Helmikuu, hyvien uskomusten kuu

”Se, mitä ajattelemme itsestämme, muuttuu tunteiksi, ja tunteet muuttuvat toiminnaksi. Itsetunto onkin tavallaan meidän oma määritelmämme itsestämme. Hyvä itsetunto on tärkeä, eteenpäin vievä asia. Itsetuntoa voi parantaa harjoittelemalla.

Voimme muuttaa uskomuksiamme yksinkertaisesti kirjaamalla tai piirtämällä ne uudelleen. Aivot uskovat positiivista, siksi uskomukseen ei kannata sijoittaa ei-sanaa. Pienet rajoittavat uskomukset voi purkaa helposti, muuttamalla ja toistamalla. Syvälle juurtuneiden uskomusten purkaminen ja muuttaminen on usein isompi prosessi, mutta se kannattaa.

Joskus uskomuksesta voi tulla osa identiteettiä. Uskomukset kuten ”Olen huono ihminen” tai ”En voi saada hyvää asemaa” voivat olla osa minuutta ja siksi vaikeasti muutettavissa. Kun oma minäkuva muuttuu, moni asia elämässä muuttuu sen myötä. Eräänä päivänä huomaamme, että emme enää aseta itseämme toisten alapuolelle, että emme halua elää toisen varjossa tai että uskallamme ilmaista asioita toisille, kun sen aika on.

Joskus heijastelemme omia uskomuksiamme muihin. Kun esimies työpaikan käytävällä vaikuttaa vihaiselta, saatamme ajatella, että olemme tehneet jotakin väärin, koska olemme tottuneet ajattelemaan niin. Tosiasiassa esimies voi olla kärttyisän näköinen lukuisista eri syistä. Kun työkaveri äkäilee, oletamme herkästi, että hän on vihainen meille, vaikka hän saattaa olla pahantuulinen kotona sattuneen riidan takia.”

Tuossa pätkä kirjastani Hyvä työpäivä (Viisas elämä, 2016).

Uskomuksia voi purkaa ja muuttaa. Omia tapoja ja tottumuksia voi muuttaa.

Näin ystävänpäivän aikaan voisimme muistaa, että olemme itse parhaita ystäviämme. Vietämme eniten aikaa itsemme kanssa. Mitä uskomme itsestämme, miten puhumme itsellemme? Entä, miten hyvin kohtelemme itseämme? Huolestuttavan moni suomalainen nukkuu liian vähän. Moni sortuu korvaamaan lounaan napostelemalla turhaa energiaa. Moni huolehtii paremmin lemmikistään kuin itsestään.

 

Pidän kouluttaja Elina Lammin kanssa Viisasta hyvinvointia -koulutuksen 16.2. Siellä mietitään, miten omia uskomuksia tosiaan kannattaa tutkailla ja muuttaa. Kysy lisää terhi.friman@pispala.net

Kommentoi!

kommenttia