Ota rauhallisesti

Viisas elämä tapasi menestyskirjailija Deepak Chopran lehdistön tiedotustilaisuudessa päivää ennen Chopran odotettua luentoa kulttuuritalolla. Kiinnostava keskustelu polveili tietoisuuden määritelmistä geeniteknologiaan ja hyvän elämän salaisuuksiin.

Chopra on itse elävä esimerkki oikeiden elintapojen vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Tänä vuonna 69-vuotta täyttävä Chopra ei ole ikinä tarvinnut lääkkeitä tai joutunut sairaalaan. Hän kertoo, ettei ole myöskään koskaan joutunut tekemisiin lääkäreiden kanssa – poislukien kollegansa.

Chopra kertoo elävänsä yksinkertaista, hyvää elämää. Hän nukkuu aamukahdeksaan, työskentelee sitten iltapäivällä kahteen saakka, jonka jälkeen hän meditoi ja joogaa pari tuntia. Chopra on tuottelias kirjailija, ja hän sanookin kirjoittavansa joka päivä. Viime vuosina kirjoittaminen on helpottunut entisestään, sillä hän on ottanut tavakseen kirjoittaa kirjansa yhdessä muiden tutkijoiden ja kirjailijoiden kanssa. Menestyskirjailijan elämä kuulostaa mukavalta, mutta Chopra on todennut menestyksen olevan yliarvostettua.

”Jos sinulla ei ole kykyä iloita ja olla onnellinen, minkäänlaisesta menestyksestä ei ole hyötyä. Ohjeeni on: ota rauhallisesti”.

Kaikki ohjeet paremman elämän saavuttamisesta tuntuvat hienoilta ja tavoiteltavilta. Miksi moni kuitenkin kamppailee yrittäessään muuttaa elämäänsä?

”Usein elämäntapojaan muuttava ihminen yrittää liikaa ja takertuu haluttuun lopputulokseen. Näin hän ei ole onnellinen, sillä ihmisen pitäisi nauttia nimenomaan tekemisestä ja itse prosessista – ei sen lopputuloksesta.”

Chopra muistuttaa, että elämä todella on tässä hetkessä. Menneeseen ja tulevaan takertuminen uuvuttaa ja vie energiaa.

”Nykyhetki on kaikki, mitä meillä on. Elämän tarkoitus on nauttia tästä hetkestä.”

Entä sitten kuolema, miten siihen pitäisi suhtautua? Chopran mukaan useimmat ihmiset eivät tiedosta sitä, että mikään ei ole pysyvää. Nykykulttuuriin kuuluu pysyvyyden ja ennakoitavuuden tavoittelu. Jos oppii tiedostamaan kaiken väliaikaisuuden ja muuttuvuuden, osaa nauttia hetkestä. Chopra kertoo, ettei itse pelkää enää kuolemaa.

”Olisi hyvä muistaa, että luot itsesi yhä uudelleen, ja elät kuoleman ja jälleensyntymisen vaiheita läpi elämäsi. Näin käy esimerkiksi silloin, kun lapsuus on ohi ja elämä jatkuu eteenpäin nuoruutena.”

Nautitaan siis nykyhetkestä ja muistetaan kaiken väliaikaisuus.

 

Chopra esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla 11.6.2015. Lisätietoa täällä: www.uskallainnostua.fi

Kuva: Jenni Vehkaluoto

 

Lue myös: 

Mitä etsit, se jo olet

Herätä tietoisuutesi

Basam Books on julkaissut seuraavat Chopran kirjat:

Maailmankatsomusten taistelu (2012)

Superaivot (2014)

Sielukas johtaminen (2011/2015)

Varjominä (2010/2015)

Salaisuuksien kirja (2009/2015)

 

 

Kommentoi!

kommenttia