Muutosten askelkuviot

Monen kerroksen muutoksia

Lähes kaikki on tällä hetkellä muutoksen ravistelussa: ilmasto, talous, poliittiset järjestelmät, työ, ihmisten liikkuvuus, perhemallit, ylipäätään vanhat mallit ja rakenteet. Näihin yhteiskunnallisiin tai maailmanlaajuisiin tapahtumiin ei voi vaikuttaa muuten, kuin omalla asenteellaan. Vaikka helposti voisi ajatella, etteivät tapahtumat toisella puolella maailmaa kosketa minua, niin se ei täysin pidä paikkansa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja yksittäisen ihmisen teoilla voi olla yllättävän laajat vaikutukset.

Se, mitä maailmassa parhaillaan tapahtuu, ei ole sattumaa, kuten ei elämässä mikään. Tämän muutosajan yksi tarkoitus on herättää ihmiset ymmärtämään oma osuutensa kokonaisuudessa. Se, mitä ajattelet, sanot, tunnet ja teet sekä miten kohtelet muita, heijastuu hetkessä ympäristöön. Tiedostat sitä tai et.

Näiden lisäksi on vielä omassa elämässä tapahtuvat muutokset. Niitäkin tapahtuu kahdella tasolla: on muutoksia, jotka tulevat ”ulkoa annettuna”, kuten irtisanomiset töistä, läheisen sairastuminen, kuolema tai jokin muu yllättävä tilanne.

Lisäksi on asioita, jotka huutavat päivitystä: tarttis tehrä jotain! Se voi olla tarve tehdä muutos ihmissuhteissa, työssä, asumisessa tai vaikkapa elintavoissa. Nämä ovat niitä, joissa oma aktiivisuus ja rohkeus punnitaan. Sinä päätät, teetkö asioille jotain vai et. Olemme mestareita selittämään itsellemme asioita. Uskottelemme, että kyllä tämän tilanteen kanssa voi elää, eihän tässä mitään hätää jne. Silti sisällä kalvaa tyytymättömyys ja hiljainen ääni, joka toistuvasti kehottaa tekemään asialle jotain.

Irti päästämisen tärkeys

On aina helppo ratkaisu kauhistella tai jäädä valittamaan asioista, jotka eivät meitä tyydytä tai aiheuttavat epämukavuutta. Syyllistä etsitään silloin ulkopuolelta: toisesta ihmisestä, päättäjistä tai olosuhteista. Se ei kuitenkaan auta. Valittaminen vain lisää huonoa oloa, sillä se, mihin keskitymme, lisääntyy.

Jokainen, pienikin muutos on kuin pieni kuolema. Jotain vanhaa päättyy, mutta toisaalta jotain uutta tulee tilalle. Monilla on valtava tarve hallita elämää, pitää se näpeissään. Se ilmenee esim. siten, että kalenteri on tupaten täynnä: on tiedettävä täsmälleen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Elämästä on tullut suorittamista ja varmistelemista. Tämä kaikki luo vain illuusion, että elämä olisi jotenkin kontrolloitavissa. Kuitenkaan elämää ei voi hallita. Elämä on niin kuin se on. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu.

Siksi on vain päästettävä irti ja luotettava, että kaikki loppujen lopuksi menee parhain päin. Irti päästäminen on tärkeää myös siksi, että vain silloin elämään mahtuu uutta. Jos pitää kynsin hampain kiinni vanhasta, ei uudelle ole tilaa. Takertuminen on inhimillistä, koska hyppy tuntemattomaan pelottaa. Kun ei yhtään tiedä, mitä seuraa. On vain otettava riski.

Uuteen siirtymistä hidastaa myös mukavuudenhalu. Vaikka nykytilanne olisi ikäväkin, se on kuitenkin tuttu ja turvallinen. Siksi jäämme mieluummin siihen, kuin viitsimme siirtyä kohti tuntematonta. Muutos pakottaa aina epämukavuusalueelle ja siksi se koetaan niin epämiellyttävänä. Vaatii rohkeutta uskaltaa pelosta huolimatta ottaa askel tyhjyyteen. Vain siten voi huomata, että elämä kantaa ja tarjoaakin ehkä jotain paljon parempaa, kuin olisi ikinä osannut kuvitellakaan.

Muutoksen askeleet

Jos valitset toimia haluamasi muutoksen eteen, ota seuraavat askeleet:

  1. Määrittele mahdollisimman selkeä ja konkreettinen aikomus tai tavoite: Millaista muutosta haluat? Tarkista myös, miksi olet aloittamassa sitä, mitä olet. Sovi itsesi kanssa, mihin mennessä haluat päämäärääsi päästä sekä milloin aloitat. Merkitse päivämäärät kalenteriisi. Mikä on ensimmäinen konkreettinen teko asian eteenpäin viemiseksi?
  2. Tarkista tahtotilasi: Kuinka paljon haluat muutosta asteikolla 1–10? Ole rehellinen itsellesi. Jos tahtosi jää alle kahdeksaan, niin määrittele uusi, riittävän motivoiva tavoite.
  3. Tee päätös! Kun teet päätöksen, keskität kaiken huomiosi aikomuksesi toteutumiseen. Silloin sitoudut päämäärääsi.
  4. Ryhdy sanoista tekoihin. Etene riittävän pienin askelin. Salli takapakit ja kannusta itseäsi olemalla armollinen. Tarkista aika ajoin tahtotilasi sekä etenemisesi: Mistä olet lähtenyt ja missä nyt olet? Mitä vielä pitää tehdä?
  5. Kun pääset perille, palkitse itsesi! Olet sen ansainnut sen. Iloitse onnistumisestasi ja sinnikkyydestäsi!

Kirja ja messut

Lisää aiheesta kirjassa Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa. Olen myös Viisas Elämä –messuilla Tampereella. Esitys ja haastattelu lauantaina 10.9. Toivottavasti tavataan siellä!

Kommentoi!

kommenttia