• Etusivu
  • Blogit
  • Käyttääkö Dalai Lama näitä 5 vinkkiä, kun hän tapaa presidentin?

Käyttääkö Dalai Lama näitä 5 vinkkiä, kun hän tapaa presidentin?

No nyt innostuin Harvardin psykologi Amy Cuddyn tuoreesta tutkimustuloksesta.

Cuddyn mukaan arvioimme toisen ihmisen kahden kriteerin perusteella. Kysymme itseltämme: ”Voinko luottaa henkilöön?” ja ”Voinko kunnioittaa henkilöä?”.

Käytännössä nämä kriteerit tarkoittavat lämpöä ja pätevyyttä.

Rupesin miettimään, että kumpaa minä ajattelen mennessäni treffeille tai tavatessani uuden asiakkaan. Kumpaa sinä mietit mennessäsi esimerkiksi työhaastatteluun?

 

Erityisesti työelämässä huolehditaan usein ensisijaisesti pätevän vaikutelman antamisesta. Haluan osoittaa, että olen fiksu ja riittävän kyvykäs hoitamaan työtehtävät. Uskotaan, että se on tärkeintä.

Pätevyys onkin tärkeä kriteeri. Näistä kahdesta kriteeristä luottamusta synnyttävä lämpö on kuitenkin tärkeämpi. Miksi?

Ihminen on laumaeläin. Evoluution saatossa me emme olisi selvinneet lajina ilman yhteistyötä, joka rakentui luottamukselle.

 

Arvioimmekin ensin luottamuksen. Vasta luottaessani ihmiseen koen myös hänen pätevyytensä myönteisenä. Sen sijaan ilman lämpöä pätevyys voi tuntua manipulatiiviselta tai luotaantyöntävältä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Esimerkiksi työhaastattelun lopputulos voi koitua karuksi yllätykseksi pätevällekin tyypille, joka ei saakaan työpaikkaa, koska haastattelija ei oppinut tuntemaan häntä tai luottamaan häneen ihmisenä.

Vastaavasti erinomainen kandidaatti saattaakin kieltäytyä hyvästä työpaikasta, koska toinen työnantaja välitti huomattavasti arvokkaampaa lämmön ja luottamuksen ilmapiiriä.

 

Pätevyydestä huolehtiminen voi koitua esteeksi myös meille itsellemme. En välttämättä pyydä apua, sillä en halua osoittaa heikkouttani. Saatan myös jättäytyä pois sosiaalisesta tilanteesta, jossa koen pätevyyteni uhatuksi.

Kaksi viikkoa sitten minulle meinasi käydä näin. Eräs idolini, yksi myötätunnon ja kukoistavien organisaatioiden kärkitutkijoista maailmassa, oli käymässä Suomessa ja minulle tarjoutui mahdollisuus viettää iltapäivä hänen kanssaan kaksin. Mahaani väänsi ajatus, etten mahdollisesti osaisi keskustella omasta tutkimuksestani niin pätevästi kuin haluaisin. Hetken ajattelin paeta tilanteesta. Muistin kuitenkin, että inhimillinen lämpö on ensisijaisen tärkeää. Tämä vapautti minut kohtaamaan idolini ihmisenä, mikä synnytti luottamusta välillemme niin, että uskalsin keskustella avoimesti myös keskeneräisistä kysymyksistäni. Nyt minulla on yksi oman alani parhaista asiantuntijoista tukenani. Yhteistyömme jatkuu ja tapaamme seuraavan kerran maaliskuussa.

 

Miten lämpöä ja luottamusta sitten synnytetään kohtaamisessa?

