Joulurauhaa ilman stressitavoitteita

[fusion_text]Odotus ja mielikuva joulusta: Istumme kynttilän valossa ja kuuntelemme joululauluja. Pimeyden keskelle valoa tuovat valkoiset lumihiutaleet, jotka hiljalleen tippuvat lumiseen maahan. Saatamme yhtyä laulamaan lempi joululauluamme ennen ihanan ruokailun aloittamista. Kaikki istuvat rauhassa pöydässä nauttien herkuista pitkään. Ruokailun jälkeen avataan lahjat, jotka kaikki ovat toivottuja ja pitkällä harkinnalla hankittuja. Mikä rauha ja tyyneys täyttävät koko talon. Ja sitten tanssitaan iloisesti kuusen ympärillä.

Realismia: Kukaan ei ehdi hakea musiikkia soittopeleistä, koska lapset pelaavat niillä, eikä radiota enää soiteta. Vettä sataa mustaan maahan. Ruuat hankittiin, varaa ei ollut herkkuihin. Mennään valmiilla laatikoilla, joista kukaan ei pidä. Viiniä riittää, vanhemmat rentoutuvat riitelemään. On kiire avaamaan lahjat, pettymyksiä täynnä. Ovatko kuitit tallessa, pitää vaihtaa joulun jälkeen, jolloin sama lahja on puolet halvempi ja harmittaa. Ei halattu kertaakaan, ei laulettu lauluakaan.

Vääränlaiset odotukset aiheuttavat meille stressiä. Tavoittelemme jotain, mihin emme voi itse 100% vaikuttaa ja kun se ei toteudu,pettymys ja turhautuminen ovat pinnassa. Taas yksi odotuksia ja pettymyksiä täynnä oleva joulu joutuu muistoihin. Miten nuo pettymykset voisi estää? Tässä viisi vinkkiä viettää parempi joulu:

 1. Stressi ja paha mieli on tarttuvaa, mutta yhtä lailla myös hyvä mieli. Tee päätös itsesi kanssa, että koitat mahdollisimman hyvin, vaikka vain viisi minuuttia kerrallaan, kokea sisäistä rauhaa ja iloa stressin,suorittamisen ja ulkoisten odotusten sijaan. Sinun rauhasi ja ilosi tarttuvat muihinkin!
 1. Kokoonnutaan perheen kesken (tai kenen kanssa joulua onkaan suunniteltu vietettävän) viimeistään pari päivää ennen jouluaattoa. Kysytään kaksi kysymystä, joihin jokainen vastaa iästä huolimatta.
   1. Mikä sinulle on merkittävintä joulun vietossa?
   2. Miten sinä tuet perhettä siinä, että tämä asia toteutuu?
 1. Suunnitellaan jouluateria yhdessä ja jaetaan jokaiselle vastuu jostain osa-alueesta. Ei ole pakko olla ruokia, joista kukaan ei pidä. Tehdään yhteinen sopimus myös niistä asioista, mitä aattona ei toivota kenenkään tekevän.
 1. Jokainen lupaa olla odottamatta toisen käytöksestä, sanomisista ja toiminnasta mitään. Ainut odotus saa olla itselle: Mitä minä voin tehdä tämän joulun eteen, jotta siitä saadaan paras mahdollinen?
 1. Kun jokin asia hermostuttaa tai pettymys nousee mieleen, sano: kiitos tästä joulusta. Ymmärsin itseäni taas enemmän.

Jos kuitenkin pelottaa, että joulun jälkeen pettymys kalvaa mieltä, parisuhteen ongelmat pukkaavat pintaan, vuorovaikutus tökkii, kumppani toimii mielestäni väärällä tavalla, eikä rakkautta ole ilmassa, parisuhde ilmeisesti kaipaa joulun toimintaa laajempia toimenpiteitä.

Silloin on aika sukeltaa omien uskomusten tutkimiseen, omien mallien löytämiseen ja omien juurien kaivamiseen. Sieltä löytyy aarteita omien odotusten, halujen ja toiveiden ymmärtämiseen ja toiminnan muuttamiseen parisuhdetta palveleviin malleihin. On paljon tehtävissä, jotta ainakin seuraava joulu olisi parempi. Tietoa, harjoituksia, ymmärrystä ja työkaluja löytyy verkkokurssilta Tutkimusmatka parisuhteen takkuihin – Erotako vai ei. Hanki se jo nyt lahjaksi itsellesi, kumppanillesi tai yhteiseksi kurssiksi matkalle parempaan parisuhteeseen ja odotusten mukaisiin jouluihin. Kurssi alkaa uuden vuoden alussa 7.1.2017.

Joululukemiseksi suosittelemme Alexander Loydin Rakkauden periaate -kirjaa, jonka avulla löydät itsellesi oikeanlaiset stressittömät tavoitteet ja opit kulkemaan rakkauden viitoittamaa tietä.

Miia Huitti ja Leena Koivu

[/fusion_text]

Kommentoi!

kommenttia