Oletko terve kun sinulla ei ole sairautta?

Olen onnekas, kun saan tavata paljon eri ikäisiä upeita ihmisiä. Vastikään ilahduin 70-vuotiaan fiksun naisen oivalluksesta.

”Olen niin innostunut funktionaalisesta lääketieteestä, kun ymmärsin että voin itse vaikuttaa olooni. Kukaan ei ollut aiemmin sanonut, että voisin tehdä jotain itse. Ja nyt olen parannellut ruokavaliotani ja suolistoani ja virkistynyt todella paljon! Vaikka monta sairautta on taustalla niin olo senkun kohenee.”

Tässä juuri piilee funktionaalisen lääketieteen hienous. Siinä pyritään aina vaikuttamaan sairauden tai huonon olon syihin. Toki ravintovalmentajan tehtävä on auttaa asiakastaan kohentamaan ruokavaliotaan. Ravinnosta saadaan keholle rakennusaineet ja tehoaineet, joilla se ihan itsekseen parantaa itseään. Ihan kuin haava paranee itsestään, koko keho pyrkii aina tasapainoon.

Sopivalla ruokavaliolla saadaan myös suoliston tilannetta paremmaksi. Ai miksi sitä suolistoa tässä mietitään? Suolisto on terveyden kehto ja juuret. Suoliston pahoinvoinnista lähtevät liikkeelle monet sairaudet, nykytiedon valossa myös mielen hyvinvointi on pitkälti kiinni suoliston ja sen bakteerikannan tilasta. Bakteerikantamme on kuin elin, joka hyvistä bakteereista koostuessaan edistää kaikin puolin terveyttämme: ruuan sulamista, vitamiinien tehtailua, myrkyllisten aineiden poistamista ja henkistä tasapainoa.

Usein ajatellaan että ihminen on terve jos hänellä ei ole jotain sairausdiagnoosia. Mutta onko ihminen vain joko terve tai sairas? Sairaudet eivät synny yhdessä yössä vaan vähitellen kunnes nousevat pintaan. Laadukkaalla ravinnolla voimme vaikuttaa ehkäisevästi monien sairauksien puhkeamiseen. Ravinto on todellista ennalta ehkäisevää lääkettä, joka vaikuttaa nykytiedon mukaan perimäämme asti – geeniemme toimintaan. Näin voidaan vaikuttaa siihen, että jokin sairausgeeni jota kannamme ei aktivoidukaan. Mahtavaa! Voimme tosiaan vaikuttaa omilla valinnoillamme.

Mitä mieltä olet? Tai onko sinulla kokemuksia terveyteesi vaikuttamisesta? Kommentoi! Olisi mukava kuulla.

Aiheesta ja vähän laajemminkin terveydestä ja suolistosta kirjoittajaa haastatteli juontaja ja kirjailija Mili Kaikkonen Radio Helsingin Vaiheessa ohjelmassa. Voit kuunnella lähetyksen tästä: radiohelsinki.fi/podcast

Puhun näistä aiheista myös Viisas Elämä – klubin illassa 23.11.2015. 

Virtaa ravinnosta -kirja

Helsingin kirjamessuilla vierailen Basam Booksin osastolla 6e68 lauantaina 24.10.2015:  www.basambooks.fi

Kommentoi!

kommenttia