Oot vaan oma ittes

Olin varsinkin aiemmin todella kova jännittämään, joten hyväntahtoinen kehotus olla oma itsensä uusissa ja hermostuttavissa tilanteissa ehti tullut tutuksi hyvää tarkoittavien sukulaisten ja kavereiden suusta. Yhdessä vaiheessa se sai lähinnä repeämään huutonauruun, nykyään se herättää enää lievää hilpeyttä. Oot kato vaan oma ittes ja otat ihan iisisti. No mutta kiitos vinkistä! Enpä olisi tullut ajatelleeksi, kiva kun kerroit! Jep jep. Ei sillä, ettei ohje olisi hyvä, sehän on suorastaan loistava. Jos sitä pystyisi noudattamaan, muuta ei oikeastaan tarvitsisi tehdäkään.

Ongelmana on, että toteutus usein tökkii, niin minulla kuin suurimmalla osalla ihmiskuntaa. Siitähän tässä kaikessa on kysymys: omaksi itsekseen tulemisesta. Aidon minän esiin kaivamisesta, yhteyden saamisesta todelliseen itseen, sen ilmaisemisesta. Omaksi itsekseen tuleminen on usein elämänmittainen matka, kaikkien henkisten perinteiden liikuttavan yksimielinen tavoite. Niin meditointi, mindfulness, enneagrammi kuin muutkin henkisen kasvun menetelmät tähtäävät yhteen ja samaan päämäärään: että ihminen oppisi olemaan oma itsensä. Kuorimaan turhat suojaukset, murtamaan egon, ylpeyden ja pelon rakentamat muurit, luopumaan automaattisista, vahingollisista toimintamekanismeistaan. Hengittämään, rauhoittumaan, hyväksymään itsensä sellaisena kuin on juuri nyt, tässä hetkessä.

Jos jokainen olisi oma itsensä, meidän ei tarvitsisi peittää pelkoamme hyökkäämällä ja piikittelemällä, riittämättömyydentunnettamme arvostelemalla, epävarmuuttamme tiuskimalla ja komentelemalla. Meidän ei tarvitsisi niin vimmatusti yrittää sopeutua joukkoon tai olla aina pikkuisen muita parempia. Uskaltaisimme olla sellaisia kuin olemme.

Lapsena me uskalsimme. Räkä valui nenästä, vaatteet olivat tahraiset, sukat makkaralla ja tukka takussa, mutta ei se menoa haitannut. Lapsina tanssimme häpeilemättä nakupelleinä olohuoneessa radiosta kuuluvan musiikin tahdissa ja nauroimme täyttä kurkkua. Uskallan veikata, että aikuiset harrastavat samaa huomattavasti harvemmin.

Olemme opetelleet kelpaamaan ja pärjäämään, torjumaan osia itsestämme ja korostamaan toisia – niitä, joista palkitaan ja jotka tekevät meistä hyväksyttäviä, suosittuja ja menestyviä. Olemme niin kiivaasti opetellet olemaan jotain muuta, että tuskin enää edes muistamme, keitä todellisuudessa olemme.

Siksi ne hetket, jolloin uskallamme olla oma itsemme, ovat kullanarvoisia. Ne muistuttavat meitä vapaudesta: millaista on, kun ei tarvitse varoa sanojaan tai vetää vatsaa sisään, tsempata, hermoilla ja miellyttää. Kun kaikki on hyvin ja olemme turvassa. Silloin olemme kaikkein ihanimpia. Kuorien ja suojamuurien alta ei paljastukaan mitään pahaa, vaan jotain todella kaunista. Se on niin mahtava juttu, että sitä kannattaa tavoitella – vaikka yksi pieni hetki kerrallaan ja vaikka siihen menisi koko elämä. On se sen arvoista.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia