Kirjan syntymä muutosten virrassa

Muutosten matkassa

Tuskin kukaan on voinut välttyä huomaamasta voimallista muutosten aikaa, jossa nyt elämme. Vaikkei omassa elämässä ehkä tapahtuisi paljonkaan, vaikuttavat ulkopuolella tapahtuvat muutokset meihin enemmän kuin ehkä ymmärrämmekään. Muutokset sinänsä eivät ole uusi ilmiö, mutta uutta on se, että niitä tapahtuu nyt monella tasolla samaan aikaan ja valtavalla nopeudella. Se juuri tekee tästä ajasta hyvin erityislaatuisen. Uskon, että tämä on vasta alkua ja selviytyäksemme tässä uudessa ajassa on meidän herättävä kyseenalaistamaan ja tarkastelemaan itseämme ja elämäämme totutusta poikkeavasta näkökulmasta.

Mielestäni kolme tärkeää taitoa ovat elinehtona mielekkääseen elämään tässä uudenlaisessa maailmassa:

  1. läsnä oleminen
  2. aito itsensä tunteminen
  3. kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä

Jokainen näistä teemoista pitää sisällään monia puolia, joita kirjassani käsittelen höystettynä omilla kokemuksilla ja käytännönläheisillä esimerkeillä. On tullut aika ottaa merkittävä askel elämässä ja viedä tieto ajatuksen tasolta käytäntöön! Teoria yksin ei enää riitä, vaan käytäntö ratkaisee.

Kirjan synnytys

Vaikka olen jo muutaman vuoden kirjoittanut blogeja ja kirjoittaminen on aina ollut minulle oleellinen tapa ilmaista itseäni, en ollut koskaan unelmoinutkaan kirjan kirjoittamisesta. Koko kirjaprojekti alkoi vähän yllättäen ja on ollut hyvin nopea. Niin vain kävi, että yksi asia johti toiseen ja muutamien keskustelujen jälkeen kädessäni oli kirjasopimus. Kirjan nimeksi valikoitui noin 50 vaihtoehdon joukosta: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa

Tekstin tuottaminen sinänsä oli vaivatonta, sillä aihe on vuosien omakohtaisten kokemusten jälkeen enemmän kuin tuttu. Erityisen tarkkaan piti kuitenkin miettiä varsinkin henkilökohtaisten esimerkkien jakamista: mitä sanoja käytän ja millä tunnetilalla kirjoitan? Käsi on sydämen jatke ja kirjoittajan energia välittyy tekstin kautta. Lisäksi omien kokemusten avaaminen altistaa haavoittuvuudelle, josta myös paljon kirjassa puhun.

Aikataulu oli tiivis – aikaa kirjan kirjoittamiseen jäi lopulta vain reilut kaksi kuukautta, mikä on todella vähän. Järkytys oli, kun ensimmäisen kerran sain takaisin oikoluettuna olleen tekstin. Sitä luulee osaavansa kielioppia ja nokkelia ilmaisuja, mutta niin vain oli punakynä heilunut ja korjattavaa oli yllättävän paljon. Mahtavan kannustava kustannustoimittaja lohdutti, että se on ihan normaalia. Kun sitten parin kuukauden päästä tuli ensimmäinen taittoversio näytille, iski tyypillinen kirjoittajatauti, itsekriittisyys, uudelleen: tuonkin asian olisi voinut toisin ilmaista ja miksen tätä asiaa ole ollenkaan maininnut jne. Siinä kohtaa pääsivät taas omat opit koetukselle.

Virtauksessa

Ajan hengestä kertoo se, että jopa tässä lyhyessä muutaman kuukauden ajassa moni asia on ehtinyt muuttua. Jos nyt aloittaisin kirjoittaa samaa kirjaa uudelleen, olisi teksti osittain hyvinkin erilaista. On kuitenkin osattava olla armollinen itselleen ja päästää irti, kun on sen aika. Kirjan yksi viesti on: hyväksy tilanne niin kuin se on tai hyväksy vastuu tilanteen muuttamisesta! Tätä lausetta haastetaan elämässä toistuvasti koko ajan. Linjassa oleminen tarkoittaa juuri tuota hyväksymistä, suostumista ja antautumista elämän virtaan.

Niinpä minä hyväksyn tilanteen sellaisena kuin se on: tämä on nyt ensimmäinen kirjani ja toivon, että se löytää oman lukijakuntansa. Toivon, että kirja palvelee heitä, jotka kaipaavat apua, tukea ja työkaluja omaan muuttuvaan elämäänsä nyt ja myös jatkossa. Parasta, mitä voi tehdä, on itseään kuunnellen asettautua myötävirtaan muutosten kanssa.

Viisas Elämä –messuilla

Pidän Viisas Elämä –messuilla luennon Miten elät linjassa muutosten kanssa? la 10.9. klo 11.00.  Siellä on myös uunituore kirja myynnissä. Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan ja jakamaan ajatuksia!

Tavataan Tampereella!

Kaija

Kommentoi!

kommenttia