Mitä vuoden kiertokulku merkitsee sinulle?

Luonnon rytmisyys on osa ihmiselämää – kunhan vain annamme sille luvan tukea meitä! Usein kuulen, että moni inhoaa oman suorituskyvyn vuodenaikaista vaihtelua. Kaivataan valoa ja lämpöä. Naisilla kuukautiset rytmittävät oloa, mutta on tavallista, että nekin halutaan häivyttää ja olla välittämättä olotilan muutoksista. Olemme myös luoneet yhteiskunnan, jonka rytmisyys ei seuraa luontoa. Oletko sinä ristiaallokossa ihmismielen luomien mallien ja luonnon rytmien kanssa?

Syksyllä sato on jo kypsynyt.  Kesän kiihkeä kasvu on tullut päätökseen. Luonto karistaa kaiken ”turhan”: lehdet kellastuvat ja ravinteet saavat vapautua uuteen kiertokulkuun. Siemen varastoidaan odottamaan kevättä: uutta valon ja lämmön sykliä. Syksystä siirrytään talven lepoon, jolloin siemenen elintoiminnot ovat minimissään. Potentiaali odottelee uutta mahdollisuutta. Se on tulossa, mutta siihen on vielä aikaa.

Miten sinä reagoit syksyyn? Onko se inhokkisi vesisateineen ja pimeyksineen? Itse olen aina rakastanut marraskuuta ( hmm.. ehkä myös siksi, että silloin on syntymäpäiväni!). Mutta syksy tarjoaa mahdollisuuden kääntää huomiota sisäänpäin. Siihen, mikä minussa on siemenellä uinumassa, odottelemassa uutta kasvua. Marraskuussa uusi kasvu on vasta aavistus, toimintaan ei ole vielä mitään painetta. On tarve levätä ja nukkua aiempaa enemmän. Vetäytyä takan ääreen viettämään pimenevää iltaa. Pukeutua lämpöisiin ja pehmeisiin vaatteisiin, katsoa taivaalla hehkuvaa kuuta. Sytyttää kynttilä ja kuulostella, mikä omassa sydämessä tuntuu merkitykselliseltä. Tuntea lämmin, hiljainen yhteys toiseen ihmiseen. Kuitenkin yhteiskunnan ja työelämän kiihkeä rytmi vetää meitä helposti aivan päinvastaiseen suuntaan. Ehkäpä juuri siksi etelän aurinko kutsuu monia lomalle: jotta oma elimistö olisi paremmin tasapainossa yhteiskunnan rytmien kanssa.

Yön syli on joulun aikaan. Jo tammikuussa lisääntyvä valo aikaansaa jänniä muutoksia: luovuus alkaa heräillä uudella tavalla! Itse tunnen jopa pientä surua, että syksyn tyyneys ja rauha ovat jääneet taakse: paluutietä ei enää ole talviseen horrokseen. Uusi kasvun kierros on alkamassa, vaikka talven kylmyys on vielä läsnä. Omassa elämässäni tämä saattaa näkyä öisinä luovina unina tai hereillä olon hetkinä. Maalla, jossa katuvalot eivät häiritse, voin avata ikkunaverhot ja katsoa tummaa tähtitaivasta ja tuntea olevani osa tähtien ja maailmankaikkeuden valtavaa kiertokulkua. Kehossani poreilee energiaa ja intoa – ikään kuin potentiaalia lähtökuopissaan. Pääsiäisen tietämillä tämä innokkuus on huipussaan.

Kevään valoisuus ja kesä tarkoittavat, että levon tarve on pienempi. On energiaa tehdä asioita. Alkukevään levottomuus muuntuu ulospäin suuntautuneisuudeksi. On aika toteuttaa talven aikana heränneitä siemeniä! Olo tasaantuu tai voi olla jopa pettynyt tai surullinen, koska kevään jännite on poissa ja ehkä mitään suurta konkreettista muutosta ei ole tapahtumassakaan. Potentiaali ei enää kihelmöi sisuksissa. Kesä kutsuu myös lomaan ja lepoon, köllöttelyyn auringossa.

Toiset kokevat masennusta ja alakuloa syksyisin tai keväisin. Yksi kysymys voisi olla, liittyisikö tällaiseen mielen alavireyteen se, että yrität elää irrallaan luonnon rytmisyydestä? Joudutko pakottamaan itseäsi väärään rytmiin – ehkäpä huomaamattasi?

Rytmisyys tuo turvaa. On tieto, että jokin asia muuntuu toiseksi – mikään ei kestä ikuisesti. Rytmisyydessä on toistuvuus: elämä on kuin simpukka tai sipuli, joka avautuu kierros kierrokselta. Elämä menee eteenpäin, ja sinä voit kellua sen viisauden rytmeissä. Syklisyydessä on loppujen lopuksi kyse omasta sisäisestä kasvustasi ihmisenä: avautumista omaksi itseksesi, kuka oikeasti olet ja mitä luovaa haluat elämässäsi toteuttaa. On varmastikin hyvä välillä seisahtua kuulostelemaan – mikä onkaan oma suhde luonnon rytmeihin, taistelenko vastaan vai ratsastanko mukaillen niiden liikkeitä?

 

Riitta Saarikko

riitta(at)viisaskeho.fi

 

Tutustu ajankohtaisiin tapahtumiin – mm. Essential Motion -syysviikonlopussa 24.-25.11.2018 tutkimme yhteyttä sisäiseen viisauteen:

Kotona kehossa…

Tilaa Kotona kehossa -uutiskirje…

Uutiskirje ilmestyy noin 8 kertaa vuodessa ja sisältää ajankohtaista tietoa kehotunnetaidoista, sisäisestä kasvusta ja kehotietoisuudesta, blogeista ja tapahtumista.

Kommentoi!

kommenttia