Kuoleman kauneus

Lähtö Lähenee 

Äidin lähtö tästä ajasta ja maailmasta lähenee. Kahdessa viikossa omatoimisesta vireästä vanhuksesta, joka kävi päivittäin rappukävelyllä kolmannesta kerroksesta alas ja ylös, on tullut täysin autettava. Pääosin hän vain nukkuu. Pienikin liikkuminen, jopa sukkien jalkaan laittaminen hengästyttää niin, että siitä toipuminen vie 10-15 minuuttia. Lääkärin mukaan sydän vetelee viimeisiään.

Entisestään huono kuulo on muuttunut lähes olemattomaksi. Yhtäkkinen uusi rooli omashoitajana on osoittautunut kokopäivätyöksi. Se vaatii jatkuvaa valppaana olemista, pientenkin muutosten huomioimista ja intuitiivista herkkyyttä. Hetkittäin on kärsivällisyys kovilla. EI saisi hermostua, mutta joskus vain niin käy, kun monien levottomien öiden jälkeinen väsymys puskee läpi. Vaikka äiti on nyt pääosassa, itseäänkään ei saa unohtaa: on muistettava olla armollinen itselleen, hyväksyttävä oma inhimillisyys.

Rauha kaiken keskellä

Luopumisen, hyväksymisen, avuttomuuden, lempeyden, turhautumisen ja rakkauden tunteet myllertävät sisällä. Kuten myös suru ja vihaisuus: miten äidin kokemat kivut enää häntä, 93-vuotiasta muka jalostavat? Eivät mitenkään! Eikö hän saisi vain levätä ja kun hänen aikansa on tullut, niin nukahtaa rauhassa? En tiedä, olenko koskaan ennen tällaista kokenut. Niin monenlaisia tunteita liikuskelee samaan aikaan limittäin, lomittain ja päällekkäin. Ja silti, kaikkein päällimmäisenä – tai syvimpänä – on ihmeellinen rauha.

Se rauha on niin kaikenkattava, että se ikään kuin ottaa syliinsä nuo kaikki muut tunteet. Se kannattelee ja ympäröi myös tämän tilan, missä kaikki nyt tapahtuu. Rauhaa tukee syvä luottamus siitä, että kaikki on juuri niin kuin kuuluukin olla. Tämä on yksi asioista, mikä ei ole minun käsissäni. Voin vain pyytää itseäni suuremmilta voimilta voimaa ja apua, että mua ohjataan toimimaan oikein. Että osaan tehdä parhaani, olla läsnä ja tarvittaessa hälyttää ambulanssin paikalle, kun raju kipukohtaus ottaa tiukan otteen. Olen myös huomannut, että päivittäin antamani Reiki-hoito rauhoittaa.

Tutustumisretkellä rajan takana

Elämän hauraus ja haavoittuvuus ovat läsnä joka hetki. Koska vain voi olla viimeinen henkäys. Välillä tulee mieleen muistoja. Enimmäkseen on vain tämä hetki. Ihmeellisellä tavalla kaikki tuntuu täyteläiseltä: elämä on tässä ja nyt kaikessa karuudessaan ja hienoudessaan. Koen hetken ainutlaatuisuuden joka solullani. Tiedän, että jotain todella suurta on tapahtumassa ja saan olla osana tuota kokemusta.

Lähestyvän kuoleman kauneus on käsinkosketeltava ja tunnen suurta kiitollisuutta saada olla saattamassa rakkaan ihanan äitini valoon. Toiseen maailmaan, jossa hän hetkittäin selvästi käy tutustumisretkellä. Kun osa hänestä käväisee rajan takana, hän todellakin on muissa maailmoissa. Keho vielä täällä, mutta muuten jossain muualla.

Elämä ja kuolema ovat juuri nyt yhtä aikaa tosi läsnä. Se on ihmeellinen, kunnioitusta herättävä tila, jossa on pyhyys mukana. Jollain selittämättömällä tavalla kuolema näyttäytyykin nyt kauniilta. Täysin luonnolliselta osalta elämän kulkua. Kun on elänyt pitkän täyden elämän, saa hyvillä mielin siirtyä lepoon.

Elämän sykli

Elämän sykli ilmenee ihmeellisellä tavalla: äiti on saattanut minut maailmaan ja nyt on minun vuoroni saattaa hänet maailmasta. Se on suuri kunnia!

Ei ole itsestään selvää, että sekä lähtijä, että jäävä saavat näin valmistautua siirtymään. Jotenkin tämä tuntuu tosi tarkoitukselliselta, ennakkoon sovitulta. Jos jotain karmallista välillämme on ollut, on se nyt loppuunkäsitelty. Velat on maksettu, olemme sujut puolin ja toisin. Molemmat vapaita jatkamaan matkaa niin kuin käsikirjoituksiimme on kirjoitettu. Kiitos, kiitos, kiitos!

Tähän lopuksi jaan muutama kuukausi sitten kirjoittamani runon nimeltään SAATTELEMASSA

Olet jälleen hiipunut askeleen kauemmas.
Lähemmäs tuonpuoleista. Kohti taivaskotia.
Valmistelet matkaasi, valmistelet siirtymääsi.
Valmistelet minua.

Tiedän, että näin kuuluu olla.
Silti sattuu. Niin kovasti sattuu etääntyminen rakkaasta.
Olet jo kauan tehnyt lähtöä.
Havainnut voimiesi hiipuvan,
muistisi heikentyvän, ymmärryksesi hälvenevän.

Et ole enää aikoihin ollut se, jona sinut tunsin.
Osamme ovat jo kauan sitten vaihtuneet.
Sinä äiti, minä lapsi.
Nyt sinä lapsi, minä äiti.

Toivon sydämestäni, että rauha saattelee sinut
Lempeän uneen, jota niin kovasti jo kaipaat.
Kun aika on oikea.
Olet sen ansainnut. Olet täyteläisen elämän elänyt.
Olen sinulle ikuisesti kiitollinen.
Olet rakas nyt ja aina.

HYVÄÄ OLOA LAHJAKSI: Light Ascension Reiki on ihanan lempeä, eheyttävä ja energisoiva energiahoitomuoto kenelle tahansa. Nyt jouluhintaan lahjaksi paketoitu kolmen kerran setti itselle tai läheiselle lahjaksi!    

Kommentoi!

kommenttia