Mielen luonnon suojelemisesta

Moi olen Viisas elämä -blogin uusi bloggaaja, ja tässä ensimmäinen artikkelini siitä, kuinka tärkeää on suojella myös sisäistä luontoamme kuten suojelemme ulkoistakin luontoa. Artikkelin lopusta löydät myös 15 min kestävän mielikuva-meditaatio-videon, jossa ohjaan ihmisen tutustumaan omaan sisäiseen luontoonsa. 

Ihmiset ja media puhuvat välillä paljonkin luonnon suojelemisesta. Jotkut meistä toivovat, että luonto pysyisi mahdollisimman monimuotoisena ja kukoistavana. Pelkäämme, että jotkut eläimet ja kasvit kuolevat sukupuuttoon. Monien mielestä on väärin, että suuryhtiöt käyttävät luontoa yksipuolisesti hyväkseen ja raivaavat pois heille sopimattoman osan luonnostamme.

Mediassa puhutaan myös paljon ihmisten tasapuolisen kohtelun tärkeydestä. Esimerkiksi keskustelua seksuaalivähemmistöjen ja maahanmuuttajien tasa-arvoisuudesta kuulee usein. Monet pyrkivät antamaan kaikille ihmisille samanarvoista kohtelua ja samanarvoiset oikeudet kuin itselleen. Myös kulttuurissa puhumme usein reiluudesta. Haluamme antaa kaikille tasapuolisen mahdollisuuden opiskella ja toteuttaa unelmiaan.

Syrjintä, tapahtuu se sitten ihmisiä, eläimiä tai luontoa kohtaan, tuntuu monesta meistä pahalta. Haluamme antaa kaikkien kukkien kukkia. Haluamme, että uhanalaiset lajit sekä rauhoitetut eläimet selviävät. Haluamme huomata, kuinka jokainen ihminen voi ihonväristä, kulttuurista tai varallisuudesta huolimatta yltää omaan potentiaaliinsa. Tarkoitan tässä sitä, että jokainen löytäisi intohimonsa ja toteuttaisi sitä niin että hän olisi onnellinen. Tietenkään kaikki eivät ajattele tällä tavalla, mutta uskon, että tällaista ajattelua voisi pitää jonkinlaisena eettisenä reiluuden periaatteena.

Olemmeko reiluja mieltämme kohtaan?

Vaikka haluammekin olla reiluja toisillemme ja antaa kaikelle, luonnolle ja ihmisille, mahdollisuuden elää ja olla, annammeko me tuon mahdollisuuden myös sisäiselle elämällemme?

Ihmisinä me kaikki elämme myös mielessämme, sisäisessä elämässämme. Sielläkin on vertauskuvallisesti monenlaisia kasveja, elämiä ja kiviä. Mielessämme elää moninainen määrä erilaisia ajatuksia, tunteita ja haluja. Tämä kaikki muodostaa mielemme luonnon.

Ajatuksemme, tunteemme ja halumme toimivat mielemme luonnossa toinen toistaan tukien, samalla tavalla kuin ulkoisen luonnon ravintoketjussa. Voimme tarkastella mielemme luontoa ja nähdä sen kauneuden monimuotoisuudessaan. Tähän tarvitaan kuitenkin ennakkoluulottomuutta, jotta pystymme välttämään rasistista tuomitsemista tiettyjä mielemme sisältöjä kohtaan.

Lähtekäämme mielemme luontoon pienelle matkalle. Voimme nähdä siellä, kuinka erilaiset ajatus-eläimet nauttivat elämästä. Muistot ja mielipiteet juoksentelevat mielemme metsissä toisiaan kohdaten ja toisiaan vastaan taistellen. Tämä kuuluu niin ulkoiseen luontoon kuin sisäiseenkin.

Jatkamme matkaa, ja tulemme tunne-puiden ja -kasvien täyttämään metsään. Ilon ja mustasukkaisuuden tunteet kasvavat vierekkäin, ja tyytyväisyyden kasvi kasvaa niiden vieressä. Kohtaamme matkallamme myös monia halu- ja tarve-mineraaleja. Makaamme hetken unelma-kallion päällä ja katselemme sen jälkeen erilaisia himo-vuoria.

