Itsetuntemuksen sudenkuopat

Arvoista liikkeelle

Olimme coaching-prosessin alussa käyneet läpi osallistujan arvoja, joita hän, kuten moni muukaan ei ole aiemmin tullut miettineeksi. Arvolistasta nousi viisi tärkeintä arvoa eli asioita, joita hän piti itselleen tärkeänä ja merkityksellisenä. Siellä olivat kärjessä mm. rakkaus, vapaus ja oppiminen. Jotta arvot eivät jäisi vain sanoiksi paperille, niille on luotava sisältöä. Siksi käytiin läpi myös se, miten nuo hänen valitsemansa arvot näkyvät oikeasti arjessa. Joidenkin arvojen kohdalla mietittiin sitä, miten ne voisivat vielä paremmin tulla huomioiduksi jokapäiväisessä elämässä.

Aloitetaanpa alusta

Sitten tapahtui jotain yllättävää. Kolmannella tapaamisella tuli puhetta suorittamisesta ja coachattava sanoi: ”Mitä merkitystä elämällä sitten on, jos ei aina ole tavoitteita?” Kysyin, että ovatko tavoitteet todella niin tärkeitä. ”Kyllä”, hän vastasi. Ehdotin, että voihan oppimista tapahtua ilman tavoitteitakin, ihan vain oppimisen ilosta! Jos kerran tavoitteet ovat hänelle näin tärkeitä, niin miksi tämä asia ei tullut esille aiemmin, kun puhuttiin arvoista? Silloin hänen päässään syttyi lamppu. Hän sanoi, että nyt hän vasta ymmärtää, mitä arvoilla todella tarkoitetaan!

Seurasi hämmennyksen tila, mikä on aina erinomainen merkki coachauksessa. Silloin herää totuttujen tapojen kyseenalaistaminen ja aivot joutuvat etsimään uusia reittejä löytääkseen selityksiä. Coachattava myös heräsi mahdollisuuteen, että ehkä tavoitteellisuus ja suorittaminen eivät sittenkään tuo sitä onnellisuutta, mitä hän on kaivannut. Hänen onkin tarkastettava arvonsa uudelleen. Tämä uusi oivallus voi mullistavasti vaikuttaa hänen elämäänsä.

Kerroksittain

Tätä itsensä tunteminen on: monisyinen ja -kerroksinen prosessi. Jokin oivallus tulee ensimmäisessä kerroksessa. Kun sen kanssa hetken elää, avautuukin uusi kerros. Jokaisella kerrostumalla päästään syvemmälle oman totuuden lähteeseen. Sipulinkuorivertaus kuvaa hyvin tuota kerroksellisuutta. Kyyneleetkin virtaavat samalla lailla, kuin sipulia kuoriessa. Joskus silkasta hämmennyksestä tai ymmärryksen ja oivalluksen ilosta.

Uskalla siis katsoa syvälle sisällesi. Uskalla kysyä itseltäsi voimallisia kysymyksiä ja vastata niihin rehellisesti. Uskalla kyseenalaistaa totutut ajatukset, uskomukset ja luulot. Uskalla pitää itsesi avoimena ja anna elämän yllättää positiivisesti. Silloin tapahtuu kasvua ja se on paras mahdollinen palkinto, jonka voi itselleen antaa.

I love me -messuilla

Pidän I love me -messuilla kolme lyhyttä läsnäoloharjoitusta. Tule mukaan pe 21.10. klo 14 ja 17 tai la 22.10. klo 11. Nähdään Messukeskuksessa!

Kommentoi!

kommenttia