• Etusivu
  • Blogit
  • Näin kasvatat lapsestasi tunneälykkään: 7 taitoa, jotka kannattaa opettaa lapselle

Näin kasvatat lapsestasi tunneälykkään: 7 taitoa, jotka kannattaa opettaa lapselle

Tunneäly on hyvien ihmissuhteiden perusedellytys. Seuraavien vinkkien avulla opetat lastasi kehittämään sitä.

Me kaikki haluamme lapsemme olevan onnellisia ja menestyviä, joten palataanpa ajatteluketjussa pari askelta taaksepäin ja mietitään vaihe kerrallaan, miten siihen päästään.

Ensimmäinen vaihe: ollakseen onnellisia ja menestyviä lasten on luotava hyviä ihmissuhteita.

Toinen vaihe: pystyäkseen luomaan hyviä ihmissuhteita lapset tarvitsevat tunneälyä.

Kolmas vaihe: tunneälyn kehittämisessä auttaa, jos aikuiset, erityisesti lasten vanhemmat, näyttävät mallia siitä, miten parisuhteessa ja muissa ihmissuhteissa on hyvä käyttäytyä.

Seuraavat vinkit hyvään parisuhteeseen ja esimerkkinä toimimiseen lapsille antoi terapeutti Carrie Cole arvostetusta amerikkalaisesta  Gottman-instituutista.

1. Opeta lasta ”kääntymään kohti”.

Ihmissuhteet ovat dynaamisia. Ne koostuvat lukemattomista pienistä vuorovaikutustilanteista. Psykologipariskunta Julie ja John Gottman, jotka ovat alan asiantuntijoita, kuvailevat näitä vuorovaikutustilanteita ”huomion pyytämiseksi”. Pyydämme huomiota meille tärkeiltä ihmisiltä toimimalla – esimerkiksi aloittamalla keskustelun – siinä toivossa, että toinen osoittaisi mielenkiintoa ja lämpöä. Näiden pyyntöjen huomaaminen ja sen myötä arvostuksen osoittaminen toiselle vaatii aktiivista kuuntelemista ja empatiaa.

Saatat esimerkiksi sanoa puolisollesi: ”Tänään tapahtui yksi jännä juttu.” Toivot, että hän kääntyy sinua kohti vastaamalla jotain sen tapaista kuin: ”Ai, kerro lisää!” sen sijaan, että vaientaisi sinut sanomalla vaikkapa: ”Näethän sinä, että minulla on kiire!”

Näytä esimerkkiä omissa ihmissuhteissasi ja opeta näin lapsiasi kääntymään kohti, kun heille tärkeät ihmiset pyytävät huomiota.

2. Opeta lasta kieltäytymään huomion antamisesta kohteliaasti.

On kuitenkin totta, että jos meidän olisi ”käännyttävä kohti” joka kerta, kun joku meille tärkeä pyytää huomiota, emme koskaan saisi mitään aikaiseksi. Voimme silti kieltäytyä kohti kääntymisestä tavalla, joka osoittaa, että arvostamme ihmissuhdetta. Tällöin osoitamme kiinnostusta siihen, mitä toinen on meille kertomassa, mutta teemme samalla selväksi käytännön sanelemat rajoitukset. Kun esimerkiksi puoliso haluaa analysoida perusteellisesti sanomalehden pääkirjoituksen tai rupatella eilisillan sattumuksista, voimme sanoa: ”Nyt juuri en ehdi kuunnella, mutta jutellaan lounaan jälkeen.” Jos siis et ehdi antaa toiselle niin paljon huomiota kuin haluaisit, kieltäydy kohteliaasti, älä vähätellen.

3. Opeta lasta pysymään kasassa stressitilanteessa.

Hankalista tilanteista tulee usein vielä hankalampia, jos emme saa ikäviä tunteitamme pidettyä kurissa. Tavoitteena olisikin, että pystyisimme hallitsemaan tunteemme silloinkin, kun emme hallitse tilannetta. Colen mukaan kyky sietää stressiä kiukuttelematta ja tiuskimatta kaikkein lähimmilleen on arvokas ihmissuhdetaito. Usein tässä auttaa suhteellisuudentajun löytäminen. Kuten kirjailija H.G. Wells asian osuvasti ilmaisi: ”Tämän päivän kriisi on huomisen vitsi.”

4. Opeta lasta korjaamaan tilanne.

Yksi tärkeimmistä hyvän elämän ohjeista kautta aikojen on se, että virheitä saa tehdä. Minä teen virheitä, sinä teet virheitä, lapsesi tekee virheitä. Kaikki mokailevat – ja kaikki satuttavat rakkaitaan joskus. Olennaista onkin näyttää lapsille mallia siitä, miten toimia mokaamisen jälkeen. Salaisuus on tilanteen korjaaminen: anteeksipyytäminen silloin, kun on ollut kärttyinen tai loukannut toista. Anteeksipyytäminen tai sovitteleminen muulla tavoin kertoo toiselle, että välitämme hänen tarpeistaan.

5. Opeta lasta kiittämään ja kehumaan.

Tiedämme kyllä, että kiitollisuus on tärkeää, mutta on hyvä oppia sanomaan myös ääneen, että on kiitollinen – erityisesti rakkailleen. Kohteliaisuuksienkin lausumista kannattaa opetella. Cole neuvoo: ”Huomaa, kun joku tekee jotain hyvin tai oikein – pikku jutuissakin. Lapselle on hyväksi kuulla vanhempiensa kehuvan toista. On kuin sanoisimme: meillä arvostetaan toisia ihmisiä. Meillä on tapana kertoa toiselle, mistä hänessä pidämme.”

6. Opeta lapselle, ettei toisen halveksimista suvaita.

Halveksuminen on Gottmanin mukaan varhainen varoitusmerkki parisuhteen tulevasta epäonnistumisesta. Me kaikki suutumme joskus rakkaillemme. Joskus he tekevät asioita, jotka ovat meistä käsittämättömiä tai sietämättömiä. Tärkeintä on kuitenkin osoittaa lapselle, ettemme silti lakkaa rakastamasta heitä. Cole toteaa: ”Toisen loukkaaminen tunnetasolla kertoo halveksunnasta. Jos esimerkiksi lapsen isä haukkuu tai vähättelee äitiä, pikkupoika ajattelee, että naisia saa kohdella tuolla tavoin. Ja pikkutyttö taas oppii uskomaan, että häntäkin saa kohdella sillä tavoin.”

7. Kiellä lasta kertomasta ilkeitä vitsejä.

Tämä ei tarkoita, ettei vitsejä saisi kertoa. Päinvastoin, kertokaa ihmeessä vitsejä ja naurakaa täyttä kurkkua! Ilkeily on kuitenkin vain halveksuntaa valepuvussa – ja halveksuntaahan on syytä pyrkiä välttämään. Toisen tahallinen loukkaaminen ja piikikkäät kommentit kertovat tunneälyn puutteesta ja ovat loukkaavia; aidosti hauskat vitsit eivät loukkaa ketään.

Leena Siitonen

Artikkeli perustuu Leigh Andersonin kirjaan How to Raise Successful Kids: Advice From a Stanford Dean, a Navy SEAL, and Mark Zuckerberg’s Dad (Among Others).

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

 

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia