Henkinen kireys

Viisas Elämä- messuilla tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja puhui salilliselle kuulijoita tieteen merkityksestä ja tärkeydestä. Mies laittoi tyylikkäästi anteeksipyytäen jauhot suuhun mm. ennustajilta ja selvännäkijöiltä. Tiede kun todistaa, ettet voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kun sitä ei ole vielä tapahtunut. Rajatieto eikä homeopatiakaan saanut tieteen kannatusta. Voin kuvitella, miten salissa kiemurreltiin tuolissa jos toisessa luennon aikana. Minä nautin luennosta täysin rinnoin. Vaikken kaikesta samaa mieltä ollutkaan Valtaojan kanssa, tämä viisas mies seisoi vakuuttavana ja suoraryhtisenä sanojensa takana ja se on kunnioitettavaa. Kunnioituksen kumarrus myös Basam Booksille, että tarjosivat meille mahdollisuuden viikonlopun aikana kuulla monipuolista tarjontaa sekä tieteen että henkisen hyvinvoinnin aloilta.

Uskomusten romuttaminen on aivan mahtavaa puuhaa. Kyllä pitää tuntua tuskaiselta ja egoa pitää kunnolla raastaa, että pääsee käsiksi niihin pinttyneimpiin, syvällä lymyäviin rooleihin ja uskomuksiin. Jos emme koskaan pääse tilanteisiin, jossa toisenlaisia mielipiteitä tuodaan julki, olemme aina mukavuusalueellamme. Jos jumitumme uskomaan vain yhtä totuutta ja suljemme muut pois, mielemme ei ole avoin. Jos Esko tai kuka vain ärsyttää, omissa totuuksissa olisi ehkä tarkastelemisen varaa.

Toivoisin, että henkiset riennot eivät olisi täynnä henkisiä ihmisiä, vaan ihmisiä, jotka kavahtavat kaikkea henkistä. Toivoisin, että Skepsiksen tapaamisissa olisi huone täynnä hörhöjä. Se olisi hauskaa, voisin jopa maksaa lipuista! Meillä olisi varmasti kaikilla opittavaa toisiltamme.

Lopulta toivon, että määritelmiä ei tarvittaisi ollenkaan. Ei olisi ääripäitä. Oltaisiin vain kaikki ihmisiä. Hengitettäisiin. Tiedettäisiin ja tunnettaisiin. Oltaisiin yhtä.

17240052_s

Kun on ottanut itselleen roolin henkisenä ihmisenä, on hyvä tuhahdella muille, jotka eivät ole niin henkisiä. Omassa henkisyydessämme emme edes huomaa salaa tuomitsevamme muita. Viisas ei ole viisas, jos ei ymmärrä heitä, jotka eivät ymmärrä. Ymmärrä niitä, jotka eivät ymmärrä käyttäytymisensä syitä, jotka unessa täällä vaeltavat, eivätkä ole niin hereillä ja syvällisiä kuin me. Miten helpompaa meillä olisi, jos kaikki muutkin olisivat yhtä viisaita?

Henkinen kireys on sitä, että on liian jumissa henkisyyden roolissa. Rooli rajoittaa toimintojamme ja egomme ei suinkaan ole hallinnassamme, vaan koko ajan valitsee mikä on parempaa, mikä on hyväksyttyä ja mitä emme saa enää henkisinä tehdä. Emme ikinä alentuisi käymään Mäkkärissä, emmekä missään nimessä ottaisi Buranaa, kun kipumme on vain henkistä ja meditoimalla pääsemme siitä eroon. Ulkonäöstämme ja vaatetuksestamme paistaa erilaisuutemme, erityisyytemme.

Henkinen kireys on sitä, että käytämme henkisyyttä tekosyynä. Raivoisa purkaus johtuu kuun asennosta Merkuriukseen. Olemme aina enemmän oikeassa kuin joku toinen, vain koska olemme henkisempiä. Käytämme hienoja henkisiä sanoja jotta kuulostaisimme arvokkaimmilta. Kaikkien päätöstemme takana on johdatus, intuitio tai viesti enkeleiltä.

Jokaisella meillä on oikeus uskoa juuri siihen mitä haluamme, mutta usko on puhdasta vain kun sitä ei käytä hyödykseen. Kun sitä ei tarvitse mainostaa tai tuputtaa muille. Kun kaiken henkisyyden tähtipöly on laskeutunut, voi huomata olevansa taas se ihan tavallinen ihminen. Se joka voi napsia Buranan, käydä oluella ja lukea Seiska Päivää ilman että posket punoittavat ja ego on keksimässä hyvää selitystä, jos joku sattuisi näkemään.

Pidän kaikessa esikuvanani lapsia, sillä he ovat parasta mitä tässä maailmassa on. Kysyn itseltäni mitä lapsi tekisi? Lapsi olisi valtavan utelias ja valmis kokeilemaan kaikkea. Lapsi inhoaa rajoja ja sääntöjä ja näkee kaikki ihmiset samanarvoisina. Lapsi olisi avoin kaikelle, ainakin siihen asti kuin löytäisi varmuuden siitä, mihin uskoo ja mihin ei ja silti olisi valmis muuttamaan uskomuksiaan. Aivan kuten Dalai Lama, jonka Valtaoja mainitsi. Dalai Lama on sanonut, että jos tiede todistaa hänen oppinsa vääriksi, on uskottava tiedettä.

Meidät on ohjelmoitu tekemään virheitä, lipsumaan ja erehtymään, miten me muuten oppisimme? Henkisille ylilyönneillekin voi nauraa, kaikkihan me olemme niihin sortuneet. Rakastan amerikkalaista JP Searsia, joka on henkinen valmentaja, mutta osaa ottaa kaiken satiirin irti henkisyydestä. Hän on hyvä kireyden mittari. Jos ei voi nauraa itselleen ja mokilleen, vaan kireänä ärsyyntyy kaikesta arvostelusta, ego pitää kiinni vielä jostain uskomuksesta tai roolista. Jos se rooli on henkisyyden rooli, niin tätä kaveria kannattaa seurata Facebookissa ja videoita löytyy YouTubesta.

Valtaojan viesti luennolla oli yhtä avaramielinen kuin avaruus tai universumi – otetaan parhaat palat molemmista. Arvostetaan tiedettä ja fyysistä maailmaa, mutta pidetään usko ja toivo sydämessämme, henki vahvana. Hänen mielestään me olemme menossa kohti entistäkin kirkkaampaa ja tasa-arvoisempaa tulevaisuutta ja minä haluan uskoa samoin.

Varotaan lipsumasta kireyteen, kummallakaan puolella. Pidetään mielemme avoimina. Otetaan mallia lapsilta, joille kaikki on kiinnostavaa ja hämmästyttävää. Meillä on toivoa niin kauan kuin pysymme tasapainossa emmekä rakenna esteitä tai rajoja itsellemme tai toisillemme.

Ei oteta itseämme liian vakavasti. Elämässä on välillä hyvä olla vähän höpö-höpöä, iloitaan ja nauretaan! Nemeist. Eikun namaste.

 

 

Mitä muuta ne lapset meille opettavat? No aivan kaiken. Äitipeli-selviydy voittajana kirja julkaistaan maaliskuussa!

Babyjoyn luentoja mm. anti-kireästä tavasta kasvattaa lapsia löydät täältä –>

Kommentoi!

kommenttia