Mitä etsit, se jo olet

Itämaisen filosofian opettaja, vaihtoehtolääketieteen uranuurtaja ja kirjailija Deepak Chopra kertoo Salaisuuksien kirjassa elämän mysteereistä ja avaa niiden ääreltä löytyviä salaisuuksia, kuten henkisen kasvun myyttiä.

Monet henkisen polun kulkijat kutsuvat itseään ylpeästi etsijöiksi. Sillä ei ole kuitenkaan eroa, tavoitteleeko ylempää henkeä vai maallista omaisuutta, koska itsensä ulkopuolelta etsiminen on lähtemistä väärään suuntaan. Sillä mitä etsit, se jo olet. Jos onnistuu paikallistamaan pelkistetyimmän version itsestään – sen version, joka vain on – löytää maailman, jossa on jo kotona. Tuo pelkistetty versio itsestä on hiljainen todistaja, joka elää kaiken tohinan yläpuolella ja vastakohtien välisen taistelun ulottumattomissa. Hiljaisen todistajan löytäminen on vakaan kiintopisteen löytämistä itsestä.

Hiljaisen todistajan kohtaaminen

1. Seuraa virtaa
Kun olit lapsi, virta vei sinua yhdestä kehitysvaiheesta toiseen. Niin voi käydä myös aikuiselle. Kukaan ei voi ennustaa seuraavaa askeltasi, et sinäkään. Jos seuraat virtaa, se johdattaa sinut lähemmäs hiljaista todistajaa.

2. Älä vastustele sitä, mitä tapahtuu
Kun etsit itseäsi, sinun on päästettävä irti vanhoista itseäsi koskevista mielikuvista. Todistaja on se osa sinusta, joka on löytänyt kaikkien taistelujen ulottumattomissa olevan rauhan. Muuta siis pitkään vaalimiasi tapoja, joiden polttopisteessä on voittaminen ja häviäminen sekä hyväksytyksi tai torjutuksi tuleminen. Älä vastustele muutoksia, sillä olet siirtymässä uuteen minäkäsitykseen.

3. Avaudu tuntemattomalle
Tuntemattomalle avautuminen on maton vetämistä tuttujen reaktioiden ja tapojen alta. Pane merkille, kuinka usein samat sanat putkahtavat suustasi, samat mieltymykset määräävät tekojasi ja miten käytät aikaasi. Tuntematon on tuttuuden kuoren ulkopuolella, toivota se tervetulleeksi kuoren sisään.

4. Älä sensuroi tai kiellä omia tunteitasi
Tunteesi ovat täysin yksityisiä, joten älä tukahduta niitä, sillä kukaan ei kuule ajatuksiasi. Tie vapauteen ei ala hyvästä olosta, se alkaa rehellisyydestä itseään kohtaan. Menneisyyden haavoja parantaaksesi sinun on päästävä eroon menneisyyden tunnevelasta. Päämääränä on löytää oma paikkasi nykyisyydestä.

5. Ylitä rajasi
Sinun on kurkotettava itse luodun identiteetin tuolle puolen, jotta löytäisit uuden energianlähteen. Hiljainen todistaja on rajojen ulkopuolella oleva minätunne. Rajojen ylittäminen tarkoittaa, että lopullisesti oivaltaa pysyvän identiteetin valheellisuuden. On mahdollista vapautua egon vaatimuksista toteamalla: ”Vanha minä ei enää määrää täällä.”

6. Ole aito
Todistajalta peräisin oleva totuuus on tyyni. Toisten käyttäytyminen ei vaikuta totuuteen, vaan se tuo selkeyttä siihen kuka olet. Ratkaisevina hetkinä totuus puhuu meille ja kertoo, miten asiat todella ovat. Totuuden välähdyksiä on syytä pitää arvossa. Et voi pakottaa välähdyksiä ilmaantumaan, mutta voit rohkaista niitä olemalla aito ja rehellinen.

7. Viihdy omassa keskuksessasi
Kokemus sisimmästäsi ei ole jossakin oleva paikka, se on huomion keskipiste. Egon persoonallisuus on tottumusten ja menneisyyden kouluttama. Jos kykenet tarkkailemaan sen mekanismia juuttumatta siihen, saat huomata, että sinulla on myös sellainen näkökulma, joka on aina tyyni, valpas, puolueeton, valmis kuuntelemaan ja täysin itsenäinen. Tuo näkökulma on keskuksesi, joka ei ole siis mikään määritelty paikka. Se on yksinkertainen yhteys hiljaiseen todistajaan.

Lähde:

Deepak Chopra: Salaisuuksien kirja (Basam Books 2009/2015)
. Lisätietoja kirjasta täältä: www.basambooks.fi
Chopra esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla 11.6.2015. Liput voit tilata täältä: www.uskallainnostua.fi

 

Kiinnostuitko aiheesta? Kommentoi alle, miksi kiinnostuit kirjasta. 

Kommentoi!

kommenttia