Kuinka masennuksesta tuli kansantauti?

masennus-200Aku Kopakkala on psykologi, jonka ura sai odottamattoman käänteen noin vuosi sitten, kun Mehiläinen päätti irtisanoa kuntoutusjohtajana työskennelleen Kopakkalan Ylen MOT-ohjelmassa esiintymisen jälkeen. Kopakkala oli esittänyt ohjelmassa nykyistä masennuslääkehoitoa kyseenalaistavia mielipiteitä.

Irtisanominen nostatti kohun, jonka aikana pohdittiin, mikä on suurten lääkefirmojen asema nykyisessä masennuksenhoitokäytännössä, ja kritisoitiin vastaavanlaisten irtisanomisten vaarantavan tieteellistä keskustelua. Heräsi kysymys, miksi vaihtoehtoisia hoitomuotoja kannattavaan ihmiseen suhtauduttiin näin jyrkästi? Kopakkala päätti pukea näkemyksensä kirjalliseen muotoon, ja tuloksena on toukokuussa 2015 Basam Booksilta ilmestyvä kirja Masennus – suuri serotoniinihuijaus.

Mitä nykyinen hoitokäytäntö kertoo ajastamme?

Kopakkala kertoo kirjastaan päivä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat on uutisoinut hänen Mehiläiselle osoittamistaan korvausvaatimuksista, joissa hän syyttää Mehiläistä työsuhteen perusteettomasta päättämisestä:

”Kirjani muodollinen sisältö on seuraava: Nykyään käytettävillä masennuslääkkeillä ei ole lumeen ylittävää kliinisesti merkityksellistä positiivista vaikutusta. Sen sijaan nykyisillä masennuslääkkeillä on ankaria sivuvaikutuksia. Masennuksen hoidon tulisi olla aina yksilöllistä.”

Kopakkala on tutkinut aihetta pitkään ja päätynyt kysymykseen: Mitä nykyinen suhtautuminen masennukseen ja sen hoitoon kertoo ajastamme? Miksi hyväksymme tyynesti lääkehoidot, vaikka lääkkeidenkäyttö ja yritykset vieroittautua lääkkeistä ovat johtaneet moniin traagisiin ihmiskohtaloihin?

”Nykyinen lääkehoitokäytäntö liittyy meidän käsitykseemme elämästä. Meistä on tullut kuluttajia, jotka ulkoistavat tunteensa seuraamalla toisten ihmisten elämää esimerkiksi televisiosta ja netistä. Jos koemme ikäviä tunteita, haluamme, että joku hoitaa ne nopeasti pois meistä.”

Tietotulva ja oman elämän merkityksellisyys

”Masennusproblematiikka syntyy siitä, että jäädään odottamaan ulkopuolelta ojennettuja ohjeita ja arvoja. Nykyisessä tietotulvayhteiskunnassa on vaikeaa kokea merkityksellisyyttä omassa elämässään. Joskus muinoin yksilö pystyi vaikuttamaan saamaansa tietomäärään, ja silloin myös osattiin kohdata yhteisössä vieraampiakin ihmisiä, esimerkiksi vanhassa kotipaikassani kuulumisia vaihdettiin ja vointia kyseltiin naapureiden kesken.”

”Nykyisin saamme television ja netin kautta tietoomme hirveän paljon asioita, näemme ja kuulemme ahdistavia uutisia kaukaa maailmalta. Kaiken tämän keskellä voi havahtua huomaamaan, kuinka vaikeaa on vaikuttaa asioihin, joita tapahtuu jossain kaukana. Oman elämän merkityksellisyys vähenee, kun huomaa kyvyttömyytensä tehdä asioille jotain.”

Perusoptimismin ja mission tärkeys

Kopakkalan mukaan masennus on tila, jossa yksilö menettää kykynsä ylläpitää perusoptimismia. Tuo perusoptimismi on usein jopa harhanomaista, mutta se pitää yllä toivoa ja elämänvoimaa. Ma-sennukseen vaipuvasta ihmisestä tulee aluksi realisti ja lopulta pessimisti.

Tällaiseen tilanteeseen voi päätyä monta kautta. Se voi olla pitkäaikaisen unettomuuden seurausta tai johtua elämän tasapainon horjumisesta, terveellisten elämäntapojen unohtumisesta tai positiivisen tulevaisuudenkuvan menettämisestä.

Kysymys on Kopakkalan mukaan myös siitä, onko onnistunut löytämään elämälleen mission eli oman elämäntehtävänsä ja tarkoituksensa. Hän uskoo, että ihmisellä on mahdollisuus päättää ja määritellä oma missionsa, ja silloin monet ikävätkään asiat eivät tunnu niin pahoilta tai raskailta. Ennenvanhaan tavoitteita oli yksinkertaisempi määritellä: rakennan talon tai hankin itselleni työn, jolla elätän perheni. Nykyihmisellä vaihtoehtoja ja -polkuja on lukemattomia.

”Olen onnekseni löytänyt oman missioni ja koen vahvasti, että minulla on oma tarina kerrottavani. Ongelma onkin monesti se, että harhautuu noudattamaan toisten asettamia tavoitteita. Silloin ihminen jää odottamaan, että joku toinen kuvittaa hänen tarinansa. Masennus on loppujen lopuksi luopumista oman elämänsä tekijyydestä.”

”Olisi muistettava Goethen sanat: Etten vain eläisi elämää, vaan myös loisin sitä.”

Aku Kopakkalan kirjan Masennus – suuri serotoniinihuijaus julkistamistilaisuus pidetään 22.5.2015 klo 12-16 Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12, Helsinki). Tilaisuus on kaikille avoin.

Tarkemmat tiedot tilaisuudesta täällä: Kirjan julkistamistilaisuus

Liity tapahtuman Facebook-eventiin ja tue tärkeän aiheen esille pääsyä: Facebook-tapahtuma Kopakkalan kirjan julkistamistilaisuus

Kirja nyt saatavilla hyvinvarustelluista kirjakaupoista! Voit tilata sen myös täältä: www.basambooks.fi

Kommentoi!

kommenttia