Aloita näistä viidestä stepistä:

  1. Valitse ystävällinen asenne. Jos mietit mielessäsi, että puolet ihmisistä eivät ansaitse ystävällisyyttäsi, miten luulet pystyväsi välittämään aitoa lämpöä ympärillesi? Perusasenteesi ihmisiä kohtaan on kaiken a ja o. Valitse uskoa, että jokainen ihminen ansaitsee ystävällisyyttä. Valitse nähdä toisessa ihmisessä hyvää ja etsi toisesta ihmisestä samanlaisuutta.
  2. Pyri olemaan aito. Lopeta tärkeily ja jätä teennäisyys narikkaan. Jos puheliaisuus, halailu tai hymyileminen ei ole sinun juttusi, hyvä niin. Se ei estä sinua olemasta ystävällinen, läsnä ja kiinnostunut omalla tavallasi. Se riittää ja välittää viestin vieläpä parhaiten. Anna toisen oppia tuntemaan sinut.
  3. Hengitä kolme kertaa rauhallisesti ja syvään. Hengitys voi kuulostaa kepposelta vinkiltä, mutta odotas, kun pääsen vaikka erillisessä kirjoituksessa avaamaan hengityksen vaikutukset aivoihimme ja kehoomme. Hengitys on varmasti paitsi helpoin ja nopein myös tehokkain tapamme rauhoittaa sydämensykkeemme, avata ja avartaa mielemme sekä valmistaa kehomme sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tunnistamme esimerkiksi toisen ihmisen tunnetiloja tehokkaammin rauhoitettuamme itsemme uloshengityksen voimalla.
  4. Ole läsnä. Tämä voi jälleen tuntua yksinkertaiselta itsestäänselvyydeltä. Lyön vetoa, että meistä suurimmalla osalla on kuitenkin varaa parantaa tässä. Jos se on niin yksinkertaista, niin tee niin sitä suuremmalla syyllä. Läsnäolo rauhoittaa ja luo turvallisuutta. Se antaa toiselle olon, että olet häntä varten ja että hän on sinun huomiosi ja aikasi arvoinen. Itse asiassa ollessasi läsnä saatat antaa toiselle olon, että hän saa enemmänkin aikaasi kuin todellisuudessa saa.
  5. Ole kiinnostunut. Ihan ensimmäiseksi, miltä sinusta tuntuu, kun toinen ihminen ei ole tippaakaan kiinnostunut siitä, mitä sinä puhut? Mieti vastaavasti, miltä sinusta tuntuu, kun toinen on aidosti kiinnostunut siitä, mitä kerrot. Todennäköisesti aika innostavalta ja energisoivalta. Tiedosta tämä vaikutus ja harjoita kiinnostuksen osoittamista tietoisesti. Se on valinta. Esimerkiksi, kun kysyt, miten toisen päivä on mennyt, kuuntele, kommentoi ja esitä mahdollisia lisäkysymyksiä. Ylipäänsä kuuntele ja kysy ennemmin kuin puhu. Äläkä ainakaan vilkuile puhelintasi tai muita ihmisiä ympärilläsi.

 

Käyttääkö Dalai Lama näitä viittä vinkkiä, kun hän tapaa uuden ihmisen? Minulla ei ole aavistustakaan. Mutta henkilönä, joka tapaa työkseen useita uusia ihmisiä, kuten presidenttejä ja arvovaltaisia johtajia, joilla ei ole välttämättä 10 minuuttia enempää aikaa, hänen on pakko luoda lämpöä ja luottamusta nopeasti. Vaikka minulla ei ole omakohtaista faktaa siitä, että Dalai Lama käyttäisi juuri näitä viittä vinkkiä, uskallan väittää 100% varmuudella, että hän käyttää. On hän toki kirjoittanut niistä itsekin kirjoja. Ja onhan hän maailman merkittävin myötätunnon puolestapuhuja.

Lämpö ja luottamus ovat juuri yksi tärkeä osa myötätuntoa. Myötätunto on kykymme kokea yhteyttä toiseen ihmiseen. Yhteyden kokeminen taas on yksi ihmisen päämääristä elämässä. Siksi tällainen yhteyden kokeminen synnyttää muun muassa lämpöä ja luottamusta.

 

Olen lauantaina puhumassa myötätunnon voimasta Viisas elämä –messuilla klo 13. Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan. Täällä tietoa luennosta.

Mitä ajatuksia sinulle heräsi lämpöön ja pätevyyteen liittyen? Kuulen mielelläni ajatuksistasi ja kokemuksistasi kommenteissa alla.

 

Myötätunnolla,

Miia

Kommentoi!

kommenttia