Irtipäästämisen ihme

Kun kiinnostuin aikoinani henkisyydestä, törmäsin pian irtipäästämisen käsittteeseen. Se kuulosti jo sanana hieman hämärältä, mahdollisesti epäilyttävältä new age -hömpältä (ja sitä paitsi kömpelöltä käännökseltä). Ehkä myös pieni sisäinen kontrollifriikkini nosti jo silloin hermostuneena päätään tulevia ongelmia aavistellen: käsitteen todeksi eläminen onkin sittemmin osoittautunut melko haastavaksi.

Irtipäästäminen on juuri sellainen termi, joka kuulostaa ylevältä luennolla tai workshopissa, mutta jonka kanssa arkielämässä on äkkiä sormi suussa. Vapaudu! Ole läsnä! Päästä irti! Siis mistä? Minä vai? Mitä se edes tarkoittaa?

Tähän mennessä olen ymmärtänyt seuraavaa: irtipäästäminen on oikeasti tärkeä juttu eikä siitä ihan turhaan vouhkata. Ihminen välttyy melkoiselta määrältä stressiä ja murhetta, jos ei yritä niin pontevasti mestaroida elämää oman mielensä, aikataulujensa ja suunnitelmiensa mukaiseksi. Mitä enemmän elämää komentelee ja säätää, sitä tiukempaan solmuun asiat usein menevät. Vaikka voisi vaan hengitellä ja antaa olla. Luottaa siihen, että kaikki järjestyy.

Pohjimmiltaan irtipäästämisessä on kyse juuri luovuttamisesta, luopumisesta (joka onkin usein parempi käännös). Siitä, että antautuu elämälle eikä yritä väkisin roikkua itse ohjaksissa, vaan väistyy ja antaa suuremman ja viisaamman voiman ohjata. Muistaa, että emme välttämättä tiedä kaikkea ja näe koko kuvaa. Ehkä meitä varten on jotain parempaa tarjolla, kun vaan maltamme hetkeksi lakata vastustelemasta suurta suunnitelmaa?

Irtipäästämisen ydin on hyväksyminen – vaikkapa toisen ihmisen. Tuossa se nyt sählää, unohti näköjään taas puhelimen, myöhästyi viisitoista minuuttia sovitusta ajasta ja hukkasi siinä tohinassa vielä lippiksen. Mitäpä jos suuttumisen tai terävien sanojen sijaan toteaisin, että jep, tuollainen se on. Päästäisin irti omasta kiukustani ja arvostelunhalustani ja muistelisin vaikka niitä hyviä puolia, joita tuosta samasta ihmisestä taatusti löytyy.

Irtipäästäminen voi olla myös olosuhteiden hyväksymistä: okei, mökillä sataa jo viidettä päivää; tämä kesä ei nyt ihan vastaa sitä, joka unelmissa siinteli. Haluanko pilata päivän harmittelemalla sitä, vai päästänkö irti ennakko-odotuksistani ja käperryn sohvannurkkaan hyvän kirjan, viltin ja teemukin kanssa kuuntelemaan sateen rauhoittavaa ropinaa? Tai paistaisinko vaikka lettuja?

Ennen kaikkea irtipäästäminen on itsensä hyväksymistä: oman epätäydellisyyden, omien tunteiden, omien ominaisuuksien. Niin kauan kuin muistan, minua on seurannut surumielisyys, ilman näennäistä syytä äkkiä iskevä viiltävän haikea olo. Pitkään yritin paeta sitä kaikenlaiseen touhuamiseen, koska silmänurkasta nopeasti vilkaistuna se näytti tummalta möröltä, jota en millään halunnut kohdata. Kun kuitenkin eräänä päivänä käännyin sitä kohti, se ei ollutkaan niin musta ja pelottava kuin olin luullut, vaan alkoi heti pehmentyä ja kirkastua ihan siitä ilosta, että vihdoinkin uskalsin katsoa sitä suoraan. Kävi ilmi, ettei se muuta halunnutkaan kuin tulla tunnistetuksi ja hyväksytyksi. Nykyään olemme jo melkein kavereita.

Niin juuri siinä käy: kun hyväksyy elämän, toiset, itsensä, tämän hetken sellaisena kuin ne ovat, tuntee yllättäen rauhaa. Ei tarvitse esittää muuta kuin on, vakuuttaa kenellekään mitään, yrittää vimmatusti muuttaa toista ihmistä, ponnistella niin kovasti. Saa vain olla. Usein käy vielä niinkin, että kun vihdoin päästää irti, asiat loksahtavat äkkiä kohdalleen. Todennäköisesti ihan eri tavalla kuin suunnittelimme, usein paljon nerokkaammin kuin osasimme kuvitellakaan. Se on yksi irtipäästämisen ihmeistä.

Oivaltavaa pohdintaa nykyhetkelle antautumisesta ja irtipäästämisestä löytyy mm. Eckhart Tollen hienosta kirjasta Läsnäolon voima.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia