Onko ruokavaliolla oleminen pelkkä oikku?

Nykyään monilla ihmisillä on erilaisia ruokarajoituksia. Moni on alkanut noudattaa gluteenitonta ruokavaliota ja aika moni karttaa myös maitotuotteita.  Jotkut välttävät kaikkia sokereita ja viljoja ja vannovat karppauksen nimeen. Tämän lisäksi on kasvissyöjiä ja täysvegaaneita ja niitä, jotka syövät ääriterveellisesti miettien ruokaa hyödyn näkökulmasta.  Uutena tulokkaana on tieteellisesti toimivuutensa todistanut FODMAP- ruokavalio, jota käytetään ärtyneen suolen hoidossa. Kaikkiruokainen voi ihmetellä moista menoa.

Ruokavaliot saavat monilta ymmärrystä, mutta ne voivat myös ärsyttää. On hankala tarjota syötävää sellaiselle, jolla on jokin erikoinen rajoitus. Ja muutenkin voi olla vaikea ymmärtää ruokarajoitteisen motiiveita. Onko ruokavaliolla oleminen halu kontrolloida edes jotain elämässään? Vai toivooko ihminen laihtuvansa? Vai onko se eettinen valinta vai mikä?

Asiaa sekoittaa vielä milloin minkäkin ruoka-aineen nostaminen esiin vaarallisena ja vältettävänä. Asioiden todellinen laita ja kokonaiskuva hämärtyy.

Ruokavaliot ja kokkaus on trendi

Nykyisin on netti pullollaan erilaisia ravitsemusohjeita ja terveellisen elämän guruja löytyy moneen lähtöön. Monia näitä yhdistää jonkinlainen edelläkävijyys. Jaetaan tietoa, joka on vasta tulossa valtavirtaan. Tyylikkäitä reseptiblogeja putkahtelee lisääntyvällä vauhdilla. Kaikki on hyvin kansainvälistä ja trendikästäkin. Tämä innostaa monia kokkailuun ja terveellisiin valintoihin, joka on hyvä asia. Tästä kuitenkin seuraa myös usein ruokavalion säätämistä, sillä monesti uudenlaisia ruokia tehdään ilman gluteenia ja maitotuotteita, kasviksia painottaen.

Apua vaivoihin

Suurin tekijä jollekin ruokavaliolle ryhtymisessä on varmasti kuitenkin se, että halutaan kokeilla ruokavalion vaikutusta johonkin vaivaan.

FLT Ravintovalmentajana näen eniten niitä, jotka haluavat apua johonkin jatkuvasti kiusana olevaan terveysongelmaan. Suoliston ongelmat ovat yleisimpiä ja suoliston ongelmat taas lymyävät taustalla muissa terveysongelmissa lähes aina.

Gluteeniton ruokavalio on usein hyvä ratkaisu suoliston ongelmien korjaamisessa, ainakin aluksi, kun halutaan nopeasti rauhoittaa kapinoiva vatsa. Gluteeni on viljan proteiini, joka on vaikea sulattaa ja se voi ärsyttää muutenkin ärtynyttä suolistoa todella paljon. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse noudattaa gluteenitonta ruokavaliota loppuikäänsä, toisin kuin keliaakikkojen ja gluteenille yliherkkien.

Annika Havaste: Virtaa ravinnosta!

Itse näen ravinnon myös parantavana voimana. Ruokavalion vaikutus ei perustu tai painotu rajoituksiin, vaan tervehdyttävän ruokavalion aikaansaamiseen. Ravinto vaikuttaa jopa geeniemme toimintaan, jolloin se vaikuttaa kaikkeen, mitä kehossamme biokemiallisesti tapahtuu. Ravinto myös rakentaa kehomme uudelleen ja monet ruoka-aineet sisältävät luonnollisesti parantavia ainesosia. Ravinnon muutokset ovat todella tehokas tapa parantaa.

Edellä mainittu tarkoittaa myös sitä, että tietyt ruoka-aineet liiallisena saavat ihmisen sairastumaan tai voimaan huonosti. Kun haluaa parantaa oloaan, kannattaa tämä ottaa huomioon. Tässä on myös yksilöllisiä tekijöitä: yhdelle sopiva ruoka on toiselle epäsopiva.

Jos paremman olon hankkiminen säätämällä omaa ruokavaliota tuntuu hyvältä ajatukselta, mutta itselle sopivan ruokavalion löytäminen vaikealta, voi ravintovalmentajan kanssa laadittu ruokavalio voi olla hyvä ratkaisu. Asiantuntija varmistaa että ruokavalioon ei tule turhia rajoituksia ja että se edelleen takaa tärkeiden ravintoaineiden tarpeen – ja ennen kaikkea, että sen kanssa voi elää ☺. Funktionaalisen lääketieteen pohjalle rakentuvassa ravintovalmennuksessa otetaan ravinto huomioon myös parantavana voimana.

Lopputulemana pohdintaan, onko ruokavaliolla oleminen vain oikku: se voi olla sitä ja se voi olla jopa huono idea. Toisaalta ruokavalio oikein ja yksilöllisesti mietittynä voi olla suureksi avuksi.

Onko sinun mielestäsi erityisellä ruokavaliolla oleminen turhaa tai onko se hämmentänyt sinua joskus? Tai onko sinulla kokemusta jonkin ruokavalion tuomasta avusta?

Puhun ravinnosta, sen vaikutuksista ja etenkin suoliston merkityksestä terveyden juurina Viisas elämä – messuilla Järvenpäässä sunnuntaina 31.1.2016. Tervetuloa kuuntelemaan. Tavataan messuilla!

Kommentoi!

kommenttia