Mihin meitä johdatellaan?

Meidän ajallamme ja 30-luvun Saksalla on joitakin hämmentäviä yhteneväisyyksiä. Saksaa johtaneet natsit antoivat 20-luvun lopun laman kurimuksesta kärsineelle kansalle nousukauden huuman, jonka vaatimuksena oli totaalinen yhtenäiskulttuuri, joka ei sallinut toisinajattelijoita talouden tai politiikan alueella. Kaiken oli tapahduttava Hitlerin johtaman natsipuoleen tahdon mukaisesti. Ja siihen sopeutuminen palkitsi kansalaisia, he nauttivat hetkellisestä hyvinvoinnista ennen väistämätöntä sotaa ja lähes totaalista tuhoa.

Suomalaiset houkuteltiin 90-luvulla mukaan läntisen markkinatalouden yhtenäiskulttuuriin. Kansalle tarjottiin halpoja kananmunia ja vehnäjauhoja sekä vapautta tehdä rahaa kaikkialla EUn piirissä. Meille annettiin myös Nokia, jonka siivillä mekin saimme valloittaa maailmaa, meistä metsäläisistäkin tuli lopulta maailmankansalaisia. Kun olimme tottuneet hyvinvointiin ja rahanpaljouteen, eli nielaisseet syötin, alkoi saaliin väsyttämisen ja sisäänkelaamisen aika. Nokia tuhottiin ja lamaan vedoten myös kansalaisten vaurauteen ja erityisesti sosiaalisiin etuuksiin alettiin puuttua. Kansa kävi liian kalliiksi sitä hallitseville markkinavoimille, jotka luonnollisesti halusivat kaiken itselleen Suomessa aivan niin kuin muuallakin maailmassa.

Paras tapa muuttaa maailmaa on luoda sota tai sodan uhka. Siksi historian pölyisistä komeroista on tietoisesti nostettu taas esiin vanha vihollisemme Venäjä, tuo kamala ryssä, jota koko Eurooppa on opetettu pelkäämään. Meidän tiedotusvälineenmme ovat markkinatalouden yhtenäiskulttuurin äänitorvia aivan niin kuin ne olivat 30-luvun Saksassa natsipuolueen sanansaattajia. Siksi niitä on helppo käyttää hyväkseen sodan luomiseksi tarvittavien viholliskuvien luomisessa ja siksi kunnon toimittajat antautuvat markkinavoimien tahdolle. Muuten saattaa menettää työpaikkansa vaikka ei joutuisikaan keskitysleirille niin kuin 30-luvun Saksassa.

Mihin meitä johdatellaan? Mitä tahtovat maailman rahavirtojen hallitsijat? Mikä on heidän saaliinsa kun Suomenkin valtio saadaan myymään kansallisomaisuutemme teitä, metsiä ja vesivarantojamme myöten? Kuka voittaa ja kenen taskuun rahat sujahtavat, kun Suomi liittoutuu
USAn ja NATOn kanssa ja ostaa aseensakin todellisilta hallitsijoiltaan?

Millä yhteisen maailmamme valtiolla on noin 900 sotilastukikohtaa yhteensä ainakin 130 maassa? Mikä valtio rakentaa omaa tuhatvuotista valtakuntaansa vapaiden ja demokraattisten markkinavoimien puolestapuhujana? Kenen kanssa me oikein olemme liittoutumassa?

On yleisesti tiedetty tosiasia, että monta tuhatta Natsi-Saksan keskeistä tiedemiestä, virkailijaa ja salaisten palvelujen asiamiestä siirrettiin Operaatio Paperclipin avulla USAhan jatkamaan työtään. Aggressiivisen ja välittömän sodan avulla suunniteltu maailman valloittaminen ei onnistunut, mutta vähittäisen ja hivuttavan pelottelun ja mahtavan mediasodan avulla se tuntuu olevan mahdollista…

Luen juuri Sebastian Haffnerin kirjaa Anteckningar om Hitler (Muistiinpanoja Hitleristä) vuodelta 1980, joka on harvinaisen selkeä ja realistinen kuvaus Hitlerin vahvuuksista ja heikkouksista. Haffner on itse saksalainen, mutta muutti Englantiin vuonna 1938. Hän työskenteli toimittajana ensin Lontoossa ja myöhemmin Länsi-Saksassa.

