittelemään pelkojaan tai asioita, jotka toistuvasti uudelleen tulevat eteen, tarkoittaa sitä, ettei todellista eheytymistä voi tapahtua. Koska ihminen on keho-mieli-sielu -kokonaisuus, vaikuttavat kaikki osat kaikkeen. Jokainen meistä voi niin halutessaan auttaa itseään parantumaan.

 

The wound is the place where the Light enters you.”

― Rumi – 

 

Hellää hoitoa

Lempeys ja kärsivällisyys ovat avainsanoja haavojen hoidossa. Juuri silloin, kun viiltää eniten, on oikea hetki pysähtyä sen äärelle. Kysymään ja keskustelemaan kivun kanssa. Hengittelemään siihen ja tunnustamaan sen olemassaolo. Hyväksyminen on avain niin moneen tuskan aiheuttajaan. Hyväksyminen helpottaa oloa heti ja tekee tilaa tarkemmalle tarkastelulle.

Tilan ja avun lisäksi tarvitaan ennen kaikkea tahtoa ottaa omat haavansa hoitaakseen. Myös rohkeutta, koska syvällä sisällä olevat haavat voivat pitää sisällään yllättäviä asioita, joihin ei ehkä ole osannut varautua. Hetkessä hoito ei tapahdu, mutta asteittaisen paranemisen huomaa itsessään kyllä ja se on niin iso palkinto, että sitä kannattaa tavoitella.

Haavojen hoito on osa itsensä tuntemista. Sitä opetellaan Elämän virrassa – verkkokurssissa. Tilaa omasi nyt!

Kommentoi!

kommenttia