Kohti lempeää elämää – miten ja miksi?

Lempeys on elämäntapa, jonka puolesta henkiset opettajat ovat puhuneet jo tuhansia vuosia. Se on aivan henkisyyden ytimessä – yhteisen ihmisyytemme perusta.

Kun kerron olevani henkisen kasvun ohjaaja ja myös kirjoittavani paljon henkisestä kasvusta (kuten juuri äsken kirjan), minulta kysytään aina välillä, mitä se henkisyys oikein on. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Henkisyys mielletään joko epäilyttäväksi kristallien ja tarotkorttien parissa hörhöilyksi tai yleväksi hymistelyksi, joka ei tavallista tallaajaa juuri kosketa. Jotain suurta, epämääräistä ja arjesta irrallaan olevaa sen joka tapauksessa täytyy olla.

 

Henkisyys arjessa

Oikeasti henkisyys on arkista, tavallista ja luonnollista. Se on jokapäiväisiä valintoja, päätöksiä ja pieniä tekoja. Siitä saa harvoin kiitosta ja glooriaa, ja miksi saisikaan, sillä jokainen etenee henkisellä polulla ihan itsensä vuoksi.

Minulle henkisyys tarkoittaa ennen kaikkea kirkasta, avointa yhteyttä omaan, todelliseen itseen – jatkuvaa oman sydämen ja korkeamman minän ohjauksen kuulostelua ja sen toteuttamista ihan arkielämässä. Se on mitä suurimmassa määrin myös elämään luottamista ja oman keskeneräisyyden hyväksymistä: sitä, ettei pelkää, syyttele, tuomitse ja pyri kontrolloimaan, vaan pikemminkin kohtaa rohkeasti ja avoimesti elämän kulloinkin tarjoamat opetukset ja suhtautuu itseensä lempeästi niitä tutkaillessaan, kasvaessaan ja oppiessaan.

 

Trendikäs lempeys

Niin, se lempeys. Luin juuri jostain, että lempeys on trendikästä. Hihii! Mahtavaa, jos niin on, ja varsin ymmärrettävää: näinä rankkoina aikoina lempeyttä tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan. Itselleni lempeys on kuitenkin jotain muuta kuin ohimenevä ilmiö (totta puhuen uskon tämän ”trendin” muutenkin tulleen jäädäkseen – on sen aika, vihdoinkin, onneksi). Lempeys on elämäntapa, jonka puolesta suuret henkiset opettajat ovat puhuneet jo tuhansia vuosia. Se on aivan henkisyyden ytimessä – oikeastaan koko yhteisen ihmisyytemme perusta. Se on itsen ja toisten hyväksymistä, rakkautta, myötätuntoa, anteeksiantoa, luottamusta, ymmärrystä – kaikkea sitä, mitä täällä olemme oppimassa ja harjoittelemassa.

Arjen henkisyys – tai lempeys – on vaikkapa sitä, että hymyilee toiselle ja toivottaa hyvää huomenta. Se on sitä, että neuvoo rasittavaa tumpeloa rauhallisesti tai odottaa kärsivällisesti, että raivostuttava hidastelija saa lukuisat tavaransa koottua. Se on sitä, ettei kiukuttele omaa huonoa tuultaan ympäriinsä, kiilaa jonossa muiden ohi tai rähise työtään tekevälle asiakaspalvelijalle. Se on syvää tietoisuutta siitä, että maailmaan mahtuu muitakin kuin minä ja että me kaikki olemme vieläpä yhtä arvokkaita. Arjen henkisyys – lempeän elämä perusta – ei ole isoa, vaikeaa ja abstraktia vaan pientä, yksinkertaista ja konkreettista.

Älä tee toisille sellaista, mitä et haluaisi itsellesi. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kiitos. Ole hyvä. Anteeksi. Annas kun minä autan. Tässä on vapaa paikka. Tuo taitaa olla sinulle liian painava, minä voin kantaa.

Ei se sen kummempaa ole.