Haffner kuvaa kirjassaan sitä miten Hitler päästyään valtaan 1933 sai muutaman vuoden kulessa lähes koko kansan puolelleen, koska hänen johdollaan Saksan kansa sai kokea huiman taloudellisen nousun ja hyvinvoinnin monien taloudellisesti raskaiden ja poliittisesti hajanaisten vuosien jälkeen. Kerrankin poliitikko jonka puheisiin voi luottaa. Hitler sai kansan mukaansa ja vei sen niin kuin itsensäkin hallittuun tuhoon ja kaaokseen, jossa vain sotaa rahoittaneet ja sen loputtomilla markkinoilla menestyneet ja maailmaa senkin avulla valloittaneet suuryritykset jäivät voitolle.

Hitlerkin oli markkinavoimien äänitorvi. Ilman niin saksalaisten kuin englantilaisten ja amerikkalaisten pankkiirien ja teollisuusjohtajien tukea hän ei olisi koskaan voinut päästä valtaan eikä saavuttaa niitä taloudellisen jälleenrakentamisen ihmeitä, jotka saivat kansan lopulta hänen puolelleen. Hitler oli marionetti, joka sai markkinavoimien siunauksella ohjata Saksan kansaa kuin koekaniinina testissä, jossa tutkittiin totalitaarisen yhteiskunnan luomisen mahdollisuuksia käyttäen sekä äärimmäisen tehokasta mediakoneistoa eli propagandaa että taloudellisen vaurauden houkutuksia. Näin sosialisoitu kansa oli helppo ohjata yhtenäisenä rintamana sotaan yhteistä vihollista vastaan.

Tuolloista idästä päin vyöryvää vihollista kutsuttiin kommunismiksi, jota monet juutalaiset toki olivat olleet luomassa ja johtamassa, ja nykyistä vain Venäjäksi. Lännestä päin vyöryvää valloittajaa ei kukaan huomannut silloin eikä näytä huomaavan nykyäänkään. Aikamoinen silmänkääntötemppu: Käännä katseesi itään niin et huomaa sitä mikä lännestä käsin etenee!

Saksan kansa meni halpaan aivan niin kuin koko meidän maailmamme on tällä erää menossa. Kaikki markkinatalouden demokraattista vapautta vastustavat liikkeet on joko tuhottu, kuten natsismi ja kommunismi ( ja kysyä voi olivatko ne edes mitään todellisia vastustajia?), tai sitten saatu sopeutumaan markkinoiden tarpeisiin kuten vihreät ja erilaiset ekologiset kansanliikkeet. Mikään ei enää voi vastustaa markkinatalouden yhtenäiskulttuuria!

Ja silti nytkin niin kuin 30-luvun Saksassa on niitä, jotka eivät suostu alistumaan tarjottuun maailmaan, jossa raha ja siitä kasvava valta on kaikki mikä on elämässä tärkeää, vaan etsivät itsepintaisesti todellisia ja eläviä vaihtoehtoja sille orjamaiselle raatamiselle ja alistumiselle, jota meille elämänä tarjotaan. Ihmisiä, jotka uskaltavat katsoa maailmansa lohikäärmettä silmiin ja sanoa, että tuo ei ole minun tahtoni, ei minun unelmani elävästä ja hyvinvoivasta maailmasta.

Valhe on nähtävä, jotta totuus voi kasvaa esiin. Maailmamme kuolemaa jauhavat koneisto on paljastettava ja nähtävä sen juuret meissä itsessämme, meidän omissa pelossamme. Nekin on nähtävä, jotta maailmamme voi lopultakin muuttua siksi elämän ja rakkauden jakamisen tyyssijaksi, josta elämä meissä kaikissa syvällä kaikkien pelkojemme takana unelmoi ja kuiskailee..

Kommentoi!

kommenttia