• Etusivu
  • Blogit
  • Miten päästä irti riittämättömyyden tunteesta

Miten päästä irti riittämättömyyden tunteesta

Ministeri Jari Lindström jäi toissa viikolla sairauslomalle stressin ja uupumuksen takia. Päällimmäiseksi tunteekseen hän mainitsi haastatteluissa jatkuvan riittämättömyyden tunteen. Hän kertoi avoimesti sairaslomansa syistä ja sai sosiaalisessa mediassa paljon myötätuntoa ja tukea. Moni meistä pystyi taatusti samaistumaan Lindströmin kokemukseen. Tuntuu, että riittämättömyyden tunne on erityisen tuttua meille suomalaisille olipa kyseessä vanhemmuus, työtehtävät tai omaan hyvinvointiin panostaminen.

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan 45 % suomalaisista kertoo kokevansa liiallista tai haitallista stressiä. Suurin syy stressiimme ei ole ympärillämme olevissa ulkoisissa asioissa kuten kiireessä, työpaineissa eikä ihmissuhdeasioissa vaan siinä, miten tähän kaikkeen reagoimme. Ajatusmallimme ja uskomuksemme saavat meidät stressiin, joka helposti pitkittyy ja aiheuttaa meille monenlaisia ongelmia kehon ja mielen terveydestä ihmissuhdeasioihin. Uskomuksemme ovat tallentuneina alitajuntaan ja tiedostamattomaan mieleen, ja siksi emme pääse niihin aina järjellä kiinni.

Riittämättömyyden tunne, jota koet työssäsi tai vanhemmuudessasi saattaa olla peräisin omista lapsuudenkokemuksistasi, joita et aktiivisesti ajattele, mutta ne laukeavat tiedostamatta. Ehkäpä lapsuudenperheessäsi siskoasi kehuttiin aina ja koit, ettet ole koskaan riittävä. Tai ehkä sait aina lannistavia kommentteja opettajaltasi, vaikka kuinka parhaasi yritit. Kun nyt aikuisena koet vastaavia tilanteita, koet samaa riittämättömyyttä, kuin lapsena koit. Tuo reaktio on alitajunnassasi, etkä voi välttämättä pelkällä tietoisella ajatuksella päättää alkaa kokea itsesi riittäväksi ja arvokkaaksi. Tarvitset avuksesi työkaluja. Pääset helposti alkuun www.stressikupla.fi -sivustolta löytyvillä maksuttomilla kuunneltavilla työkaluilla. Voit kokeilla niitä tästä.

Jos innostut ja haluat oppia oman stressisi syistä lisää ja saada stressin hoitamisesta osan arkeasi, tule mukaan Puhkaise stressikuplasi-verkkokurssille.

Suomalaisille tutuista stressin syistä ja inspiroivista paranemiskokemuksista voit lukea lisää kirjastani Stressikupla -Hyvää elämää ilman ahdistusta.

Kommentoi!

kommenttia