Minä, joulu ja Alfred

Joulunajan kumuloituva mystinen energia

Olemme astumassa kasvavan mystisen energian aikaan koko maapallollamme.
Suomessa siirrymme myös pimeämpään ja hiljaisempaan ajanjaksoon. Luonto lepää. Lepo ja kuolema antaa tilaa mennä syvemmälle mystiikkaan. Herkistyessäsi voit aistia hiljaisen, kiehtovan energian kasvavan ympärilläsi. Joulun aika on tietenkin yhtä hyvin myös talvipäivän seisauksen juhlaa.

Kuuntele, kuuntele sydäntäsi. Voit aistia määrittelemättömän jännitteen itsessäsi. Kutsu tulee kirkkammaksi, jos vain tahdot. Matka Jouluun on avoimuuden, mystisen ilon ja spirituaalisen voimaistumisen matka.

Jokainen Joulu on mahdollisuus. Kyllä, kyllä ymmärrän ihmiselon raadollisuuden ja häilyvyyden; siksikin Joululla pitää olla mahdollisuus. Mahdollisuus parantaa ja tuoda iloa.Valinta on sinun: kangistatko itsesi vanhoilla asenteilla vai hyppäätkö avaralle, tyhjälle kentälle kohtaamaan uusi neitseellinen Joulu!

Joulunhenki resonoi minussa

Olen tietysti ollut alttiina joulutartunnalle lapsesta saakka. Vaikka lapsuuden joulu ei ollutkaan yltäkylläinen, oli se selkeästi juhla arjen keskellä. Kaikki oli verhottu maagisella hohteella, salaisuuksilla, joihin kaikki saivat omalta osaltaan vihkiytyä. Vaikka nuoruuden kaikkitietävyys ja kyynisyys ravisteli uskoa Joulun ainutlaatuisuuteen kovastikin, ei suhde katkennut oikeasti koskaan. Sen näkee siitäkin, että kirjoitan Joulun isolla enkä sääntöjen mukaan pienellä!                

Viimeistään silloin, kun nuoruus on takanapäin, voi taas vapauttaa lapsenomaisuutensa tekemään itsestä täydemmän ja itselleen hauskemman ihmisen. Huomasin myös, etten ollutkaan enää kaikkitietävä, vaan elämä avautui eteeni paljon kiehtovampana ja mystisempänä paikkana kuin koskaan ennen. Ajan mittaan koin yhä syvemmin, kuinka Joulu tarjosi kanavan lapsenomaisuudelleni ja mystisyyden kaipuulleni.

Kanavan helpoin aukaisija on musiikki ja sitä alan kuuntelemaan seitsemän viikkoa ennen Joulua (Facebookissa ryhmäni 7 viikon matka Jouluun). Aivan kaikkea, traditionaalista ja uutta. On aika avata ja tarjota jotain jouluarkustani ja  osoittaa kunniaa yhdelle melko tuntemattomalle sankarilleni, Alfred S. Burtille!

Alfredin joulukortit

Jouluihmisenä olet törmännyt ainakin tietämättäsi Alfred S. Burtin lauluihin.  Caroling, caroling, Star Carol ja Some Children See Him ovat tunnustettuja jouluklassikoita. Koska mielestäni hänen elämästään saisi pienen ja kauniin jouluelokuvan, kerron hänen tarinansa.

Alfred S. Burt syntyi episkopaalisen kirkon pastorin poikana Marquettessa, Michiganissa 1920. 10-vuotiaana hän alkoi osoittaa enemmänkin kiinnostusta musiikkiin ja opetteli soittamaan erityisesti lahjaksi saamaansa kornettia. Kornetista ja trumpetista tulikin hänen pääinstrumenttinsa ja hän toimi lähinnä jazzmuusikkona eri bändeissä ja orkestereissa.

Alfredin isä  Bates Burt aloitti vuonna 1922 perinteen, jossa hän lähetti perheenjäsenilleen ja seurakunnalleen joululahjaksi joulukortin, jossa oli hänen säveltämänsä ja sanoittamansa uusi joululaulu. Vuonna 1942 pastori Burt pyysi poikaansa säveltämään kirjoittamaansa ”Christmas Cometh Caroling” -sanoitukseen musiikin. Siitä lähtien alkoi Alfred säveltää musiikin perheen joulukortteihin ja Alfred Burt -laulut olivat syntyneet.

Toisen maailmansodan aikana  palvellessaan upseerina  Texasissa Alfred Burt soitti ilmavoimien bändissä ja Houstonin sinfoniaorkesterissa. Hänen isänsä lähetti 1943 ja 1944 sanoitukset, ja Alfred sävelsi ne armeijan kasarmissa.

Alfred Burt meni naimisiin lapsuuden rakastetun Annen kanssa 1945, ja he muuttivat lopulta New Yorkiin, jossa hän elätti itsensä opettajana ja säveltäjänä.

1947 joulukortti oli Alfredin ja isänsä Bates Burtin viimeinen yhteistyö, sillä Bates Burt kuoli äkillisesti vuoden 1948 alussa. Alfred ja Anne päättivät kuitenkin jatkaa joulukorttien tekoa Bates Burtin kunniaksi.

Alfred liittyi Alvino Reyn orkesteriin 1949 ja seuraavana vuonna Burtien ainoa lapsi, Diana Bates Burt syntyi. Raskaana ollessaan Anne pyysi vanhaa perheystävää, Wilha Hutsonia, Bates Burtin seurakunnan urkuria, kirjoittamaan vuosittaisen joulurunon, johon Alfred tekisi sävelmän. Wilhan ja Alfredin yhteistyö jatkuikin Alfredin kuolemaan saakka.

Vuosia nämä korteissa olevat joululaulut pysyivät pienehkön piirin tiedossa, mutta vuoden 1952 laulu Come, Dear Children muutti kaiken. Laulu löysi monien käsien kautta Hollywoodiin asti.

1953 alkupuolella Alfred Burtilla todettiin keuhkosyöpä. Hän vietti elämänsä viimeisen ajan Kaliforniassa. Star Carolista tuli hänen jäähyväisensä: 24 tuntia siitä, kun hän sai laulunsa valmiiksi, hän kuoli. Star Carolista tehtiin vuoden 1954 joulukortti. Kuolemansa aikoihin ja pian sen jälkeen Alfred S.Burtin lauluja alettiin levyttää ahkerasti, ja  osa niistä on nykyäänkin hyvin suosittuja erilaisten kuorojen ja yksittäisten laulajien joukossa.

 

Tutustu Alfred Burtin musiikkiin:

https://www.singers.com/composers/Alfred-Burt/

https://www.youtube.com/watch?v=RXI6mjujeU8   (Aivan ensimmäisiä Alfred S. Burtin laulujen levytyksiä.)

https://www.youtube.com/watch?v=EnEUZNYDeY0

https://www.youtube.com/watch?v=XR5vupwpRJc

https://www.youtube.com/watch?v=e5Xecxu-Au0

Kommentoi!

kommenttia