Haluaisitko avata luovuuden porttia isommalle?

Tuntuuko sinusta, että pitäisi olla luova, mutta kun… et vain ole? Tai pitäisikö innostua maalaamisesta tai luovasta tanssista, mutta kun… ei vain huvita?

Luovuus ei ole vain joidenkin ihmisten etuoikeus! Se on iloa ja innostusta herättävä voima, jota on meillä kaikilla. Haluaisitko avata luovuutesi porttia isommalle?

Kun elämässä tulee vastaan umpikujia, vain luovuudella on avaimet hyviin ratkaisuihin. Vaikeassa tilanteessa saatamme kuvitella, että vaihtoehtoja on tasan kaksi. Alistua kohtaloon ja sinnitellä. Tai vetäytyä ja samalla aiheuttaa sietämätöntä kärsimystä. Kysy tällaisessa tilanteessa itseltäsi, oletkohan kaventanut näköalaasi ja unohtanut luovuuden? Ikään kuin edessäsi olisi piiri, jossa on 360 tuolia, mutta sallisit itsesi valita istumapaikan vain kahdesta. Luovuus ei rajoita valintaasi kahteen tuoliin!  Hyvä ratkaisu yllättää ja tulee ikään kuin puskista: se on yhteensattuma, jota looginen ajattelusi ei olisi osannut ratkaista.

Pelko, huolehtiminen, rajoittavat uskomukset ja tummiin tunteisiin jumittuminen estävät luovuutta. Jotta voit avata luovuutesi porttia, tarvitset luottamusta ja leikkiä. Jumiutuneessa olotilassa nekin voivat tuntua liian vaativilta. Silloin tärkeintä on muistaa, että luovuus avautuu yksi valinta kerrallaan. Riko pieni rutiini. Tee jokin arkinen asia hieman toisin. Kävele takaperin huoneesta toiseen. Laske jalka polven päältä alas ja ota asennoksi äijähaara (edellyttäen, että äijähaara ei kuulu tottumuksiisi!). Miltä tuntuisi ajatus aamiaisesta iltapalana?

Luovuus ja keho liittyvät yhteen enemmän kuin olet ehkä tullut ajatelleeksi! Keho kykenee tekemään 2000-3000 erilaista liikettä. Kuitenkin käytämme päivittäin vain noin 300 liikettä: toistelemme tuttuja liikeratoja. Ne eivät rikasta hermosysteemiämme eivätkä herättele luovuutta. Kun keho on tuttujen tapojen vanki, myös ajatuksemme kiertävät tuttuja latuja. Kehon jumi on myös mielen jumia.

Helppo keino herätellä luovuutta on liike. Tässä yksinkertainen resepti:

Ota kymmenen minuuttia omaa aikaa. Laita mukavaa musiikkia soimaan. Ala heilutella sormia ja varpaita. Anna ravistelun laajeta vähitellen koko kehoon. Hengähdä. Missä kohdassa kehoa tuntuu juuri nyt jähmeyttä ja kireyttä? Kutsu jähmeää kehon osaasi lempeään liikkeeseen, kuin houkuttelisit parasta ystävääsi leikkimään kanssasi. Älä välitä, miltä liike näyttää. Älä pakota. Tämä ei ole suoritus. Riko kaava: vaihda suuntaa, jos huomaat toistavasi jotakin tuttua venytystä tai punnerrusta. Pysähdy ja aloita jälleen uudenlainen liike: pienestä laajenna tai suuresta pienennä. Löydä spiraalinomaisia liikkeitä. Muista, että maailmankaikkeuden loputon luovuus on osa luontaista itseäsi. Spiraaleja löytyy DNA:n kaksoiskierteestä aina galaksien liikkeeseen.

Liikehetken jälkeen kuulostele, miltä kehossasi tuntuu fyysisesti? Mitä tunnet? Miten ajatuksesi virtaavat? Onko mielenmaisemasi avoimen utelias vai sulkeutunut? Sano itsellesi ja kokemuksellesi hyväksyvästi kyllä – mitä ikinä koetkaan…

Luovuus uskaltaa kokeilla. Heittäytyä, eikä välittää, miltä homma näyttää. Epäonnistumisia ei ole. On vain kokeiluja ja niistä oppimista. Uskalla näyttäytyä hullunkurisena, edes itsellesi omassa yksinäisyydessäsi. Ja muista: luovuus ei ole valtava asia. Vain yksi valinta kerrallaan. Tee tietoisesti pikkuisen toisin. Se voi avata mielessäsi oivalluksia, joita et hetki sitten osannut aavistaakaan…

 

Riitta Saarikko

riitta(at)viisaskeho.fi

 

Haluatko herätellä luovuuttasi? Heittäydy keholeikkiin mukaan:

Essential motion -kesäkurssi 25.-26.7. saaristossa

Kotona kehossa -valmennus

 

Haluatko tietoa uusista blogeista ja tapahtumista? Tilaa Kotona kehossa -uutiskirje

Kommentoi!

kommenttia