Matka joogin mielenmaisemaan

Jos sattuu ajelemaan kuutostietä Lappeenrannasta koilliseen, kannattaa ehdottomasti pysähtyä Parikkalan patsaspuistoon. Aivan rajan tuntumassa pysähdyspaikalla sijaitseva ITE-taiteen keidas sisältää nimittäin merkittävän suomalaisen jooganähtävyyden.

Itseoppineen kuvanveistäjä Veijo Rönkkösen (1944–2010) kotipihalleen luoma, satojen betonipatsaiden täyttämä puutarha on jo sinänsäkin kiehtova matka yksin viihtyneen eksentrikon mielenmaisemaan. Aiheiden kirjo on hämmentävä sekoitus arkea, fantasiaa ja symbolismia. Lähes puolet patsaista kuitenkin esittää Rönkköstä itseään tekemässä jooga-asentoja.

Rönkkönen teki ensimmäiset joogapatsaansa vuonna 1975, isänsä kuoleman jälkeen. Jooga oli hänen töidensä johtoaihe aina vuoteen 1996, jolloin hänen äitinsä siirtyi ajasta ikuisuuteen. Tämän jälkeen asanat vaihtuivat leikkiviä lapsia esittäviin patsaisiin.

Jooga kuitenkin pysyi osana Rönkkösen elämää loppuun asti. Patsaspuiston yhteydessä esillä oleva sivu Rönkkösen treenipäiväkirjasta kertoo, että hän aloitti jokaisen päivänsä tunnin joogaharjoituksella.

Rönkkönen itse kutsui ”joogatarhansa” patsaita ”nuoren kehonsa muiston palvojiksi”. Ilmeisesti hän ikuistikin niihin jokaisen oppimansa asanan. Jooga-asentojen kuvaaminen oli hänelle myös tutkimustyötä: ne auttoivat kouluttamatonta kuvanveistäjää oppimaan ihmisruumiin mittasuhteita ja käyttäytymistä.

Joogan vaikutuksia Rönkkönen arvioi seuraavasti: ”En tiedä onko jooga vaikuttanut luomiseeni muuta kuin tuotannon huimana lisääntymisenä joogakaudellani. Mutta sen sijaan jooga on avannut uusia ulottuvuuksia, olen oppinut esimerkiksi joitain uimahyppyjä paremman vartalonhallinnan ja retvakkuuden ansiosta.”

Rönkkösen taide herättää voimakkaita tunteita. Kansainvälisillä nettisivuilla sitä on luonnehdittu karmivaksi tai ahdistavaksi. Toki kulkeminen tekohampaillaan irvistävien, puskista kurkkivien patsaiden keskellä on ristiriitainen kokemus, ja sadat hiljalleen sammaloituvat jooga-asanatkin herättävät epätavallisuudestaan johtuen jonkinlaista levottomuutta.

Pohjimmiltaan kokemus on kuitenkin virkistävä. Joogit ovat perinteisesti olleet Rönkkösen tavoin erakoita ja ulkopuolisia. Heidän epätavallinen ulkonäkönsä, elämäntapansa ja suhteensa kehoon ovat asettaneet heidät erilleen muista ihmisistä.

Jotain tästä nykyjoogalle harvinaisesta toiseudesta on mahdollista kokea Rönkkösen joogatarhassa. Välittyy mielikuva omille ihanteilleen omistautuneesta erakosta, joka on pienessä puuhökkelissään harjoittanut joogaa ja tehnyt taidetta. Joogatarhan luoma vaikutelma poikkeaa median joogakuvasta. Siinä on jotain kesytöntä ja alkukantaista, mutta samalla pyyteetöntä ja harrasta.

Suosittelenkin kaikkia joogasta kiinnostuneita käymään Parikkalan patsaspuistossa. Se on aina auki, eikä sisäänpääsy maksa mitään. Jos olet jo käynyt paikalla, kuulen mielelläni kokemuksia ja mielipiteitä paikan tunnelmasta.

Kuvia (klikkaa isommaksi):

IMG_1258 IMG_1259 (null) (null)(1)

Lisää kuvia ja tietoa Patsaspuistosta: www.patsaspuisto.net

Matti Rautaniemi (synt. 1981) on joogan historiaan perehtynyt uskontotieteilijä, toimittaja ja kääntäjä. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta ja tekee parhaillaan Åbo Akademissa väitöskirjaa joogan historiasta Suomessa. Joogin lukulamppu -blogissa Matti tarkastelee joogamaailman nykyilmiöitä, menneisyyttä ja tulevaisuutta omaperäisellä otteella.

Basam Books julkaisee Matin esikoiskirjan Erakkomajoista kuntosaleille, eli miten jooga valloitti maailman syksyllä 2015.

Erakkomajoista kuntosaleille facebook-sivulla voit seurata kirjaan liittyviä uutisia ja ajankohtaisia joogakuulumisia maailmalta. Käy tykkäämässä!

Matin aiempiin julkaisuihin kuuluvat suomennokset D. T. Suzukin ja Erich Frommin teoksesta Zen ja psykoanalyysi (FT Mika Pekkolan kanssa, Basam Books 2012), sekä Daniele Bolellin kirjasta Luo oma uskontosi (Basam Books 2014). Kirjat ovat saatavilla hyvinvarustelluista kirjakaupoista ja tilattavissa täältä: www.basambooks.fi

Tule kuuntelemaan Matin luentoa joogan matkasta erakkomajoista kuntosaleille Viisas elämä -messuille syyskuussa: www.viisaselamamessut.fi

Matti Rautaniemen muuhun tuotantoon voit tutustua osoitteessa www.mattirautaniemi.com.

Kommentoi!

kommenttia