• Etusivu
  • Blogit
  • MBSR – yksinkertaisen menetelmän kolme kulmakiveä

MBSR – yksinkertaisen menetelmän kolme kulmakiveä

Center for Mindfulness Finland ohjaa ja kouluttaa ihmisiä Jon Kabat-Zinnin kehittämään mindfulness-MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) -menetelmään. Menetelmän avulla opit olemaan läsnä tässä hetkessä. Mindfulness-MBSR-pioneeri Leena Pennanen on ohjannut MBSR-ryhmiä lähes 20 vuoden ajan ja kouluttanut ammattitaitoisia mindfulness-ohjaajia CFM®

1. Vaikuttavuus tulee siitä, kun löydät itse

Leena kertoo, että moni MBSR- ohjaukseen tuleva on tottunut saamaan valmiit vastaukset. Ihmiset kysyvät pitäisikö harjoitus tehdä näin vai noin. ”Ne ovat tärkeitä kysymyksiä”, Leena myöntää. ”Mutta jokainen löytää vastaukset itse”. Vaikuttavuus tulee siitä, kun löydät jotain itse. Muutosvoima ei ole niin voimakas, jos saat valmiit vastaukset – ja ne eivät edes pysy mielessäsi.

Luulemme usein pääsevämme eteenpäin matkimalla, mutta emme pääse. Pääsemme eteenpäin turhautumisen avulla. Olemme hetkellisesti pimennossa, emmekä tiedä mitä teemme. Sitä kautta löydämme uudenlaisen tavan, valon, joka ohjaa meitä eteenpäin. Valo löytyy usein sitten, kun osaamme olla oman turhautumisen sumun tai pimeyden tai näköalattomuuden kanssa.

2. Hyväksyntä ja uskallus ovat MBSR:n ytimessä

Hyväksyntä on rohkeutta ja uskallusta olla sen kanssa mitä on. Hyväksyntä syntyy, kun luot sille suotuisat olosuhteet.  Sitä harjoitellaan MBSR-menetelmässä. Hyväksyntä on ymmärrystä, se on voimakasta, se on pehmeyttä. Hyväksyntä välittyy puheesta, sanoista, ilmeistä ja kaikesta mitä on.

Hyväksyntä tapahtuu usein vahingossa. Kun tutkimme mitä ihmisessä on tapahtunut hyväksynnän hetkellä, huomaamme, että hän on päästänyt irti siitä, että pitäisi olla jotain. Heti, kun haluat uudelleen siihen samaan tunteeseen, yrität jotain ja kehosi jännittyy ja helppous ja rentous häviävät. Olet taas ”tämän pitää muuttua” -kierteessä.

3. Tiedä, että et tiedä

Kun haluat kehittää itseäsi sinulla on usein mielessäsi tie, jota pitkin luulet pääseväsi sinne. Tuo tie on kuitenkin usein aivan erilainen kuin luulemme sen olevan. Jos tietäisimme, millainen tie todellisuudessa on, olisimme jo päätepisteellä. ”MBSR:ssä kaikki uusi syntyy ei-tietämisen kautta”, Leena täsmentää.

Mindfulness-MBSR -menetelmä on hyvin yksinkertainen, mutta se ei ole välttämättä helppo. Mindfulness on kuitenkin kyky, jota jokainen voi kehittää. Tutustutpa mindfulnessiin sitten ensimmäistä kertaa tai olet jo kokenut pioneeri, osallistuminen MBSR-menetelmän kehittäjän luennolle on kenties elämäsi paras päätös. Jos et usko, tule ottamaan siitä selvää!

Jon Kabat-Zinn saapuu Suomeen kesäkuussa. Tule mukaan kokemaan miten mindfulness voi muuttaa elämäsi! >>

http://events.uskallainnostua.fi/kabat-zinn-mindfulness-helsinki-2017/

 

Kommentoi!

kommenttia