Kuuntelemisen taito

Kuuntelemisen taito. On ihmisen perustarve tulla kuulluksi. Kuunteleminen kertoo: olen tässä, et ole yksin, välitän sinusta, minulla on sinulle aikaa.

Tänä kesänä olen reissuillani tavannut paljon erilaisia ihmisiä, ja jostain syystä kuuntelemisen taito on noussut  erityisen tärkeäksi.

Osaa porukasta en ollut nähnyt pitkään aikaan ja osalla on muuten ollut paljon kerrottavaa; ehkä olen myös itse jostain syystä ollut valmis kuuntelemaan.

Se on kannattanut. Kun malttaa hetkeksi sulkea oman suunsa, saa kuulla toisten suusta koskettavia, osuvia ja riemastuttavia huomioita.

Kärsimättömyyteen taipuvaiselle kuuntelemisen taito ei ole itsestäänselvyys. Aina en millään jaksaisi kuunnella pitkiä, polveilevia tarinoita vaan haluaisin hypätä suoraan loppuratkaisuun: saisko lyhennetyn version? Niin, oliks tässä joku pointti?

Usein pointti taitaa olla ihan vaan se, että malttaa antaa toisen kertoa tarinansa rauhassa loppuun.

Liian usein kuuntelemme vastataksemme, emme kuullaksemme, ja mietimme jo kuunnellessa seuraavaa nokkelaa kommenttiamme.

Miehet pyrkivät kuunnellessaan usein ratkaisemaan ongelmia; se on heidän (sinänsä looginen) tapansa auttaa, kun he kuulevat jonkun kertovan ongelmistaan. Nainen puolestaan haluaisi lähinnä vain purkaa tunteitaan ymmärtäväiselle kuulijalle, joten ongelmanratkaisijan neuvot eivät aina ilahduta.

Olen huomannut, että mieheltä kannattaa pyytää ihan suoraan: voitko nyt vain nyökkäillä ja päästellä myötätuntoisia ääniä, ei tarvitse keksiä ratkaisua? Toimii, vaikka molempia naurattaakin.

On ihmisen perustarve tulla kuulluksi. Kuka kaipaa saarnaajaa tai ylipirteää motivaatiopuhujaa, jos on paha olla? Paljon tärkeämpää on, että joku kuuntelee, on läsnä, kohtaa aidosti, antaa tilaa.

Työssäni auratulkitsijana olen myös kerran toisensa jälkeen huomannut, että ihminen tietää lähes aina jo kysyessään vastauksen itse, kunhan saa pohtia asiaa hetken rauhassa jonkun kanssa. Silloin toisen tehtävä on tavallaan toimia peilinä. Sekin on tärkeä tehtävä.

Viime kädessä kuunteleminen kertoo toiselle: olen tässä, et ole yksin, välitän sinusta, minulla on sinulle aikaa.

Joskus se on suurin lahja, jonka toiselle voi antaa.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

 

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia