Mola mola

MOLA MOLA

Möhkäkala (Mola mola) on lauhkeilla ja trooppisilla merillä elävä erikoisen muotoinen kala. Möhkäkalat ovat valtavan kokoisia, levinneet laajalti ja ulkonäöltään eriskummallisia, mutta niistä tiedetään varsin vähän. Möhkäkalan jopa kolmimetrinen ruumis on kuin puoliksi halkaistu kiekko, ja se päättyy röyhelömäiseen reunukseen, joka on useista liuskoista koostuva muuntunut pyrstöevä. Sekä selkä- että peräevä ovat lyhyttyviset ja korkeat ja ovat aivan ruumiin takapäässä. Rintaevät ovat pyöreät ja vatsaevät puuttuvat. Suu on pieni. Väriltään kala on harmaan ja valkoisen kuviollinen. Osa möhkäkaloista hohtaa helmiäisen sävyissä. Suurin osa möhkäkalan ihosta on yhtä karkeaa kuin hiekkapaperi.(Wikipedia)

Vähän aikaa sitten mietin, että mikä on sen hassun näköisen kalan nimi, joka muistuttaa enemmänkin hellyttävää 5-vuotiaan piirrosta kuin oikeaa kalaa! Vastauksen sain yllättäen seuraavana päivänä: etsin musiikkia Hondurasista musiikillisella Gaia -matkallani ja törmäsin Pez Luna -nimiseen bändiin. Kun sitten googlasin bändin nimellä, lävähti silmieni eteen edellisenä päivänä kaipaamani kalan kuvia! Eli pez luna on mola mola, moonfish ja suomeksi möhkäkala!

Näitä arjen ylittäviä, synkronistisia ilmiöitä tapahtuu silloin tällöin, yleensä aina odottamatta. Tieteelliseen logiikkaan yksinomaisesti uskova näkee niissä pelkästään johdonmukaisia syy- ja seuraussuhteita, kun taas elämän pohjimmaiseen mysteeriin uskova kokee näissä tapahtumissa usein mystistä johdatusta. Itsekin useimmiten näen tämänkaltaisissa tapahtumissa järjellisen logiikan, mutta joskus kyse on jostain muusta.

On mielenkiintoista kirjoittaa tästä kokemuksestani aivan tuoreeltaan. En muista, miksi aloin pohtia kyseisen kalan nimeä. Miksi siitä tuli tämän kokemuksen keskipiste? Voinko purkaa kaikki tekijät, jotka viittaisivat tietoiseen tai alitajuiseen kalan nimen etsimiseen seuraavana päivänä? Yritän: Ensinnäkin olin jo unohtanut edellisen päivän pohtimisen eli tietoista etsiminen ei ainakaan ollut. Toiseksi Honduras oli El Salvadorista seuraava maa musiikillisella matkallani eli sekin toimi eri logiikalla kuin kalan etsimislogiikka. Kolmanneksi avasin Hondurasia koskevan artistisivun ja Pez Luna osui vain kivana nimenä esiin – en muistanut, että pez tarkoittaa kalaa eli pez luna oli nimenä aivan uusi. Neljänneksi pez lunan osoittautuminen möhkäkalaksi oli itselleni täysi yllätys eli minulle ei tullut mitään ai niin -reaktiota.

Synkronisiteetti on psykiatri C. G. Jungin luoma käsite, joka tarkoittaa merkitsevää yhteensattumaa. Se viittaa tilanteisiin, joissa kaksi tai useampi toisiinsa näennäisesti liittymätön asia tapahtuu rinnakkain. Tapahtumilla ei ole kausaalista yhteyttä, mutta niitä yhdistää symbolinen merkitys. (Wikipedia)

Mieleni etsii merkitystä edellä mainitulle synkronisiteetille, mutta haluaako mieleni vain poisselittää asian ja latistaa kokemuksen? Olisiko parempi kunnioittaa kokemusta ja jättää merkitykset suurelta osaltaan avoimiksi? Selityksillä saadaan paljon tekstiä aikaan, mutta samalla etäännytään ytimestä. Jospa toistaiseksi otan ainoan selkeän viestin vastaan eli mysteerin kunnioittamisen ja annan elämän näyttää muut merkitykset! Ja luottaa möhkäkalan voimaan…

Mola mola eli möhkäkala olkoon tästä edes oppaani. Meressä yllättävän ketterästi liikkuva alien, joka viestii rauhaa ja ikiaikaisuutta. Jotain, jonka ei pitäisi olla sellainen kuin on, mutta joka on sitä ylpeästi ja kauniisti. Erilaisuus ja möhkämäisyys onkin vapauttavaa ja innostavaa!

Kommentoi!

kommenttia