Toisin kuin joskus ajatellaan, lempeys ja ystävällisyys eivät kerro heikkoudesta, tyhmyydestä ja naiiviudesta, vaan viisaudesta ja vahvuudesta. Meidät on luotu auttamaan, tsemppaamaan ja tukemaan toisiamme. Olemmehan yhtä. Lempeys tekee maailmasta paremman, rakkaudellisemman paikan. Mikä voisi olla tärkeämpää?

 

Keskeneräisyyden hyväksyminen

Myös lempeys itseä kohtaan on äärimmäisen tärkeää. Kun ymmärrämme, ettemme ole täydellisiä ja teemme virheitä, hyväksymme epätäydellisyyden ja virheet muissakin ihmisissä. Elämässä on valoa ja pimeyttä, iloa ja surua, onnistumista ja epäonnistumista. Erehdymme, unohdamme, sähläämme. Ei se mitään. Niin tekevät muutkin. Se kuuluu asiaan.

Tarvitset lempeyttä erityisesti silloin, kun joudut kohtaamaan oman pimeän puolesi: pelkosi, ahdistuksesi, surusi, valheesi, kipeät haavasi. Se kuuluu väistämättä henkiseen etenemiseen ja saattaa joskus tuntua loputtomalta vaeltamiselta pimeässä. Silloin on tärkeää muistaa, että et ole tuo pimeys. Päinvastoin: siihen sukeltaessasi lähestyt koko ajan aitoa hyvyyttäsi ja kirkkauttasi.

Ole siis kiltti itsellesi, kun kasvat. Vaikeudet, esteet ja haasteet ovat tilaisuuksiasi luopua vanhoista, pinttyneistä ajatusmalleistasi ja oivaltaa itsestäsi ja elämästäsi jotain uutta. Kun tunnet itsesi epävarmaksi tai lannistuneeksi, pysähdy hetkeksi. Arvosta työtä, jota teet itsesi hyväksi. Ihan pian saatat oivaltaa jotain, joka kantaa sinua taas pitkän matkaa eteenpäin.

 

Lempeämpi maailma

Kun hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, elämäsi alkaa muuttua. Oman epätäydellisyytesi hyväksyminen antaa muillekin luvan olla oma itsensä – ja lisäksi se antaa muille mahdollisuuden tukea ja auttaa sinua siinä, missä et ole täydellinen. Avaudut elämälle ja toisille ihmisille tavalla, joka ei täydellisen julkisivun takaa ole mahdollinen.

Kun opit suhtautumaan itseesi ja toisiin lempeästi, pelko alkaa muuttua rakkaudeksi, tuomitseminen ymmärtämiseksi, vaatiminen vastaanottamiseksi, kireys levollisuudeksi, kiire rauhaksi. Päivä päivältä sinun on helpompi nähdä asiat sellaisina kuin ne oikeasti ovat, kuulla sydämesi ohjausta, toimia oikein.

Koska lempeys on kaiken perusta ja koska se silti arjen pyörityksessä usein unohtuu, kirjoitin ensimmäisen kirjani juuri lempeydestä. Lempeän elämän käsikirja säätäjille on tarkoitettu sinulle, joka haluat ottaa askelia kohti itsesi hyväksymistä, aitoutta ja rennompaa arkea. Sen opastuksella rauhoitut kuulostelemaan sydäntäsi, muistat sisäisen viisautesi ja voimasi ja löydät luottamuksen itseesi ja intuitioosi. Kirja ohjaa pois ankaruuden, vaatimuksien, kiireen ja suorittamisen kierteestä iloisempaan, mielekkäämpään ja lempeämpään elämään. Voit nyt tilata sen täältä.

Olet myös lämpimästi tervetullut maksuttomaan Lempeän elämän iltaan Shine On Books And Goodsiin keskiviikkona 1.11. klo 18! Löydät tapahtumasta lisätietoa  ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille on juuri ilmestynyt Viisas elämä -sarjassa. Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, ohjaa workshoppeja ja tekee intuitiivisia kosultaatioita Iloinen Aura -vastaanotollaan Vallilassa. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan inspiroivia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi

Kommentoi!

kommenttia