Tältä voisi näyttää mielemme luonto. On olemassa kuitenkin myös mielemme luontoa uhkaavia suuryhtiöitä eli ajatus-, tunne- ja halukuvioita, joilla on tarve hallita ja yksipuolistaa luontomme omien tarpeidensa käyttöön. Suuryhtiöiden koneet ovat jo muokkaamassa ja tuhoamassa mielemme luonnon monimuotoisuutta. Ne saattavat esimerkiksi haluta meidät tuntemaan vain mukavia tunteita ja ajattelemaan pelkästään iloisia ajatuksia. Suuryhtiöt haluaisivat kovasti tuomita ja poistaa esimerkiksi raivon kasvit sekä negatiivisiksi luokittelemamme ajatukset. Ne haluavat, että jokainen tunteemme tai ajatuksemme olisi kasvanut heidän omista ikuisen rauhan ja autuuden siemenistä.

Olemme lähes aina saanet suuryhtiöiden tuomitsevat tottumukset toisilta ihmisiltä, oppineet ne jostain tai kuulleet ne joltain opettajalta. Ihmiset tarkoittavat usein hyvää kertoessaan toisilleen siitä, mikä on oikea tapa ajatella ja toimia. Valitettavasti emme aina osaa ottaa tietoa ihmisyydestä vastaan ilman, että siitä muodostuu meille sisäisen luontomme tasapainoa uhkaavia suuryhtiön tuomitsevia mielipiteitä.

Mitä tehdä?

Kysymys mielemme luonnon suojelusta tarkoittaa sitä, että kunnioitamme kaikkia ajatuksia, tunteita ja haluja, muttemme anna niiden hallita meitä. Mielemme luonnon kuuluisi olla tasapainoinen kokonaisuus. Meidän ei tarvitse siis poistaa esimerkiksi mustasukkaisuutta tai negatiivisuutta, vaan nähdä niiden paikka ja tarkoitus mielemme luonnon kokonaisuudessa.

Monilla sisäinen luonto voi kuitenkin yksipuolistua niin, että esimerkiksi masentuneisuuden rikkaruoho alkaa rehottaa joka paikassa. Me voimme kuitenkin oppia ymmärtämään, mikä sai masentuneisuuden rehottamaan, ja oppia tällä tavalla lisää sisäisestä luonnostamme. Tällä tavalla voimme löytää esimerkiksi kateuden syyn ja tasapainottaa sitä muilla kasveilla ja eläimillä. Jokainen ajatus, tunne ja halu voivat opettaa meitä tuntemaan itsemme ja sisäisen luontomme paremmin. Meistä voi tulla sisäisen luontomme biologeja, jotka tutkivat ja havainnoivat mielemme sisältöjä, eivätkä tuhoa niitä kuten suuryritykset tuhoavat maailmamme luontoa.

Suuri oivallus, joka auttaa meitä mielemme luonnon ymmärtämisessä ja suojelussa on se, että me itse olemme tuon luonnon maaperä ja aurinko, emme sen eläimet, kasvit ja kivet. Pystymme harjoittelemaan itsetietoisina olemista, emmekä silloin enää samaistu ajatuksiin, tunteisiin ja haluihin, vaan opimme olemaan vapaita yksilöitä. Voimme silloin havainnoida ja ymmärtää kaikkia mielemme sisältöjä ilman niiden tuomitsemista.

Olen tutkinut mielen luontoa jo useamman vuoden ajan, ja kirjoitan siitä tällä hetkellä kirjaa. Kirja julkaistaan Viisas Elämä Oy:n kautta tämän vuoden puolella. Kirjoitan aktiivisesti artikkeleita myös omille nettisivuilleni: http://jeremyqvick.com.

Järjestän myös tietoisuuden kehittämisen kursseja, joista seuraava järjestetään La 23.4. Lisätietoja löytyy osoitteesta: http://taitein.fi/tietoisuuden-kehittaminen/, tervetuloa!

Nyt voit kokeilla itse lähteä matkalle sisäiseen luontoosi opastetun meditatiivisen mielikuvamatkan saattamana:

Kommentoi!

kommenttia